Yeni Xbox Sadece Bir Konsol Olmayacak!

Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak...

Microsoft’tan oyun konsolları donanım baş sorumlusu Phil Spencer, Xbox Series X ve konsolların geleceği hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Spencer, “Yeni Xbox Sadece Bir Konsol Olmayacak!”


İlginizi Çekebilir: GTA 5 PlayStation 5 ve Xbox Series X’te Olacak mı?


Yeni Xbox Sadece Bir Konsol Olmayacak!

Yeni Xbox Sadece Bir Konsol Olmayacak!-1

Microsoft ve Sony, bu yılın sonuna doğru yeni konsollarını piyasaya sürmek için hazırlıklarına devam ediyor. Yeni nesil konsolların donanımı, özellikleri gibi teknik özelliklerinin en üst seviyede olacağına şüphe yok. Bugün tartışacağımız konu ise yeni nesil konsolların nasıl fonksiyonlara sahip olacağı.

Günümüzün insanları artık daha önce gürülmemiş bir içerik tüketme çağına girmiş durumda. Xbox donanım baş sorumlusu Phil Spencer, artık konsollar akıllı telefonlar gibi uygulamalara daha fazla entegre olması bekleniyor. Spencer’a göre insanlar Fortnite oynarken twit atıp, internetten merak ettiği içeriği arayabilmesi gerektiğini düşünüyor. Spencer, “Bu oturma odamıza koyduğumuz çok güçlü cihazlar, günümüzün şartlarına adapte olmazsa 10 yıl içinde var olup olmayacağını bilemeyiz”.

Spencer, konsolların bu gelişim savaşını bir satranç oyununa benzetti ancak Microsoft’un rakibini Sony, Nintendo ile değil; dünya çapında 2 milyar oyuncunun konsol dışındaki oyun oynadığı platformlara karşı olduğunu belirtti. Xbox Series X bu yıl mağazalara satış için geldiğinde, oyuncular konsolu aldıktan sonra  nerede olurlarsa oyunlarını oynayabileceği bulut oyun servisi, Project xCloud ve Xbox Play Anywhere ile birlikte Xbox’ınızda olan oyunları oynanması hedefleniyor.

Project XCloud ile, AAA oyunlarını cep telefonunuza ve tabletinize aktarabileceksiniz. Bu hizmete ulaşmak için aylık bir aboneliğe sahip olmalısınız. Xbox Play Anywhere ile aldığınız oyunları farklı platformlarda oynayabileceksiniz, örneğin Forza Horizon 4 satın alabilir ve PC’de hem Xbox One, hem Xbox Series X hem de Windows 10’da oynayabilirsiniz.

Phil Spencer: İstediğiniz Yerde, İstediğiniz Zaman Oyun Oynayabilinecek 

Phil Spencer wired.com‘a yaptığı röportajda çok konsolların geleceği hakkında çok önemli açıklamalar yaptı. Spencer, bugün konsollar oyun oynamanın en popüler yolu değil; artık o ünvan telefonlara ait. Yıllar geçtikçe mobil oyunculuğun imajı çok değişti, eskiden Candy Crush’a şeker patlatan annelerden PlayerUnknown’s Battlegrounds’da rakipleri ile mücadele eden gençlere dönüştü. Artık mobil oyunculuk sektörü için güçlü cihazlar üretilmekte ve bunun konsol satışlarına negatif etkisi olduğunu söyleniyor.

Xbox, Afrika ve Hindistan gibi pazarlara doğru ilerledikçe, Spencer, genellikle mobil cihazlarda ve tabletlerde eğlenceden hoşlanan nüfusların, boş zamanlarında takılmak için bir televizyon ve oyun konsolu satın almak yerine bir telefon alarak oyun oynamayı tercih edebilecekleri gözleniyor.

Yeni nesil mobil oyuncular, sahip oldukları donanımda Sea of ​​Thieves oynamak isteyecekler. Xbox’ta Google Stadia benzeri bir platform ile bu deneyimi mobil oyuncular ile buluşturma amacında. Tabii, ilk başlarda mükemmel bir deneyim olmayabilir, ancak bu durumun ilerleyen zamanlarda çözülmesi hedefleniyor. 5G tam olarak yayılıncaya kadar bu problem devam etmesi normal olduğunu düşünüyoruz. 5G ile Bulut oyunları bant genişliği ve gecikme ile ilgili sorunları çözülecektir.

