Half Life Alyx Nasıl? VR Almaya Değer mi?

10 kişi toplanıp VR satın alma zamanı geldi sanırım.

Hem Half Life hem de Half Life 2, bir çok açıdan oyun dünyasına yön veren oyunlar olmuşlardı. Valve, Half Life markasının bu yönünün çok farkında olacak ki VR dünyasının da gidişatına yön verecek bir oyunla karşımıza çıktı. Peki o zaman şimdi Half Life Alyx nasıl sorusuna yanıt bulmak adına, oyunun ayrıntılarına göz atalım.


İlginizi Çekebilir: Valve Yeni Half-Life Oyunları Yapmak İstiyor


Half Life Alyx Nasıl Olmuş? Ayrıntılar ve VR Fiyatları

Karşımızda muhteşem bir fizik motoru ve VR ile bütünleştirilmiş bir oyun akışı duruyor. Gördüğümüz hemen hemen her şey ile etkileşime geçebildiğimiz, silahlarımızın her birinin özel hissettirdiği bir oyun yapısıyla mutlu etti bizi Valve.

Oyundaki aksiyon yapısı, VR için özel olarak işlendiğini bize çok iyi hissettiriyor. Çünkü VR kullananların çok iyi bileceği gibi, durmak bilmeyen aksiyon sekansları bizleri VR kullanırken hem fiziksel olarak yoruyor hem de yeterli akıcı görüntü sağlanamadığı için midemizi bulandırıyordu. Half Life Alyx’de ise bu tempo çok iyi ayarlanmış. Bir çok noktada karanlık alanlarda yavaş yavaş ilerleyip atmosferi yaşamamız isteniyor. Bu da bizlere sürekli bir aksiyon düzeninden dışarı çıkarıp, çevre ile etkileşim için zaman tanımış oluyor.

Nişan alma mekanikleri bir çok oyunun aksine daha PC kullanıcılarına hitaben düzenlenmiş. Oyuna herhangi bir nişan yardımcısı olmadan başlıyoruz. Ancak ilerledikçe silahıza bir reflex sight takarak daha yüksek yüzdeli atışlar yapabilmeye başlıyoruz.

Bulmacalar açısından bakıldığında da oyun çok iyi bir iş başarıyor. Oyunu tekdüzelikten kurtaran üç boyutlu bulmacaları çözmek gerçekten çok keyifli. Duvarlarda elektrik kablolarını ellerimizle takip etmek, yuvarlak küreler üzerinde doğru bağlantıyı sağlamaya çalışmak gibi VR gücünü sonuna kadar hissettirecek akıllıca eklentiler yerleştirilmiş oyuna.

Hikaye olarak baktığımızda da Alyx adında bir karakterle, eski dostlarımızın da yardımıyla diğer Half Life oyunlarından alışık olduğumuz süper askerler ve bir çeşit yaratıkların himayesinden kurtulmaya çalışıyoruz.

Ülkemizde VR

Oyuncular olarak kendi özel bilgisayarlarımıza bile kolay kolay geliştirmeler yapamıyoruz. Hatta bazen satın almak istediğimiz oyuna bile yeteri kadar para ayıramıyoruz. Böyle bir durumda bu kadar iyi bir oyun karşımızdayken bile VR satın almanızı öneremem. Çünkü anlık olarak ürünlere göz gezdirdiğimizde;

HTC Vive Sanal Gerçeklik Gözlüğü-

HTC Vive Pro Starter Kit-

Oculus Rift Sanal Gerçeklik Gözlüğü-

Valve Index Sanal Gerçeklik Gözlük Seti-

gibi çok yüksek fiyatlı ürünler ile karşı karşıya kalıyoruz. Half Life Alyx gibi bir oyundan da tam olarak keyif almak için, set şeklinde bir sistem almamız gerektiği düşünüldüğünde gerçekten de çok yüksek ücretler ödememiz gerektiğini görüyoruz.

İstanbul, İzmir gibi büyük şehirlerde bulunan VR kafeler için konuşacak olursak, yaklaşık 15-16 saat süren bir oyun için gene yüksek bir ücretin cebimizden çıkacağını öngörebiliyoruz. Bu şartlar altında kesinlikle VR satın almaya değecek bir oyun olsa bile bu ürünlere bu ücretleri ödemek şimdilik çok mantıklı durmuyor.

Önümüzdeki süreçte satın alım imkanları bir miktar daha arttığı koşulda, gelecek yeni VR oyunlarını da düşünerek daha uygun fiyatlara bu ürünleri alabileceğimizi umuyoruz.


İlginizi Çekebilir: Bu Hafta Çıkacak Oyunlar! (23-29 Mart 2020)


Sizlerin de Half Life Alyx nasıl olmuş sorusuna yanıtlarınız ve ülkemizdeki VR kültürü ile ilgili fikirleriniz varsa hemen aşağıda bulunan yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz. Ayrıca Facebook ve Twitter adreslerimizi takip ederek oyun gündeminden anlık olarak haberdar olabilirsiniz.

Exit mobile version