Gran Turismo 7 İnceleme

Al, tasarla, yarış ve topla!

1997’de Polyphony Digital, PlayStation için Gran Turismo‘yu piyasaya sürdü ve bu süreçte Sony’nin ilk özel yarış oyunu serisi olarak kendini kabul ettirerek hit olmayı başardı. Gran Turismo’nun devam yapımlarından bazıları benzer başarılar elde etmeyi başardı ancak yolda seri bazı tümseklerle de karşılaşmadı değil. Gran Turismo 7 İnceleme.

Örneğin Gran Turismo Sport, serinin hayranlarının alışık olduğundan çok daha az sayıda araba ile piyasaya sürüldü ve çevrimiçi oyuna odaklanmak için tek oyunculu deneyim ihmal edildi. Bu oyundan hayal kırıklığıyla ayrılan bazı serinin hayranları, Gran Turismo 7’nin seriyi tekrar rayına oturttuğunu bilmekten eminim mutlu olacaklardır.

Tüm detaylarıyla Gran Turismo 7 inceleme yazımız yayında!

Gran Turismo 7 İnceleme

Gran Turismo 7, otomobil endüstrisinin tarihi görüntüleri ile başlıyor, ardından çeşitli pistlerini ve araçlarını gösteren çok hoş ve uzun bir ara sahne ile bizleri selamlıyor. Giriş sekansının ardından, Gran Turismo 7 nihayet oyuncuları direksiyona geçirerek, yarışlarda yarıştıkları, yeni lisanslar kazandıkları ve tabii ki yüzlerce arabayı garajlarına katabildikleri doğrusal bir tek oyunculu deneyimde ilerlemelerine izin veriyor.


İlginizi Çekebilir: Horizon Forbidden West İnceleme


Gran Turismo 7, ezici hale gelme riskini taşıyan çok sayıda oyun modu, özellik, özelleştirme seçeneği ve daha fazlasına ev sahipliği yapan bir yapıya sahip. Gran Turismo 7, her şeyi tek seferde oyunculara sunmak yerine, her yeni özelliği birer birer tanıtarak daha rehberli tek oyunculu bir deneyim sunuyor.

Gran Turismo 7 İnceleme

Bazıları bunu diğer modern yarış oyunlarına kıyasla kısıtlayıcı bulabilir ancak oyunu derinlemesine tanımlamak ve soru işaretlerini ortadan kaldırmak adına güzel bir tercih olmuş. Oyuncular Gran Turismo 7’de öncelikle kafeden aldıkları menüleri tamamlayarak ilerliyorlar. Bu menüler, Gran Turismo 7 oyuncularına yeni arabalar kazanmak, yeni parkurların kilidini açmak ve genel olarak oyunu ilerletmek için sunulan çeşitli sıralamalardan oluşuyor.

Gelelim en can alıcı noktaya; arabalar! Gran Turismo 7, 400’den fazla arabayı içerisinde barındırıyor ve arabaları, yarışları bitirerek, özel görevleri tamamlayarak, kredilerle satın alarak ve rastgele ödüllerle kolayca kazanabiliyorsunuz. Her bir arabayı koleksiyonuna eklemek isteyen araba tutkunları, en azından söylemek gerekirse, oyuna önemli miktarda zaman ayırmaları gerekecek.

Gran Turismo 7’deki genel amaç, menü kitaplarını tamamlamak ve tek oyunculu deneyimi ilerletmek dışında oyundaki her arabayı toplamak. Oyuncuların bunu başarmasının ana yolu yarışları kazanmaktan geçiyor. Gran Turismo 7, bazı rakiplerine kıyasla daha rahat, neredeyse rahatlatıcı türde bir yarış oyunu deneyimi sunuyor ve oyunculara sürüş deneyimi üzerinde ne kadar acentelik istedikleri konusunda tam bir özgürlük sunuluyor.

Bu noktada seriye pek aşina olmayanların da gönül rahatlığıyla oyunu satın alabileceklerinin altını çizmek isterim.

Oyun, oyuncuların yarışı tamamen kendi zevklerine göre uyarlamalarına olanak tanıyan çok çeşitli erişilebilirlik ve yardım özellikleri de sunuyor. Tam bir meydan okuma isteyenler, asistleri kapatabilirler. Doğru zamanda frene basmakta zorlanan ve virajları başarılı bir şekilde almakta zorlananlarsa bazı asistleri aktif tutmak isteyeceklerdir. Oyunculara oyunu tam olarak istedikleri gibi oynama özgürlüğü sunan bir yapım ile karşı karşıyayız.


İlginizi Çekebilir: The Last of Us Part 2 İnceleme


Asistlere rağmen oyunda başarılı olmak için oyuncuların hazırlıklı gelmeleri gerekiyor. Oyuncuların yarışlara katılabilmesi için arabaların karşılaması gereken belirli gereksinimleri var ve bu nedenle tuning burada devreye giriyor. Oyuncular, zor kazanılan kredilerini araçlarını yükseltmek için çeşitli parçalar satın almak için harcayabilirler ve oyun devam ettikçe daha fazla seçenek bu doğrultuda sizlere sunulur.

Koyu hayranlar, araçlarını ayarlamak ve görünümlerini özelleştirmek için muhtemelen saatler harcayacaklar ancak benim gibi düz bir oyuncu arabanın PP derecesini artıran parçaları seçerek yola devam edebilirler. Destek seçeneklerinin ufkunu nasıl genişlettiğine benzer şekilde, Gran Turismo 7’nin ayar ve özelleştirme seçenekleri, sıradan oyuncuların anlayabileceği kadar basit olacak şekilde tasarlanmış.

