Sistem Toplarken Yapılan Hatalar

Sistem Toplarken Yapılan Hatalar ile Karşınızdayız.

Günümüzde pek çok oyuncu, hazır sistemler yerine kendi sistemlerini toplamaya yöneliyor. Bildiğiniz üzere sistem toplama süreci şimdiye kadar yapacağınız en zor iş değil. Öte taraftan her şeyin yolunda gideceğine yönelik bir garantiniz yok. Bu rehberimizde sistem toplarken yapılan hatalar ile karşınızdayız.


İlginizi Çekebilir: Bilgisayar Toplama Rehberi


Açık bir şekilde söylemek gerekirse sistem toplarken sık sık yapılan hatalar, genellikle birkaç ufak dikkat ve tedbir ile önlenebilir. Yine de bazı durumlarda maddi zararlara uğrayabilmeniz de söz konusu.

Ucuz ve Pahalı Anakart Arasındaki Fark

Sistem Toplarken Yapılan Hatalar Neler?

Sizler için derlediğimiz bu rehberde oyuncuların sistem toplarken yaptığı bazı hatalara daha yakından göz atacağız ve bu sayede sizin bu hatalardan uzak kalmanıza yardımcı olmaya çalışacağız.

1- Uyumsuz Donanım Satın Almak

Kendi sisteminizi oluştururken yapabileceğiniz en yaygın hatalardan birisi, uyumsuz donanımlar satın almaktır.

Örneğin işlemciniz anakartınız ile uyumlu olmayabilir ya da anakartınız satın aldığınız depolama birimini desteklemiyor olabilir. Her ne olursa olsun uyumsuz donanım satın almak, satın al butonuna basmadan önceki ufak araştırmalarla önlenebilir.

Bu noktada dikkat etmeniz gereken tek şey, bileşenlerin birlikte çalışıp çalışmayacağı hususu değil. Benzer şekilde donanımların fiziksel boyutlarından güç tüketimlerine ve hatta çalıştırmak istediğiniz depolama sürücülerinin miktarına kadar sisteminizi bir bütün olarak ele almalısınız.

Yapabileceğiniz en mantıklı şey, internette yer alan sistem toplama araçlarından faydalanmak olacaktır. Bu araçlar seçtiğiniz bileşenlerin birbirleri ile uyumlu olup olmadıklarını, genellikle hatasız bir şekilde, sizlere gösterirler.

2- İşlemciyi Yanlış Kurmak

Bu madde belki size garip gelecektir ancak hatanın yaygınlığı, hiç de azımsanamayacak kadar büyük.

Pek çok kullanıcı işlemcinin hangi yönde, nasıl kurulması gerektiği konusunda herhangi bir fikre sahip değil. Kutunun içerisinden çıkan kılavuzları okumadığımız sürece de hiçbir şey süper şekilde net olmayacak.

Öte taraftan işlemcinin hangi yönde kurulacağını anlamak ve öğrenmek gerçekten çok kolay. Tüm işlemcilerin bir köşesinde, bir tür işaret bulunur. AMD işlemciler söz konusu olduğunda bu genellikle sol alt köşede yer alan bir altın ok simgesidir.

Bu işaret, anakartınızın işlemci soketindeki işaret ile aynı noktaya oturmalıdır.

3- İşlemci Güç Bağlantısını Unutmak

Son derece yaygın olan bir diğer hata da işlemcinin güç bağlantısını unutmaktır. Bu o kadar sık yaşanır ki, ilk defa sistem toplayanların neredeyse yarısı ilk deneyimlerinde bu sorunla karşılaşacaktır.

Eğer bu sen isen, kötü hissetmene gerek yok.

İşlemcinin güç bağlantısı, anakartın sol köşesinde yer alır. Eğer onu güç bağlantısı ile eşleştirmezseniz, bilgisayarınızı çalıştırmayı denediğinizde çalıştıramayacaksınız.


İlginizi Çekebilir: PC Toplama Rehberi


4- İşlemci Soğutucusunu Takmamak

Yine pek çok kullanıcının karşılaştığı yaygın sorunlardan birisi de işlemcinin soğutucusunu takmayı unutmaktır. İşlemciyi yerleştiriyorsunuz ve soğutucunuzu kilitliyorsunuz.

Ama muhtemelen içinde ya da çevresinde bulunan güç bağlantısını unuttunuz.

İşlemcinin soğutucu bağlantısını, anakartın işlemci soketinin yanında bir yerlerde bulacaksınız. Her anakartta konumu farklı olabilir ancak kesinlikle oralarda bir yerlerde olacak.

Muhtemelen cpu_fan tarzı bir simge ile işaretlenen bu bağlantıyı tamamlamayı ihmal etmeyin.

5- İşlemci Soğutucusunun Kapağını Unutmak

İşlemci soğutucularında yer alan küçük, şeffaf, plastik bir parça olduğunu biliyor musunuz? Yapmadıysanız, bunu çıkarttığınızdan emin olmak adına soğutucuyu kontrol edin.

Bu plastik yalnızca kötü soğutmaya neden olmakla kalmaz, en kötü senaryoda eriyebilir ve anakartınıza zarar verebilir. Bu nedenle her şeyin uygun şekilde tamamlandığından emin olun.

6- RAM’i Yerleştirememek

Kullanıcıların büyük bir kısmı RAM’i yanlış yerleştirmeye ya da tam olarak oturtmamaya bayılır.

Tıpkı işlemciyi yerleştirir gibi, RAM’in yerleştirilmesinde de belirli kurallar vardır. Pinlere yakından göz atarsanız 40 / 60 benzeri bir dağılımın olduğunu görürsünüz.

RAM’inizi bu dağılıma uygun olarak oturtmanız gerekir aksi durumda hem pinlere hem de belleğinize zarar verebilirsiniz. Ayrıca doğru bir şekilde yerleştirmiş olsanız dahi tam olarak oturup oturmadığından emin olmalısınız.

7- Monitörü Anakarta Takmak

Son olarak en can sıkıcı sorunlardan birisi de monitörü anakarta bağlamaktır. Halbuki doğru yer ekran kartı olacaktı. Bu nedenle monitörünüzü nereye bağladığınızı iki kez kontrol edin.


İlginizi Çekebilir: Ucuz ve Pahalı Anakart Arasındaki Fark Ne?


Bu rehberimizde sistem toplarken yapabileceğiniz bazı hatalara daha yakından göz attık. Endişeye mahal yok çünkü bu sorunların büyük bir kısmı, sorunu hızlı bir şekilde ele aldığınızda sistem için zararlı değildir.

Bu hatalardan birisini ya da birkaçını yaptıysanız, kendinizi kötü hissetmeyin. Herkes bir yerden başlar ve ilk deneyiminizde hata yapmanız neredeyse kaçınılmaz bir olaydır.

Peki siz bu rehberde yer alan bilgiler hakkında ne düşünüyorsunuz? Konu hakkındaki görüşlerinizi hemen aşağıda yer alan yorumlar sekmesinden bizlerle paylaşmayı ihmal etmeyin.

Exit mobile version