Çağımızın Vebası: Fanboyluk! Nereden Türedi Bunlar?

Fanboylara mavi tik veriliyormuş...

İnternette erişim sağlayabileceğiniz her forumda, her platformda fanboylar ile karşılaşmanız muhtemel. Çağımızın vebası olarak adlandırabileceğimiz bu topluluk, her yaş grubuna etki edebilmekle birlikte sınırları zorlamak konusunda da oldukça profesyonel bir ”tartışma” ağına sahiptirler. Peki nedir bu fanboyluk? Nereden türedi bu veba? Çağımızın Vebası: Fanboyluk!


İlginizi Çekebilir: Düzenli Oyuncu Hayatı Yaşamak İster misin?


Dikkat! Fanboy Çıkabilir

Fanboy ile geek terimlerinin çok fazla karıştırıldığını görmekteyiz. Öncelikle kendini geek olarak tanımlayan takipçilerimizin bu içerik yüzünden bize darılmalarını istemeyiz. Fanboy belli bir ürüne/markaya tapan, o ürünün/markanın eksik yönlerini göremeyen, görmek istemeyen, eleştiriye kapalı kişilere denir.

Fanboyluk2000’lerin başında ABD ve Avrupa’da internetin iyice yayılması ile özellikle konsol savaşları arasında sıkça kullanılan bu kelime, yaratıcılıktan yoksun işsizlerin bir bütünüdür. Oyunların gerçeklik üzerinden insanlara yaşattığı deneyim, fanboyun gerçek hayatında yaşayamadığı deneyimlerle birleştirildiğinde ortaya bazı yan etkiler çıkabiliyor; öz güvensizlik, iradesizlik!

Mendil Alabilir Miyim?

Bir şekilde bir takıma, oyuna, teknoloji markasına hastalık derecesinde bağlanmak gerçekte nedir? Trollerin yakıtıdır diyebilir miyiz? Birçok benzetme örneği sunabilirim sanırım bu konuda. Bu gönüllü ”köle” kitlesini öfkelendirmek oldukça kolaydır. Herhangi bir çabaya kesinlikle gerek yoktur.

Bazıları zamanı gelince “Aman tanrım bir canavara dönüştüm!” diyerek kendine gelir, hayatın gerçekliğine doğru yelken açar, geçmişte ördüğü kalıptan ötürü utanç duyar ve fanboyluk hastalığına tutulan yeni genç kurbanları hayretle izler. Peki ya reçetesinde artık kronik rahatsızlık tikinin verildiği diğerleri…?

Gerçekliğin İzinde…

Çağımızda ”ergenlerle” yetişkinler arasında büyük bir fark kalmadı. Toz pembe reklam çalışmaları ile iyiden iyiye bağımlı kılınan insanlar arasında bir yandan vasatlık, öbür yandan budalalık rüzgarları kol gezmeye başladı. Tedavi? Olmaz mı!?

Erken tanı alan fanboy arkadaşlarımızın ön yargıyı öncelikle çöpe atmayı öğrenmeleri gerekmektedir. Bununla birlikte araştırma yapmak, ilham olana değil olmaya yönelmek ve eleştiriye açık olmak tedavi yolunda atılabilecek en önemli adımlardan sadece bazıları.

– Bilgi eksikliği her zaman içi boş, neticesi olmayan umutlar doğurur…


Peki ya siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı unutmayın.

 

 

 

 

 

Exit mobile version