Dual Channel RAM Nedir? Ne İşe Yarar? Gerekli mi?

Yakın zamanda yeni bir oyuncu bilgisayarı alacaksanız ya da mevcut sisteminizi yeniden yapılandıracaksanız, belleklerin oyun performansındaki etkisini göz önüne alarak hareket etmelisiniz. Ne yazık ki dikkat etmeniz gereken detaylar sadece bellek hızı, hafıza türü ya da voltaj gibi detaylarla kısıtlı kalmıyor ve onları nasıl konfigüre ettiğinizle devam ediyor. Sizler için hazırladığımız bu içeriğimizde Dual Channel RAM Nedir? Ne İşe Yarar ve Gerekli mi? sorularına daha yakından göz atacağız.


Benzer İçerik: Sıfırdan Oyuncu Bilgisayarı Toplama Rehberi


Teknik Özet Bilgisayarınızda kullandığınız bellekler, merkezi işlem birimindeki denetleyiciler üzerinden bilgisayarınızın geri kalanıyla iletişim kurar. Günümüzde hemen her denetleyici, birden fazla bellek modülü ile iletişim kurabilecek şekilde tasarlanmıştır. Bu sayede veriler birden fazla kanaldan gönderilebilir ve sonucunda daha hızlı veri alışverişi mümkün hale gelir.

Dual Channel RAM Nedir?

Çift Kanallı Bellek ve Çok Kanallı Bellek tanımlamaları ile de karşımıza çıkan Dual Channel RAM, bellekten okuma ya da bellekten yazma işleminin iki farklı kanaldan gerçekleştirilebilmesine olanak sağlar. Bu sayede tek bir bellek ile elde edeceğiniz tepe bant genişliğinin iki katı değerleri elde edebilirsiniz.

Kafanız mı karıştı?

Yeni bir dizüstü bilgisayar satın aldığınızı düşünelim: Bu bilgisayarda iki farklı bellek slotu var olsun ve her birinde 8 GB RAM olmak üzere toplamda 16 GB RAM bulunsun.

Dual Channel RAM Nedir? Ne İşe Yarar? Gerekli mi?

Eğer tek bir belleğiniz olsaydı, veriler sadece tek bir kanaldan yazılabilecekti.

Birbirleri ile eşit özelliklere sahip (ya da gereksinimleri karşılayan) iki adet belleğiniz olduğunda ise artık kullanılabilecek iki farklı kanalınız var ve veriler bu iki bellek arasında bölüştürülerek daha hızlı bir şekilde işlenebilecek.

Yani kullanılabilir tepe bant genişliği, tek bir belleğin sunduğuna nazaran iki kat daha yüksek olacak:

Başka bir deyişle 3200 MHz DDR4 RAM azami olarak 25,6 GB / sn veri aktarımı yapabilirken, iki adet 3200 MHz DDR4 RAM sayesinde teorik olarak 51,2 GB / sn veri aktarımı yapabileceksiniz.

Uyarı Bu örneğin temsili olarak oluşturulduğunu unutmayın. Turuncu Levye olarak çok kanallı bellek işlevinden faydalanabilmeniz için her iki belleğin birebir aynı olmasını tavsiye ediyoruz. Farklı özelliklere ve kapasitelere sahip bellekler, çok kanallı sistemde çalışmayabilir.

Dual Channel vs Flex Mode: Farkları Neler?

Dual Channel işlevinden faydalanabilmeniz için aşağıdaki detayları dikkate almalısınız:

Peki iki belleğin kapasitesi eşit değilse, Dual Channel işlevinden faydalanamayacak mısınız? Örneğin 8 GB + 4 GB ya da 16 GB + 8 GB durumlarında ne olacak? İşte bu durumda Flex Mode olarak isimlendirdiğimiz farklı bir olay devreye giriyor:

Yani 8 GB + 4 GB olmak üzere iki farklı belleğe sahip olduğunuzu düşünelim. Elinizdeki belleklerden düşük kapasiteye sahip olanı 4 GB olduğu için, 8 GB’lık RAM’inizin 4 GB’ı Dual Channel olacak şekilde çalışır.

Bu durumda 4 GB + 4 GB Dual Channel elde etmiş olursunuz. 8 GB kapasiteye sahip olan belleğin geriye kalan 4 GB’lık kısmı ise Single Channel olarak çalışacaktır.

Flex Mode zaman zaman Dual Channel’dan daha düşük performans sunabiliyor ancak her halükarda, Single Channel’dan çok daha iyi bir performans elde ediyorsunuz.

Dual Channel RAM Gerekli mi?

Hemen aşağıdan, Testing Games tarafından yapılan Single Channel vs Dual Channel testini izleyebilirsiniz. Her iki yapılandırma arasındaki performans farkının sizi epey şaşırtacağını düşünüyorum:

Peki siz bu rehberimizde yer verdiğimiz bilgiler hakkında ne düşünüyorsunuz? Konu hakkındaki görüşlerinizi hemen aşağıda yer alan yorumlar sekmesinden bizlerle ve diğer okurlarımızla paylaşmayı ihmal etmeyin.

Exit mobile version