Windows 11 Oyuncular için Neler Sunuyor?

Windows 11: Oyuncular ve Oyunlar için Yenilikler Neler?

Microsoft tarafından geçtiğimiz günlerde resmi olarak duyurulan ve saatler önce Geliştirici Ön İzleme Sürümü ile karşımıza çıkan Windows 11, oyuncular için neler sunuyor?


Benzer İçerik: Windows 11 Geliyor!


Bu listemizde hem birkaç saatlik deneyimimizden hem de açıklanan özelliklerden yola çıkarak, yeni nesil işletim sisteminin oyunculara sağladığı yeniliklere göz atacağız.

Windows 11 Yenilikleri Neler?

Windows 11 başta yenilenmiş tasarım, yeniden dizayn edilmiş programlar, çeşitli ayar güncellemeleri ve herkese yönelik önemli yenilikler ile birlikte geliyor. Tabii ki bizim buradaki temel konumuz, oyunları ve oyuncuları ilgilendirenleri kapsayacak.

Eğer Windows 11 ile gelen yeniliklerin tamamını öğrenmek isterseniz, ilgili içeriğimize de göz atabilirsiniz.

Microsoft’un “Oyun için en iyi Windows” olarak tanımladığı Windows 11, tabii ki de bu slogandan yola çıkarak tasarlanmış bir işletim sistemi olarak dikkatleri çekiyor.

Windows 11 Oyuncular için Neler Sunuyor?

Xbox Kurumsal Başkan Yardımcısı Sarah Bond, konu hakkında yaptığı açıklamadaWindows’u herkesin oynayabileceği, bağlanabileceği ve oluşturabileceği büyülü bir yer olacak şekilde inşa ediyoruz.” ifadelerini kullanmıştı ve sözlerini “Size oyunlar için şimdiye kadarki en iyi Windows’u sunmaktan heyecan duyuyoruz. Windows 11’e hoş geldiniz!” ifadeleri ile bitirmişti.

Windows 11: Oyuncular ve Oyunlar için Yenilikler Neler?

1- Entegre Xbox Game Pass

Xbox Game Pass servisinin ne kadar mükemmel olduğunu hepimiz biliyoruz! Microsoft, Windows 11 ile birlikte Xbox servislerini her zamankinden daha erişilebilir hale getiriyor.

Game Pass kütüphanesi artık Xbox uygulaması ile entegre şekilde çalışacak ve harici bir program kurmanız gerekmeyecek.

Ayrıca xCloud hizmeti de, Xbox Cloud Gaming olarak da bilinir, yine direkt olarak Xbox uygulamasından sunulacak. Bu sayede yeterli performansa sahip bir bilgisayarınız olmasa da, iyi bir internet bağlantısı ile istediğiniz oyunları oynayabileceksiniz.

Şayet Game Pass Ultimate abonesi iseniz, xCloud internet tarayıcısı üzerinden de kullanılabilir olacak.

Xbox Game Pass ya da Xbox Cloud Gaming gibi detayların her oyuncuya fayda sağlamadığı doğrudur ancak fazla seçeneklerin bulunması her halükarda daha iyidir.

2- Auto HDR

Windows 11 ile gelecek heyecan verici özelliklerden birisi de Auto HDR olarak öne çıkıyor.

HDR hem renk zenginliğini artırmak hem de olabilecek en yüksek parlaklık seviyesine ulaşmak için kullanılıyor. Sorun şu ki, HDR desteğine sahip oyunlar halen çok yaygın değil.

Sorun yok.

Windows 11, DirectX 11 veya daha yeni bileşen kümesi üzerine kurulu olan oyunlara Auto HDR desteği ekleyecek. Bu sayede performanstan ödün vermeden, HDR desteğine sahip olmayan oyunları HDR olarak oynayabileceksiniz.

3- SSD DirectStorage Desteği

Yine Xbox Series modellerinden aşina olduğumuz Direct Storage, oyunlardaki uzun yükleme sürelerini çözmek için tasarlanmış bir özelliktir. Temelde çalışma prensibi oldukça karmaşık ancak SSD ile GPU arasındaki veri transferi sayesinde CPU’nun üzerindeki yükün bir kısmını aldığını söyleyebiliriz.

Tabii ki bu özellikten yararlanabilmek için yalnızca Windows 11 yüklemek yeterli olmuyor:

Buna ek olarak PCIe 3.0 ya da PCIe 4.0 destekleyen bir anakarta ve NVMe SSD modellerine ihtiyacınız olacak. Bu nedenle, nispeten eski bilgisayarlarda bu özelliği kullanabilmek bazı durumlarda pek de mümkün olmayabilir.

Eğer her şey tamamsa, çok daha kısa yükleme süreleri ve çok daha uzun oyun deneyimi elde edeceksiniz.

4- Android Uygulama Desteği

Android cihazınızda beğendiniz bir uygulamayı bilgisayarınızda da kullanabilmek ister miydiniz? Windows 11, Android uygulamalarını herhangi bir harici emülatöre ihtiyaç duymadan çalıştırabilecek.

Burada küçük bir handikaptan söz etmek isterim:

Windows 11, Android uygulaması indirmek için Play Store yerine Amazon App Store’dan destek alıyor. Bu nedenle uyumlu uygulamaların sayısı birkaç milyondan çok daha düşük seviyelere indirgenmiş oluyor.

Ayrıca Play Store üzerinden ödeme yaptığınız uygulamaları kullanabilmek mümkün olmayacağı için, Amazon App Store üzerinden de satın alım yapmanız gerekecek.

Yine de hiç yoktan iyidir ve hem gündelik kullanımda hem de oyunlarda, oldukça faydalı çeşitli işlevlerden faydalanabilmenizi sağlar.

Windows 11 Minimum Sistem Gereksinimleri Neler?

Windows 11 kullanabilmek için 64-bit işlemci ve 64-bit işletim sistemi zorunluluğu eklendi. Bu detaylara ek olarak TPM 2.0 da önemli bir ayrıntı olarak dikkatleri çekiyor.

Bilgisayarım Windows 11 ile Uyumlu mu?

Bilgisayarınızın Windows 11 ile uyumlu olup olmadığını öğrenmek için PC Health Check uygulamasından destek alabilirsiniz. Şayet Bu Bilgisayar Windows 11’i Çalıştıramaz Hatası alıyorsanız, bunun çözümünü de sizler için derlemiştik.

Windows 11 Çıkış Tarihi

Geçtiğimiz saatlerde Geliştirici Ön İzleme Sürümü ile kullanıcılarla buluşan Windows 11, 2021 yılının sonu ya da 2022 yılının başında herkese açık bir şekilde kullanıma sunulacak.

Exit mobile version