Phil Spencer: Xbox Game Pass, Konsol Satışlarından Daha Önemli

“Stratejimizin merkezinde oyuncular var, cihaz değil. Eğer aile bu yıl yeni Xbox’ı satın almamaya karar verirse, sorun değil. Stratejimiz bu yıl kaç adet Xbox satacağımız etrafında dönmüyor.”
“Oyuncuların aylık bir ücret ödeyerek kütüphanelerini kurmalarını sağlayan Xbox Game Pass aracılığıyla hizmet sunmaya odaklandık. Geriye uyumluluk sistemi ile binlerce oyun oynayabilecekler. Smart delivery özelliği ile oyuncular yeni nesle geçtiklerinde mevcut nesilde satın almış oldukları oyunlar da onlarla birlikte yeni nesle geçecek.”

İlginizi Çekebilir: Xbox Series X 60 FPS Garantisi Sunmayacak!


PlayStation 5 vs Xbox Series X: Fiyat Beklentileri

Bu noktada PlayStation 5’in ve Xbox Series X’in fiyatları hakkında konuşmak bir spekülasyondan ileriye gitmeyecektir. Konu hakkında net bir tahmin yapmak için çok erken ve nihai fiyat hakkında tahminler yapabilmemiz için faktörlerin yetersiz olduğu söylenebilir.

Buna karşın söyleyebileceğim tek şey, yukarıda bahsettiğimiz tüm bu özelliklerin pek de uygun fiyatlarla gelmeyeceği yönünde. Bunlar üst düzey makineler olarak karşımıza çıkacak ve tüm bunların fiyata yansımasını bekleyebiliriz.

Her iki şirket de yüksek fiyat etiketinin nelere mal olacağını deneyimledi (Sony, PS3 ile ve Microsoft, Xbox One ile) ve bu nedenle daha temkinli davranacakları görüşüne inanıyorum.

Burada 499 dolar fiyat etiketinin çok ciddi bir baraj olduğunu ve üstünün pek de mümkün olacağını düşünmüyorum.

Bildiğiniz gibi her iki şirket de genel olarak ürettiği konsollardan zarar ediyor ve bu zararı satılan oyunlardan aldıkları paylar, sattıkları abonelikler ve aksesuarlar ile karşılıyorlar.

400 dolar fiyat etiketinin az olduğunu ve 500 dolar üstünün de çok zor olduğunu düşündüğüm için bana göre en mantıklı seçenek 499 dolar olan psikolojik sınır olarak öne çıkıyor.

Xbox Series X Özellikleri

İşlemci 8x Cores @ 3.8 GHz (3.66 GHz w/ SMT) Custom Zen 2 CPU
Ekran Kartı 12 TFLOPS, 52 CUs @ 1.825 GHz Custom RDNA 2 GPU
Die Boyutu 360.45 mm2
İşlem Gücü 7nm Enhanced
RAM 16 GB GDDR6 w/ 320mb bus#
RAM Bant Hızı 10GB @ 560 GB/s, 6GB @ 336 GB/s
Dahili Depolama 1TB NVME SSD
Yazma Hızı 2.4 GB/s (Raw), 4.8 GB/s (Sıkıştırma ile)
Genişletilebilir Depolama 1 TB Genişletme Kartı
Harici Depolama USB 3.2 ile HDD Desteği
Optik Okuyucu 4K UHD Blu-Ray Drive
Performans Hedefi 4K @ 60 FPS, Up to 120 FPS
Renk Matte Black
Boyut 301mm x 151mm x 151mm (estimate)
Çıkış Tarihi 2020 Sonbahar

Sizlerin de konuyla alakalı fikirleriniz varsa hemen aşağıda bulunan yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz. Ayrıca Facebook grubumuzu ve Twitter adreslerimizi takip ederek oyun gündeminden anlık olarak haberdar olabilirsiniz.

Exit mobile version