Neden GTA 5 “Oynamamalıyız” ?

İşte GTA 5 oynamamak için nedenler!

Hocam şimdi bu soru çok spesifik bir soru, hatta çok fazla tepki toplayabileceğim bir soru. Sorusuyla değil, cevabıyla büyük tepkiler alabileceğim soru. Peki ben neden böyle bir makale yazma kararı aldım?

Nedeni çok basit. Son birkaç haftadır özellikle dünya gündemini turlayıp duruyorum. GTA 5 hakkında olumsuz hiçbir şey yok; yani olumsuz dediğim, herkes kafayı yemiş durumda bekliyor. Ben de “E ben de madem kafayı yemiş gibi davranayım belki duygularını anlarım.”  diye düşündüm ve kendimi böyle bir ruh haline soktum. Makalelere bayağı göz gezdirdim, çoğu makale şöyle:

“Neden GTA 5 Oynamalıyız?”

“GTA 5’de Yapabileceğiniz En İlginç 8 Şey!”

“GTA 5’in Bu Kadar Popüler Olması İçin En Büyük Sebep”

Okuduğum makaleler hep bu isimlerle dönüp duruyor haftalardır.

Ben oyunu oynamayacağım, bunu şu an yazıma başlamadan söylemek istiyorum. Her oyuna olduğu gibi GTA 5’e ve önceki oyunlarına da saygım var, ama oynamayacağım. GTA hayranı değilim, hiçbir zaman olmadım. Ama oyunlarını oynadım, GTA 4’ü bitirmiştim mesela. Ama GTA 5, ilginç bir şekilde bana antipatik geldi. Ben de bu olayı, “Acaba bu oyunu oynamadan nasıl yorumlayabilirim ki, içimi ferahlatayım?” düşüncesine entegre ettim. Video video, inceleme inceleme gezdim ve kişisel olarak oyunu oynamamak için birkaç neden çıkardım.

İstemiyorum abi.

O kadar değişik ve ilginç bir “beyin yıkama” olayına girdi ki bana göre GTA 5, oyun ne kadar güzel olsa da artık bir saatten sonra oyunun kötü denebilecek materyalleri, zarar verebilecek ve kötü yola sürükleyebilecek olayları da “iyi” olarak görülmeye başladı. İçimden diyordum ki “Yahu abi seviniyor insanlar da, bunun neresi iyi bir şey?” , daha sonra oyunun görüntülerine ve videolarına dönüyordum, incelemeye devam ediyordum falan.

Bu şekilde geçti birkaç haftam. Evet, oyunu oynamadan yorum yapıyorum. Ama GTA, her zaman GTA olduğu için, (bu konuda takdir ediyorum, oyun kendi temasında şaşmadığı için) sadece görüntülere ve videolara bakarak “farklı” bir bakış açısından yorum yapabiliyorum diye düşünüyorum.

Bana göre, neden GTA 5 oynamamalıyız? Birkaç nedenim var oynamamak için. Belki hoşunuza gider, beni kafama domates yerim ama, artık dayanamayacağım sanırım.

Bu nasıl bir psikopatlıktır, ne yapıyorsunuz? Ne kadar doğrudur bilmiyorum, hala bir oyunu bitirebilmek için 100 saat gerekiyor mu diye düşünüyorum ama, sanıyorum ki en azından buraya kadar geliyor oyunun bitmesi, 100 saati bulmasa da.

Abi bu nedir? Gözünüzü seveyim, bir oyun 100 saat olur mu? Nasıl bir beyin yıkamadır bu. Merhaba?! Bu dünyada başka diğer birçok firmanın çıkarttığı birçok oyun mevcut. Biliyoruz ki bazı harikulade oyunlar sadece yaptıkları 7 saatlik oynanışla dev olabiliyorlar.

Diyeceksiniz, “Bunun dünyasıyla onun dünyası bir mi be oğlum?” ve evet, haklısınız bir değil diyeceğim. Ama böyle bir şeye ne gerek var? Bir oyuncuyu bu kadar mı bağlı tutmak istiyorlar ki? Benim vakit ayırmam gereken, beni bekleyen başka karakterlerim ve oyunlarım var; ki bundan ziyade bir işim var. 100 saatimi ben Michael, Trevor ve Franklin’in hikayesi için heba edemem, henüz bel fıtığı, omurga problemi ve bunun gibi rahatsızlıklar için çok genç yaştayım.