Oyuncular arabalarını dünyanın çeşitli yerlerinde kurulmuş düzinelerce GT7 parkurunda kullanabiliyorlar ve bunların hepsi PS5’te kesinlikle nefes kesici görünüyor. GT7’deki aydınlatma özellikle etkileyici ve oyunun neredeyse gerçek gibi görünmesine yardımcı oluyor. Gran Turismo 7, nesiller arası bir oyun ve bu nedenle PlayStation 5’i tam potansiyeliyle kullanmıyor ancak yine de şimdiye kadar yapılmış en iyi görünümlü yarış oyunlarından biri.

İnanılmaz aydınlatma ve hava efektlerinin yanı sıra, her araçtaki ayrıntı seviyesi dudak uçuklatıyor ve ilerleyen yıllarda işlerin nasıl gelişebileceğini hayal etmek açıkçası zorlaşıyor. Oyunun muhteşem grafikleri sürükleyiciliğe çok yardımcı oluyor ancak Gran Turismo 7’nin PS5 DualSense kontrol cihazını kullanma şekli hakkında söylenecek çok şey var.


İlginizi Çekebilir: Dying Light 2: Stay Human İnceleme


Zorlu yarış oyunu hayranları muhtemelen bir direksiyon seti ile oyunu oynamak isteyecektir ancak denetleyicilerine bağlı kalmayı tercih edenler GT7’nin DualSense’in benzersiz özelliklerinden, özellikle dokunsal geri bildirimden harika bir şekilde yararlandığını göreceklerdir. Kontrolördeki titreşim, ekranda olup biteni mükemmel bir şekilde yansıtarak, daha önce mümkün olmayan ekstra bir gerçekçilik hissi veriyor.

DualSense, pürüzsüz sürüş hissini çok daha iyi hale getirirken, yüksek hızlı dönüşler çok daha yoğun ve çılgınca bir hissiyat katıyor oyuncuya. Gran Turismo 7 hakkında kesinlikle sevilecek çok şey var. Ancak oyunun bazı önemli dezavantajları da yok değil.

Örneğin, oyuncuların çevrimiçi çok oyunculu görevlerin kilidini tüm fonksiyonlarıyla açmak için birkaç saat ayırması gerekecek ve çoğu hayran muhtemelen bunu aldırmazken, bu yalnızca çok oyunculuyla ilgilenenler için sinir bozucu olabilir. Oyunla ilgili en büyük endişe, ”mikroişlemlerin” oyunda yer alması. Gran Turismo 7, para birimi olarak kredi kullanıyor ve oyuncular kredi kullanarak özel tasarımlardan araba parçalarına, yeni arabalara ve mevcut araçlarında bakım yapmaya kadar her şeyi satın alabiliyor.

Yapım, oyunculara bol miktarda kredi verme konusunda iyi bir iş çıkarıyor ancak bazı durumlarda oyuncuları mikroişlemlere zorlamaya çalışıyormuş hissiyatına da kapılmadım değil.

Gran Turismo 7 oyunculara sadece oyunu oynayarak bol miktarda kredi kazandırırken, aynı zamanda rekabetçi kalabilmek için de büyük miktarda kredi harcatmaya zorluyor. Bu, son derece pahalı bir çaba olabilecek nitelikte, Yeni araçlar edinmenin yanı sıra mevcut araçları yükseltmek için çok çalışmaya hazır olun. Tek bir araba size 3 milyondan fazlaya mal olabilir. İşte az önce değindiğim mikroişlemler bu noktada devreye giriyor.

Yeterli krediniz olmadığında oyun size gerçek parayla kredi almanızı önererek hedefinize daha erken ulaşma yolunu teklif ediyor. Hayranların oyunun mikroişlemlerine nasıl tepki vereceğini zaman gösterecek ancak bunları bir kenara bırakırsak, türün hayranlarını saatlerce meşgul edecek derin bir yarış oyunu var elimizde. GT7 şüphesiz bu yılın en iz bırakan yapımlarından biri olarak karşımıza çıktı.


İlginizi Çekebilir: Rainbow Six Extraction İnceleme


Gran Turismo 7, 4 Mart’ta PS4 ve PS5 için Türkçe dil desteğiyle çıkışını gerçekleştirdi. Peki siz Gran Turismo 7 hakkında ne düşünüyorsunuz? Oyunu deneyimleme şansına eriştiniz mi? Düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorumlar sekmesi üzerinden bizlerle paylaşmayı unutmayın.

İnceleme

Gran Turismo 7

9 Puan

GT7 şüphesiz bu yılın en iz bırakan yapımlarından biri olarak karşımıza çıktı.

ARTILAR

  • Grafikler Şahane
  • DualSense ile Yarış Deneyimi Yeni Bir Boyut Kazanıyor
  • Araç ve Harita Çeşitliliği
  • Oyuncuları Özgür Kılan Derin Özelleştirme Seçenekleri

EKSİLER

  • Kredi Satın Almaya Yönlendiren Mikroişlemler
  • Çeşitli Hatalar ve Performans Sorunları

Editörün Puanı

  • Editörün Puanı 9

Gran Turismo 7 Fiyatı

En uygun fiyat için pek çok siteden bilgi alıyoruz..

En Uygun Fiyat

₺599
Exit mobile version