Oyun Bilgisayarlarına Kaç GB RAM Lazım?

Kaç GB RAM Almalısınız?

Teknoloji #101 serimizin bu yazısında oyun bilgisayarlarında kaç GB RAM lazım? sorusuna yanıt arayacağız. Peki ama yeni bir sistem toplayacaksanız ya da yeni bir oyuncu bilgisayarı alacaksanız ne kadar belleğe ihtiyaç duyacakınız?


Teknoloji #101: Teknolojiyi Açıklıyoruz


Açık bir şekilde konuşmak gerekirse daha hızlı bir işlemcinin ya da daha hızlı bir ekran kartının aksine, daha fazla bellek her zaman daha iyi performans anlamına gelmez. Tıpkı teknolojinin her yerinde geçerli olduğu gibi burada da artan, sabit ve azalan getiri söz konusudur.

Peki ama modern oyun bilgisayarlarında ne kadar belleğe ihtiyaç var?

Sistem Toplarken Yapılan Hatalar

Oyun Bilgisayaları için Ne Kadar RAM Gerekli?

Hemen yukarıda da bahsettiğimiz gibi daha hızlı bir ekran kartı grafik performansını iyileştirebilir ve daha hızlı bir işlemci, özellikle işlemci tabanlı oyunlarda, işlem hacmini artırabilir. Nitekim daha hızlı bir depolama birimi de oyunların yükleme sürelerini önemli ölçüde düşürebilir.

Ancak RAM farklıdır.

Evet, DDR4 RAM hali ile DDR3 RAM modellerinden daha hızlıdır. Yine de söz konusu şey oyunlar olduğunda aradaki fark önemsemek istemeyeceğiniz derecede düşüktür.

16 GB DDR3 RAM ile 16 GB RAM DDR4 RAM arasında tabii ki ikincisi daha iyidir. Öte taraftan 16 GB DDR3 RAM ile 8 GB DDR4 RAM arasında daha iyi olan ilkidir.

Açıkçası belleğinizin ne kadar hızlı olduğuna değil, genel anlamı ile gerçekten ‘ne kadar’ olduğuna odaklanmalısınız.


Bilgisayar Toplama Rehberi


Bilgisayarınızda çalıştırdığınız programlar, bazı verileri depolama birimine yazmadan önce RAM’de tutmak ister. Burada oyun dosyalarının tamamından bahsetmiyorum. Bu sayede o dosyalara ihtiyaç duyulduğunda hızlı bir şekilde geri çekmek mümkün olacaktır.

Bu nedenle yeterli miktarda belleğe sahip olduğunuzdan emin olmalısınız.

Tabii ‘yeterli miktar’ ihtiyaçlarınız ile ilgilidir. Temel işlemler için kullanılacak bir bilgisayarda 4 GB RAM yeterli olabilirken, veri tabanları ya da sanal makineler gibi güçlü işlemler için 32 GB RAM dahi yetmeyebilir.

Bu noktada temel düzlem, oynamak istediğiniz oyunlar ve ne kadar performans istediğiniz üzerine kurulu. Hemen aşağıda son zamanlarda çıkış yapmış bazı oyunların ihtiyaç duyduğu bellek miktarını görebilirsiniz.

Gördüğünüz üzere rakamlar oldukça açık. Yeni oyunlar genellikle en az 8 GB RAM istiyor. Öte taraftan akıcı bir deneyim için öneri 12 GB RAM olarak öne çıkıyor.

Eğer her şeye hazır olduğunuzdan emin olmak istiyorsanız 16 GB RAM muhtemelen oyun bilgisayarınız için yeterli olacaktır. Yani çok ama çok üst düzey bir sisteme sahip olmadığınız sürece dahası için ödeme yapmamalısınız.


Peki sizce modern bir oyun bilgisayarında ne kadar belleğe ihtiyaç var? Konu hakkındaki görüşlerinizi hemen aşağıda yer alan yorumlar sekmesinden bizlerle ve diğer okurlarımızla paylaşmayı ihmal etmeyin.

Exit mobile version