He oyun zevki kişiseldir; ben kendi fikrimi söylüyorum. 100 saatim GTA 5’e ayrılmayacak kadar değerli şu an.

E tamam da, bu bilgiyi ben ne yapayım? Benim bildiğim Rockstar Games’in hiçbir zaman böyle bir reklam yapmazdı. Adamlar zaten işin üstatlarındandı. Gerek GTA olsun gerek Read Dead Redemption olsun, Max Payne olsun. Bu reklam niye? Yeni nesil korkusu mu?

Sanmıyorum, GTA 5’in bomba çıkışı tahmin edilen bir şeydi, oyun da güzel. Ne gerek vardı ki böyle basın açıklamasına? Günümüzde Activision ya da EA Games bile oyunlarını yapıyor, satıyor, oynanıyor, zaman geçiyor, iyice sindiriliyor, sonra belki açıklıyorlar “Yapım maliyetimizin şu kadar üstüne çıktık!” diye.

Peki ya neden o zaman Rockstar? Kim gaza getirdi seni bu kadar da böyle bir şey yayınladın?.

Rockstar’ın tutumuna sinir oldum, oynamama nedenim 2; daha mütevazi olunabilirdi.

Bu nedenimi ise hayal ettiğim gibi olmayacağını düşündüğüm için yazdım. Tamam GTA 4’te de vardı; ama bu onun gibi olmayacak, biliyorum. Şu an neredeyse dünyadaki oyuncuların %50’si, belki de %60’ında fazlasına sahip olan GTA 5, Online modunda nasıl bir kaos ile bizleri karşılayacak, merak etmek bile istemiyorum.

Herkes ayrı telden çalacak. Tamam oyunun dünyası büyük, ama bizler “oyuncuyuz”, sizce keser mi bizleri o kadar büyük dünya? Oyunun cılkını çıkarmak isteyen birçok oyuncu olacak, özellikle ülkemizde. Yolda düzgün yürüyemeyeceğiz; her an ölme ihtimalimiz var.

Ben bir görev yaparken gelip saçma sapan bir adamın bana müdahale etmesini istemem; ağzını burnunu kırarım yemin ediyorum. Bilmiyorum artık bunlara önlem alınmış mıdır.

Dürüst mü olayım? Pekala olayım, videolardan sıkıldım. Oyunda bu kadar çok özellik olması, bana kalırsa bir yerden sonra sıkıcı olacak. Yani hangi birini ne ara yapacağız ki? Ya da fazla gerçekçilik neden bu kadar önemsensin ki?

Bu konuda çok hoş bir video izlemiştim, onu sizlerle paylaşmak istiyorum. Onu izledikten sonra bazı insanların gerçekten benim düşüncelerimi anlayabildiklerini düşündüm. Bakınız video şu şekilde.

Gereksiz bir gerçekçilik, fazla sıkıcılık getiriyor bana göre. Oynamadım, ama takip etmesi bile bezdirdi beni açıkçası. Evet, bir yerde çok eğlenceli ve zevkli olabilir oyunda her şeyi yapabilmek, istediklerimizi yapabilmek. Ama nedense bunun bir süre sonra sıkıcılaşağını düşünüyorum. Oyun içerisinde yogaya bile yazılabiliyoruz, terapiye gidebiliyoruz. Tamam bu güzel de, bir saatten sonra işim gücüm yok mu yogaya gideyim. Zaten hali hazırda bol aksiyonlu bir hayatım varken, bu tür şeyleri oyunun içerisinde yapmanın nasıl bir etki yaratabileceğini düşünüyorum açıkçası.

Bilmiyorum ben mi çok detaylı düşünüyorum; ya da gerçekten farklı bakış açısından bakacağım diye fazla mı abartıyorum bilmiyorum ama, kesinlikle “epik bir olay” diyemiyorum bu oyun için.

Bu 4 şey, benim GTA 5 oynamayacak olmamın sebepleri. Ben bu sebeplerimle memnunum, hayatımı seviyorum. Oyuna güzel diyenlere de, firmaya da saygım sonsuz, helal olsun yapmışlar.  Müthiş bir oyun ortaya çıkartmışlar.

Ama yok arkadaşım, benim yapmam gereken birçok şey, oynamam gereken birçok oyun var.

Antipatik geldi bana bu GTA 5, sıkıcı geldi çok. Oynamayacağım işte.

Dante beni bekler, ben bir Devil May Cry atıp geleyim. Esen kalın, iyi oyunlar!

Exit mobile version