Bilgisayarın Oyun Performansını Artırma (Tam Rehber)

Bilgisayarın Oyun Performansını Artırma Nasıl Yapılır?

Eğer bilgisayar oyunculuğu dünyasında yeniyseniz ve kullandığınız cihazdan en üstün performansı elde etmek istiyorsanız, bilgisayarın oyun performansını artırma teknikleri ile karşınızdayız! Peki ama bilgisayarın oyun performansı nasıl artırılır ve bunun için neler yapabilirsiniz?


İlginizi Çekebilir: Teknoloji #101: Teknolojiyi Açıklıyoruz!


Bilgisayarın Oyun Performansını Artırma Nasıl Yapılır?

Bu rehberimizde elinizdeki bilgisayardan tam performans elde edebilmek ve mümkün olan en yüksek değerleri alabilmek için neler yapabileceğiniz konusunda size yardımcı olacağız. İşte bilgisayarın oyun performansını artırma yöntemleri!

İşlemci Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Seçilir?

1- Yazılımı Optimize Edin

Bir oyun konsolunun yazılımı, bir oyunu her başlattığınızda tüm olası sistem kaynaklarını yalnızca oyuna ayırır. Öte taraftan bilgisayarlar tam olarak böyle değildir.

Tam ekran bir oyun oynuyor olsanız dahi bilgisayarınızın diğer tüm yazılımları hala arka planda çalışmaya devam ediyor. Bunu indirmeler, internet siteleri ya da arka planda çalışan diğer tüm uygulamalar olarak düşünebilirsiniz.

Bu noktada hangi programların işleri zora sokacağını anlamak pek de zor olmamalı. Örneğin bir BitTorrent istemcisi ile büyük bir dosya indiriyorsanız, arka planda bir video kodlanıyorsa ya da büyük bir dosya aktarımı yapılıyorsa bunların hepsi sisteminize yük oluşturur ve işlemleri önemli ölçüde yavaşlatabilir.

Ne Yapmalısınız?

Bu noktada Görev Yöneticisi’ni açarak başlayın. Ardından İşlemler sekmesinde yer alan menüyü CPU kullanımına ve Bellek kullanımına göre sıralayın. Eğer burada yüksek kullanım sağlayan bir uygulama varsa, en azından oyun oynadığınız süre içerisinde bunları kapatın.

Yani oyun oynadığınız süre içerisinde arka planda çalışan programları, indirmeleri ve işlemleri mümkün olduğu kadarı ile kapalı tutun.


Bilgisayar Toplama Rehberi


2- Sürücüleri Güncelleyin

Başta grafik sürücüleri olmak üzere bütün sürücüleri yükseltmek ve güncellemek, oyun performansında istenen sonucu yakalayabilmek adına oldukça önemli bir detaydır.

Ne Yapmalısınız?

Düzenli aralıklarla ekran kartı, işlemci ve diğer bütün bileşenlerin sürücü güncellemelerini kontrol edin. Eğer güncelleme varsa, bunları bekletmeden kurun. İmkan varsa sürücü güncellemelerini otomatiğe alın.

3- Oyun Ayarlarını Değiştirin

Genellikle oyunlar, sizin için en uygun grafik ayarlarını otomatik olarak seçmeye çalışır. Öte taraftan bu seçimler her zaman çok uygun olmayabilir çünkü binlerce farklı kombinasyon, her zaman doğru öngörülemez.

Farklı oyunların farklı ayarları vardır ve farklı oyun motorları farklı ayarlarda farklı performans gösterebilir. Evet, çok fazla ‘farklı’ kullandım ancak kafanız karışmasın. Bütün süreç, keşfetme ile alakalı.

Ayarlar genellikle standart olsa da bazı oyunların garip şekilde adlandırılmış çeşitli başka ayarlar sunduğunu gözlemleyebilirsiniz. Bunları tanımak, ne işe yaradıklarını algılamak önemlidir.

Ne Yapmalısınız?

Açık konuşmak gerekirse ayarlarla oynamaktan çekinmeyin. Her bir ayarın oyun performansınızı nasıl etkilediğini yakından gözlemleyin ve bir deneme – yanılma sürecini yürürlüğe koyun.

Ultra ayarlarda oynadığınız oyun sizin sisteminizi zorlayabilir ancak High ayarlar tam da size göre olabilir. Bu nedenle sisteminizi tanıyın ve ardından oyunlardaki performansları inceleyin.

4- Çözünürlük Ayarlarını Değiştirin

Oyunlarda monitörünüzün doğal çözünürlüğünü kullanmak önemlidir. Bir oyunda daha düşük bir çözünürlük kullanırsanız, oyun fark edilir derecede daha bulanık görünecektir.

Öte taraftan daha yüksek bir çözünürlük seçmek başlangıçta işleri güzelleştirebilir ancak grafik işlemcinizin daha yoğun iş yapmasına neden olacağı için performansı azaltır.

Ne Yapmalısınız?

Bu ayarları kısaca değiş – tokuş sistemi olarak tanımlayabiliriz. Daha net bir şekilde ifade edersek düşük çözünürlükte yüksek ayarlar ya da yüksek çözünürlükte düşük ayarlar arasında bir seçim yapmanız gerekir.

5- Donanım Yükseltin

Unutmayın ki her zaman daha iyisi vardır. Eğer daha iyi bir oyun performansı istiyorsanız ve elinizdekiler ile yetinemiyorsanız, donanım yükseltmesi size göre olabilir.

Ne Yapmalısınız?

Bu noktada toplu bir yükseltmeye mi yoksa bileşen odaklı yükseltmeye mi ihtiyaç duyduğunuzu iyi bilin. Bunun ardından bileşen yükseltmesi sırasında başka parçaların değişmesine gerek olup olmadığını kontrol edin.

Sizler için hazırladığımız Bilgisayarın Oyun Performansını Artırma isimli bu rehberimizin de sonuna geldik. Umuyoruz ki şu an donanımdan yazılıma, ayarlardan bileşenlere kadar pek çok konuya biraz daha hakim olmuşsunuzdur.


PC Toplama Rehberi


Peki siz bu rehberde yer alan bilgiler hakkında ne düşünüyorsunuz? Konu hakkındaki görüşlerinizi hemen aşağıda yer alan yorumlar sekmesinden bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Exit mobile version