Steam’den Epic Games’e Büyük Hakaret!

Aralar kızışacak gibi..

PC oyunculuğunda dijital marketlerin iki büyük oyuncunun elinde olduğu söylenebilir: Steam ve Epic Games.

Bazen şirketler arasındaki rekabetin ayarı kaçabiliyor ve iş oldukça farklı yerlere gidebiliyor. Nitekim böyle oldu. Steam geçtiğimiz günlerde ilginç bir adım attı ve Epic Games’i aşağılayacak uygunsuz bir harekete imza attı.


İlginizi Çekebilir: Mount & Blade II: Bannerlord Çıkış Tarihi Açıklandı


Steam, Epic Games’e Hakaret Etti!

20 Şubat tarihinde Google üzerinde Steam’i aratan kullanıcılar oldukça garip bir durum ile karşı karşıya geldi. Steam’in resmi internet sitesinin altında yer alan (meta açıklama alanı) “F**k Epic Games Store” yazısı oyuncuları şaşkınlığa uğrattı.

Bu konuda bazı teoriler var olsa da ana olarak iki farklı görüş hakim.

İlk teoriye göre şirketten ya da arama motorundan kaynaklanan bir açık kullanıldı ve saldırganlar tarafından ele geçirilen siteye bu şekilde bir yazı girildi.

İkinci teoriye göre ise Steam kendi çapında ufak bir şaka yapmak istedi.

Steam'den Epic Games'e büyük hakaret

Peki eğer ikinci teori doğru ise buna ne neden olmuş olabilir? Bazı nedenlere göz atalım.

Bildiğiniz gibi köklü oyun satış sitesi Steam tekelleşmenin getirdiği bazı haksızlıkları içinde barındırıyordu. Mesela oyunların sağladığı getiriden yüzde 30 gibi ciddi bir oranı kesmek gibi. Tabii bu durum hem oyun yapımcılarının hem de bu nedenle yaşanan fiyat artışından dolayı oyuncuların pek hoşuna gitmiyordu.

Oyun yapımcıları bu sorunun önüne geçebilmek için Uplay, Origin ve Batlle.net gibi başka platformlara ve kendi sitelerine yöneldiler ancak bu da başarılı olmaları için yeterli olamadı.

İşte burada yardıma Epic Games koştu ve şirket kendi dijital platformunu kurdu. Bildiğiniz üzere kısa sürede oldukça başarılı bir yapıya büründü ve ciddi bir kitleyi elde etmeyi başardı.

Tabii bunda Fortnite gibi oldukça popüler oyunların ve de her hafta verdiği bir adet ücretsiz oyunun etkili olduğu söylenebilir.

(Bu arada bu haftanın ücretsiz oyununa ulaşmak için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.)


Assassin’s Creed Syndicate Ücretsiz Oluyor!


Tabii sadece oyuncular için değil oyun yapımcıları için de dikkat çekici bir platform olmayı başardı çünkü aldığı pay yalnızca yüzde 12 seviyesinde idi.

Aynı zamanda oyun yapımcılarına ödedikleri ücretler ile birlikte bu oyunların Steam üzerinde çıkmamasını (Örneğin Journey ve Detroit) ya da oldukça geç çıkmasını (Örneğin Metro Exoudus ve Borderlands 3) sağlayarak da oyuncuları çekmeyi başardılar.

Tabii tüm bunlar Epic Games için iyi şeyler olsa da rakibi Steam için pek de böyle sayılmaz ve yaşanan ya da yaşanabilecek sorunların temelinde bunlar yatıyor.


Peki siz bu ikili arasında hangisini tercih edersiniz? Sizce yapılan bu hareket bilinçli mi yapıldı yoksa bir saldırıdan kaynaklandığı söylenebilir mi? Hemen aşağıdan bize birkaç satır bırakın.

Exit mobile version