Steam Yüksek Fiyatlar Belirlenmesine Sebep Oluyor

Steam yüksek fiyatları tek el konumuyla yarattığı gerekçesiyle mahkeme karşısına çıkacak.

Steam Yüksek Fiyatları epic games store uplay battle net

Steam yüksek fiyatlar ile oyun sattığı gerekçesiyle mahkeme karşısına çıkacak. ABD Mahkemeleri, Steam’in tek el konumunu kullanarak, farklı oyun şirketlerine fiyatları dayatmasını gerekçe göstererek dava açtılar.

Dava dosyasında, Steam’in bilgisayar oyunları konusunda pazarın büyük bölümüne hakim olduğunun altı çizildi. Bu konumunu kullanarak Valve’ın oyun şirketlerinin diğer mağazalardaki fiyatlarını Steam’e göre belirlemelerini istediği belirtildi. Yani Valve, büyük şirketlerin Steam’den daha düşük fiyatlara başka mağazalarda satış yapmalarını engelliyordu.

Valve ile birlikte anlaşmayı kabul etmeleri sebebiyle CD Projekt, Ubisoft, kChamp Games, Rust LLC ve Devolver Digital de davaya dahil edildi. Dosyada, adı geçen şirketlerin Steam’de, Microsoft Store ve Epic Games Store’dan daha düşük fiyatlara satış yaptıkları belirtildi.

Steam Yüksek Fiyatlar ile Tekel Oluşturuyor

Steam Dağıtım Anlaşması içerisinde, “En Çok Gözetilen Ulus Kaydı” benzeri bir maddeye yer verilmişti. Ülkeler arası imzalanan anlaşmalarda, “taraf olan devletlerin, başka antlaşmalarla başka devletlere tanıdıkları ayrıcalıkları ve yararları birbirlerine de tanıyacaklarını ifade etmeleri”, Most Favoured Nations (MFN) ya da En Çok Gözetilen Ulus Kaydı olarak biliniyordu. Ülkeler arasında bu tanımla yapılan anlaşmaların bir benzeri Steam ile büyük şirketler arasında imzalanmıştı. Dağıtım anlaşmasında şirketler, en düşük fiyatları Steam’de vereceklerini taahhüt etmişlerdi.

The Hollywood Report’da yer alan habere göre uzmanlar konu hakkında şunları söylediler: “MFN, farklı mağazaların birbirleri ile rekabet ederek fiyatların düşmesini engelliyor ve oyun fiyatları hep yüksek kalıyor.”

Hemen yukarıda görebileceğiniz tweet’te Epic Games’in CEO’su Tim Sweeney, 2019 yılında konu hakkında ipucu vermişti. Sweeney, Steam’in fiyatlar hakkında veto yetkisi olduğunu belirtmişti. Yazının tamamı ise şöyle çevrilebilir: “Steam’in fiyatlar üzerinde veto yetkisi var. Herhangi bir geliştirici Epic Games’te Steam’den düşük fiyata oyun satmak isterse; 1- Valve basitçe hatır diyebilir. 2- Fiyat farklılığı Steam kullanıcılarını kızdırabilir ve oyunlara kötü yorum yapmalarını sağlayabilir.”

Epic Games ve Microsoft Store, Steam’deki fiyatlarla yarışmak için kendi paylarından kısmak zorunda kalıyorlardı. Steam her satıştan yüzde 30 gibi bir pay alırken, diğer mağazalar daha düşük paylarla fiyatları benzer seviyelerde tutmaya çalışıyorlardı. Açılan davada ise oyun geliştiricilerinin istedikleri fiyatları istedikleri yerlerde belirleme şanslarının olması gerektiği hatırlatıldı.


İlginizi çekebilir: Steam vs Epic Games: Hangisi Daha Ucuz?


Steam Olmasa Fiyatlar Daha Düşük Olurdu

Yine açılan dava metninde şu sözlere yer verilmişti: “Steam MFN anlaşması olmasa, bilgisayar oyunları Steam platformundan daha düşük komisyon talep eden rakip mağazalarda, daha düşük komisyon sebebiyle daha düşük fiyatlara satılabilirdi. Bu hem kullanıcılarının hem de geliştiricilerin menfaatine olabilirdi. Steam MFN nedeniyle oyunların fiyatlarını belirlememeli ve oyun geliştiricilerinin istedikleri fiyatları belirlemelerine izin vermeli.”

Aslında bu her oyun için geçerli değil gibi görünüyor: Halihazırda BioShock: The Collection Steam üzerinde 60 dolara satılırken, Humble Store üzerinden 12 dolara alınabilir. Fakat bunun böyle olmadığı durumların çokça olduğunu görmezden gelmek mümkün değil. Oyun geliştiricileri ise Steam’in bu kararlarından kaçmak adına sadece Epic Games Store’da çıkma şartı gibi anlaşmalarla kendi fiyatlarını belirleme yoluna gitmeye başladılar.

Davada, Steam’in MFN maddesinin “rekabete aykırı, yasadışı tekelleştirme ve tekel konumunu koruma olduğu” belirtildi. Mahkemeden daha fazla rekabete aykırı eylemlere izin verilmemesini, mali zararlara ve yasal maliyetlere karşı bir tedbir kararı istiyor. Davanın Ubisoft, CD Projekt, Devolver Digital ve birkaç bağımsız stüdyoyu neden Steam’in dağıtım sözleşmesini kabul eden herkesi hariç tutarken ortak davalı olarak adlandırdığı net değil; ancak Devolver mahkemede davayla mücadele etmeye hazırlandığını belirtti. .

Exit mobile version