Microsoft ile Sony Arasında Bir Gerginlik Yaşanıyor

Bakalım Sony bu iddiaya ne cevap verecek?

Son dönemde Microsoft ile Sony arasında bir gerginlik yaşanıyor. Bunların temel sebepleri, henüz FTC (Federal Ticaret Komisyonu) ve CMA (Rekabet ve Piyasa Yönetimi Kurumu) tarafından onayın verilmemiş olduğu Activision Blizzard satın alımı ile bağlantılı olarak Microsoft’un Call of Duty markasının sahibi olacak olması ve Game Pass servisi oluyor.


İlginizi Çekebilir: Microsoft, GamesCom 2022 Planlarını Açıkladı


Japon teknoloji devi, Amerika menşeli yazılım devinin satın alımları ile tekel oluşturma yoluna gittiğini düşünüyordu. Buna ek olarak, Activision Blizzard şirketinin bünyesindeki bazı markaların tek başına söz sahibi olabileceğini söyleyerek, Call of Duty’yi örnek göstermiş ile rekabet edebilecek bir oyun serisi yaratamayacaklarını dile getirmişti. Hatta bu markanın, konsol tercihini bile etkileyebileceğini de sözlerine eklemişti.

Sony aynı zamanda Game Pass servisinin de rakipsiz olduğundan ve bunun rekabete gölge düşürdüğünden bahsetmişti. Hatta Activision Blizzard gibi dev markaların oyunlarının servise gelmesinin, oyun kalitesini düşüreceğinden de yakınmıştı.

Microsoft tarafının ise bu eleştirilere cevabı gecikmemişti. Eleştirileri haksız bulan Amerika menşeli yazılım devi, Call of Duty ve diğer oyunların iddia edildiği kadar özel olmadığını ve rekabeti sekteye uğratmayacağını söylemişti. Rakibi Sony’nin iki yüzlü davrandığını dile getirdikten sonra, Naughty Dog ve Bungie gibi kaliteli stüdyolara sahip olduğunu hatırlatmıştı.

Ydrfn9uH6hznLLd6sVKwNg-1200-80

Microsoft ile Sony Arasındaki Gerginlik Büyüyecek Gibi

Ancak Microsoft ile Sony arasında gerginlik biraz daha büyüyecekmiş gibi görünüyor. Öyle ki Activision Blizzard satın alımına ilişkin incelemenin bir parçası olarak Brezilya hükümetine sunulan uzunca bir dokümanda Microsoft, Sony tarafının oyunların Game Pass servisine gelmemesi için geliştiricilere para ödediği yönünde suçlamada bulundu.

Bahsi geçen suçlama, Sony tarafının Activision Blizzard satın alımına karşılık yaptığı eleştirileri çürütmek adına hazırlanmış yirmi yedi sayfalık dokümanda yer alıyor ve Game Pass servisinin bu zamana kadar kaydettiği büyümeden Call of Duty serisinin Xbox konsollarına özel olmayacağının yinelemesine kadar her şeye temas edilmiş.

Yazılım devi, Sony tarafının tüm endişesinin platforma özellik olduğuna işaret ediyor: Özel düzenlemelerin kullanımı, oyun sektöründeki varlığını güçlendirmek için Sony’nin stratejisinin kalbi olmuştu. Microsoft ayrıca, PlayStation pazar payındaki egemenliği ve dijital oyunların dağıtımında lider konumda bulunması göz önünde bulundurulduğunda, bu endişelerin tutarsız olduğunu söylüyor ve Sony tarafının geliştiricilerin Game Pass ve rekabete dahil diğer abonelik servislerine içerik eklemelerine ve Game Pass servisinin büyümesine engel olmak için ödeme yaptığını da iddia ediyor.

Son olarak yazılım devi, Japon teknoloji devinin satın alımın rekabet etme beceresini engelleyeceğinden değil de Game Pass iş modelinin düşük ücretle yüksek kalitede oyun sunmasının cihaz merkezli strateji ve platforma özel olmaya odaklanma ile elde edilmiş pazar liderliğini tehdit etmesinden korktuğunu belirtiyor.

Bakalım bu gerginliğin sonu nereye varacak? Microsoft tarafından ortaya koyulan söylemlere Sony tarafından nasıl bir karşılık verileceği elbette merak ediliyor. Gelişmeleri takipte olacağız.

Exit mobile version