Türkiye’de Konsol Oyunculuğu Bitiyor mu?

Başlamış mıydı?

Geçtiğimiz ay içerisinde konsol üreticileri tarafından edindiğimiz bilgiler hepimizin malumu. Sony ve Microsoft gibi devler önce yeni oyun fiyatları, daha sonrasında da yeni nesil konsollarının fiyatlarını tokat gibi yüzümüze vurdu. Hal böyle olunca bize de bu konuyla ilgili yorum yapmak düştü. Bu yazımda, tüm hatlarıyla yeni nesilde Türkiye’de konsol oyunculuğu ile ilgili neler olup bitecek onlara bakacağız. Yazıda, yakın zamanda yeni nesil konsol çıkarak olan iki markanın ürünleri üzerinden açıklamalar yapılacaktır. Nintendo konsolları bu yazıya dahil değildir.


İlginizi Çekebilir: PS5’te Çalışmayan Ubisoft Oyunları Belli Oldu


Türkiye’de Konsol Oyunculuğu Bitiyor mu?

 

Gelin öncelikle PlayStation ve XBOX markalarının ülkemizdeki geçmişlerine bir göz atalım.
29 Eylül 1995‘te ülkemizde satışa çıkan PlayStation 1, o zamanlar ülkemizdeki oyunculuk anlayışı, konsolların genel olarak tanınmaması, markaların reklam stratejileri vb. konular yüzünden zaten topraklarımızda pek fazla eve girememişti. Yıllar geçtikçe nostalji aracı olarak satın alınmaya ve evlerde bulundurulmaya başlanan konsol için hali hazırda Türkiye’de konsol oyunculuğu için katkıda bulunmuş bir konsol diyemeyiz.

15 Kasım 2001 tarihinde satışa sunulan ilk XBOX ise ülkemizde hiç adı geçmeyen konsollardan biri olarak tarihte yerini aldı. Ülkemizde tanınan ilk Microsoft konsolu olan XBOX 360 ise ilk kez 19 Kasım 2012‘de ülkemizde satışa çıkarak yine markaların tercihleri sebebi ile ”o dönemde” ülkemizde tutunabilmiş bir konsol olamadı.

Sıra geldi PlayStation 2‘ye… Bu konsol 10 Eylül 2000 tarihindeki çıkışıyla beraber tüm dünyada bomba etkisi yarattı. Halen en çok satan Sony konsolu ünvanını elinde taşıyan cihaz, Türkiye’de de konsol oyunculuğunun ilk tohumlarını attı. Hem reklam politikası hem de Türk oyuncu kitlesinin beklentilerini karşılayabilen konsol ilk kez de Türkiye’de PlayStation Kafelerin tanınmaya başlamasına sebep oldu.

Türkiye'de konsol oyunculuğu

Büyük Değişim Ne Zaman Başladı?

11 Kasım 2006‘da Japonya’da, kısa zaman sonra da tüm dünyada satışa sunulan PlayStation 3 ile birlikte Türkiye’de konsol oyunculuğu kavramı tam olarak oturmaya başladı. Milyonlarca satan ve PC’lerin de elinin güçsüz olduğu bir döneme denk gelen PlayStation 3, hemen Konsol vs PC savaşını başlattı. Günümüzde dahi bitmeyen bu savaşın mimarı olan PlayStation 3, ülkemizdeki kafecilik kültürünü oluşturup aynı zamanda konsolda yalnızca ‘PES’ ve ‘FIFA’ oynanmayacağını da ‘God of War’ ile ülkemize tanıttı.

Playstation 3’ün ülkemize konsol gerçeğini tanıtmasıyla birlikte 2012’de çıkış yapmış olan XBOX 360’ın sesi ülkemizde daha çok duyulmaya başladı. Her konuda olduğu gibi bu konuda da ülkemizde iki konsolun sevenleri saflarını oluşturdu. Bunun da ardından 2012 yılı itibariyle ülkemizde tam anlamıyla konsol oyunculuğu tabiri yer edinmiş oldu.


15 Kasım 2013‘te PlayStation 4, 5 Eylül 2014‘te ise XBOX One konsollarının evlere girmesiyle de Türkiye’de konsol oyunculuğunun altın çağı başladı. O tarihlere kadar asıl oyun cihazı PC iken, bu konsollarla birlikte birçok evde konsollar oyun cihazı olarak kullanılırken PC onların bir alternatifi olarak bulunmaya başladı. Yıllar ilerledikçe donanım üreticilerinin PClere verdiği özen sebebiyle bu fark azalsa da, konsol üreticileri amacına ulaşmıştı artık.

PlayStation 5 ve XBOX Series X Ülkemizde Nasıl Bir Etki Yaratacak? Editörün fikri…

Yakın zamanda Türkiye’de raflarda yerini alacak olan bu iki konsol ne yazık ki Türkiye’de konsol oyunculuğu kültürüne katkısı çok düşük olacak. İlk etapta yalnızca belli bir yaş ve üzeri için satın alması daha kolay olacak olan konsol için 2. el piyasası da daha şimdiden pek rahatlatıcı gözükmüyor.

8300 TL‘lik fiyatı ile ”Karne Hediyesi” olarak bile istenemeyecek olan bu iki konsol için tek sorun cihazın fiyatı değil. Bu tip güçlü cihazlara sahip olunduğunda çok doğaldır ki yeni nesil oyunları da oynamak isteyeceğiz. Ancak oyun fiyatlarının da uğradığı evrim ile birlikte ”Pass veya Plus” gibi sistemlere yönelme zorunluluğu kapıda. 8300 TL ödenmiş bir konsolda da istenilen oyunu değil dayatılan oyunu oynamak da gerçekten çok can sıkıcı.

Bu sebeplerden ötürü yeni nesil 2 konsol, ülkemizdeki konsol oyunculuğu kültürünü geri götürmeyecek olsa da katkı sağlamayacaktır. Bir çok kişi için PC toplamak veya satın almak henüz konsollar çıkmadan bile daha mantıklı tercihler olarak gözükmeye başladı. Hali hazırda lüks olarak gözüken bir tüketimin neredeyse ultralüks bir hal alması biz oyuncular için bir hayli üzücü.

Ama yine de kimilerinin söylediği gibi… ”Herkes bir PlayStation’ı olsun ister” 


İlginizi Çekebilir: 2020 Yılında PlayStation 5 Almamak için 5 Neden!


Sizlerin de konuyla alakalı fikirleriniz varsa hemen aşağıda bulunan yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz. Ayrıca Facebook ve Twitter adreslerimizi takip ederek oyun gündeminden anlık olarak haberdar olabilirsiniz.

Exit mobile version