FIFA Serisinin İsim Değişiklik Nedeni Açıklandı

EA ve FIFA, iki inatçı keçi gibiler. Bakalım sonunda ne olacak?

FIFA Serisinin İsim Değişiklik Nedeni Açıklandı

FIFA serisinin isim değişiklik nedeni sonunda ortaya çıktı. Görünüşe göre Electronic Arts ile FIFA arasında uzlaşmak epey zor olacak. Detaylar haberimizde.


İlginizi Çekebilir: FIFA 22 İnceleme


Bildiğiniz gibi Electronic Arts bünyesinde geliştirilen futbol oyunu, 1993 yılından bu yana FIFA adını kullanıyor. Yani yirmi sekiz yıllık bir geçmiş söz konusu ve sonradan farklı bir gelişme olmaz ise, önümüzdeki yıl içerisinde bu geçmişe son nokta koyulacak. Uzun soluklu futbol serisi, artık FIFA olarak anılmayacak.

Bu gelişme ise geçtiğimiz haftalarda yayınlanan bir bildiride, EA Sports başkanı tarafından yapılan açıklama ile ortaya çıkmıştı. Futbol dünyası genelindeki tüm resmi ortaklıkları ve lisanslarından ayrı olarak FIFA ile olan isimlendirme hakları anlaşmasını inceleyeceklerini ve çeşitli kulüpler ve Premier Lig ve Bundesliga gibi ligler ve UEFA Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi gibi anlaşmaları etkilemeyecek şekilde, bir isim değişikliğine gitmenin söz konusu olacağını dile getirilmişti.

Yakın bir zaman önce de Birleşik Krallık Fikri Mülkiyet Ofisi ve Avrupa Birliği Fikri Mülkiyet Ofisi üzerinden yapılan başvurular ile de olası yeni ismin EA Sports FC olacağını öğrenmiştik. Ne var ki bu ismin geçici mi, yoksa nihai mi olacağına dair net bir açıklama ile karşılaşmamıştık.

FIFA Serisinin İsim Değişiklik Nedeni Belli Oldu

The New York Times sitesinde yer alan habere bakılırsa, on yıllık anlaşmanın süresi önümüzdeki yıl itibarıyla bitecek. Uzaması için de bildiğiniz gibi iki tarafın anlaşması olması gerekiyor. Ancak bunun için FIFA, Electronic Arts şirketinden normalinden iki buçuk kat daha fazla para istiyor. Öyle ki, Dünya Kupaları arasındaki dönemlerde Amerika menşeli yayıncıya toplamda iki buçuk milyon dolar civarı bir meblağ çıkıyor.

Öte yandan The New York Times kaynakları tarafından aktarılan diğer detaylara göre iki taraf, yeni anlaşmanın kapsamı konusunda da anlaşamamışlar. Öyle ki Electronic Arts, FIFA lisansını kullanarak oyun turnuvaları ve NFT’ler gibi dijital ürünler gibi gelir elde edeceği daha başka yolları araştırmayı düşünüyor iken, FIFA ise bu fırsatları kendisine ayırabilmek için anlaşmanın olanaklarını daraltmayı istiyormuş.

Sonuç olarak, şu durumda iki taraf arasındaki anlaşmanın uzatılamayacağına kesin gözüyle bakılıyor. Eğer son dakika golü atılmazsa, önümüzdeki sene yirmi sekiz yıldır FIFA adıyla bildiğimiz seri EA Sports FC olarak karşımıza çıkacak. Gelişmeleri takipte olacağız.

Exit mobile version