Oyun Firmaları Rusya Yaptırımları Başlattılar (Güncel)

Ukrayna'daki savaşa oyun sektöründen tepkiler gelmeye devam ediyor...

Oyun Firmaları Rusya Yaptırımları Başlattılar

GÜNCELLEME: Yakın bir zaman önce Nintendo, yaptığı açıklama ile eShop ödemelerinin askıya alınmasının ardından fiziksel ürünlerin Rusya’ya sevkiyatının ve dağıtımının da durdurulduğunu duyurdu. Benzer bir şekilde Sony Interactive Entertainment da tüm donanım ve yazılımların ülkeye olan sevkiyatının askıya alındığını söyledi. Ayrıca Take-Two Interactive ve Ubisoft da Rusya’daki oyun satışlarını durdurdular.

***

Oyun firmaları Rusya yaptırımları ile Ukrayna’da devam etmekte olan savaşa karşı tepkilerini göstermeye başladılar. Şimdiye kadar beşe büyük oyun yayıncısından peş peşe açıklamalar gelmiş iken, bu sayının zamanla artacağı tahmin ediliyor. Detaylar haberimizde.


İlginizi Çekebilir: STALKER 2 için Epey Bir Süre Bekleyeceğiz


Şu anda bütün dünyanın gözü kulağı Rusya’nın Ukrayna topraklarını işgal etmesinde. Bildiğiniz gibi 24 Şubat 2022 tarihinde başlayan savaşın etkileri devam ediyor ve buna karşılık olarak dört bir yandan Rusya’ya yaptırımlar gelmeye devam ediyor. Bunların arasında oyun dünyasının büyük şirketleri de bulunuyor.

Bildiğiniz gibi yakın bir zaman önce, eSpor turnuvalarından Rus takımlarının men edilmesinin ardından, Electronic Arts, FIFA ve NHL serilerindeki bütün Rus kulüplerini çıkartacağını duyurmuştu.

Oyun Firmaları Rusya Yaptırımları Gelişmeleri

Yaşanan bu gelişmenin ardından da CD Projekt RED, Ukrayna’nın Rus ordusu tarafından istila edilmesinin ışığında, bir sonraki duyuruya kadar Rusya ve Belarus tarafında GOG mağazası dahil başta The Witcher 3: Wild Hunt ve Cyberpunk 2077 olmak üzere bütün dijital ve kutulu oyun satışlarının durdurulduğunu açıkladı.

Polonya menşeli oyun stüdyosunu Microsoft, Electronic Arts, Sony, Amazon, Activision Blizzard ve Epic Games gibi oyun dünyasının önde gelen şirketleri de takip etti. Microsoft çatısı altındaki önemli isim Brad Smith, Ukrayna yönetiminin PlayStation ve Xbox’ın Rus pazarınını desteklememesi yönündeki çağrısının ardından, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada “Ukrayna’daki savaş sebebi ile dünyanın geri kalanı gibi biz de korkuya kapıldık, kızdık ve üzüldük. Rusya’nın hukuk dışı ve keyfi saldırısını kınıyoruz.” yorumunda bulundu ve Microsoft ürünlerinin yeni satışlarının ve hizmetlerinin durdurulduğunu duyurdu.

Microsoft şirketinin bu açıklamasının üzerinden fazla bir zaman geçmeden Electronic Arts, bütün oyun ve dijital para paketi satışlarının ve çevrimiçi hizmetlerin süresiz olarak durdurulduğunu açıkladı. Bu açıklamaya ek olarak Amerika menşeli yayıncı, oyunlarını Rus mağazalarından kaldırmak ve yeni oyun içi içeriğin satışını durdurmak için platform ortakları ile çalışma halinde olduklarını da söyledi.

Sony Interactive Entertainment tarafında ise, yakın bir zaman önce satışa sunulmuş olan Gran Turismo 7 Rus PlayStation mağazasında artık ‘Yayın tarihi onay bekliyor’ ibaresi ile listeleniyor. Ayrıca film dağıtım kolu, 24 Mart 2022 tarihinde yayınlanacak olan Morbius filminin Rus sinemalarındaki gösterimlerinin durdurulduğunu da duyurdu.

Yaptırımlar kervanının son üyeleri olan Activision Blizzard ve Epic Games de Rusya mağazalarındaki yeni dijital ve kutulu oyun satışlarının durdurulduğunu açıkladılar. Böylece, şimdiye kadar yaptırıma dahil olan büyük oyun yayıncılarının sayısı beşe ulaşmış oldu.

Büyük yayıncıların yanı sıra, yakın bir zaman önce yaptığı açıklamaya göre New World oyununun Rusça yerelleştirmesinin durdurulduğunu duyuran Amazon Games, Ukrayna’ya desteğini sunan 11 Bit Studios, GOG, Raw Fury, Bungie, Beetlewing ve Wargaming’in arasına katıldı.

Exit mobile version