Assassin’s Creed Valhalla İnceleme

Şimdiye kadarki en kanlı ve tatmin edici Assassin's Creed oyunu!

Ubisoft‘un merakla beklenen yeni Assassin’s Creed oyunu Assassin’s Creed Valhalla’yı mercek altına aldık. Peki yapım bizlere neler sunuyor? Serinin diğer oyunlarına nazaran içinde ne gibi yenilikler barındırıyor? Satın almaya değer mi? İşte tüm detaylarıyla Assassin’s Creed Valhalla inceleme yazımız!


İlginizi Çekebilir: Watch Dogs: Legion İnceleme


Assassin's Creed Valhalla İnceleme

Assassin’s Creed Valhalla İnceleme

Kabul edeceğim. Her yeni Assassin’s Creed oyununda yorgunluğum bir tık daha artıyor. Kesinlikle sevmediğimden dolayı değil, tam aksine, hem Odyssey hem de Origins, dönemin tarihi manzaraları, oynanış dizaynı ve evrildiği yönüyle nefes kesici oyunlardı. Ancak böylesine devasa dünyalara sahip yapımlar beraberinde ”devasa” saatler de gerektiriyor.

Ama Assassin’s Creed Valhalla beni AC serisine tekrar çeken o taçlı oyun oldu. Bildiğiniz üzere Ubisoft son zamanlarda açık dünya konusunda pek hoşumuza gitmeyecek adımlar atmakta. Ancak Viking temalı Valhalla Odyssey’den daha kısa ve daha küçük bir açık dünyaya sahip! Peki buna sevinmeli miyiz?

Ah şimdiden parmak uçlarımın donmaya başladığını hissedebiliyorum… Korkunç topluluklar, ilgi çekici karakterler, küçük ama içi boş olmayan açık dünya ve fazlasıyla merak uyandırıcı bir hikaye Valhalla’da sizleri bekliyor. Şimdiye kadarki en kanlı, en tatmin edici ve oturaklı Assassin’s Creed oyununa kendinizi hazırlayın sevgili Turuncu Levye takipçileri.

Havasına, Suyuna, Taşına, Toprağına…

Ubisoft Montreal tarafından geliştirilen Assassin’s Creed Valhalla, savaş ve zafer masallarıyla büyüyen azılı bir Viking akıncısı olan Eivor’un destanına bizleri davet ediyor. Büyüleyici bir Viking deneyimi sunan yapım, İngiltere’nin acımasız Karanlık Çağlarına daha yakından göz atmamıza olanak sağlıyor. Erkek ya da kadın Eivor olarak oynamaksa tamamen sizin seçiminiz.

Serinin diğer oyunlarına nazaran hikaye esnasında dilediğiniz zaman cinsiyetler arası geçiş yapabilir ve oyuna kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Buna ek olarak saç, dövme, savaş boyası ve silahları özelleştirme yeteneği de dahil olmak üzere farklı özelleştirme araçları kamp bölgeleri üzerinden gerçekleştirilebiliyor. Siyasi ittifaklar, savaş kararları ve diyalog seçimleri Assassin’s Creed Valhalla’da önemli bir yere sahip!

Bu nedenle halkınızı ve geleceğinizi korumak adına akıllıca seçimler yapmalısınız. Kararlarınızın masum canlara zarar verebilecek düzeyde olduğunu da belirtmeden geçmek istemem. Hikayemiz MS dokuzuncu yüzyılda sonsuz savaşlar ve azalan kaynaklarla yeni bir ev arayışına girişmemizle başlıyor.

Klanımız için yeni bir gelecek planlarken aynı zamanda kaynak arayışı da oyunda önemli bir konuma sahip. Haritada yer alan köylere baskın düzenleyerek yağmalamanın tadını çıkarabilir ve Viking savaşçılarının acımasız dövüş tarzını, her zamankinden daha fazla düşman çeşitliliğine karşı çift silah kullanma yeteneğini içeren yenilenmiş bir savaş sistemiyle yeniden yaşayabilirsiniz.

Wolf Kissed ile Tanışın!

Valhalla’nın ana kahramanı Eivor fazlasıyla ciddi bir karakter. Brotherhood ile ortak amaçları gereğince gizli bıçağı kullanmaya da hak kazanmış bir isim. Ancak diğer suikastçıların aksine, Eivor bıçağı kolunun üst kısmına takmayı tercih ediyor. Eh Viking işte… Savaşın parçaladığı İngiltere’ye gelenler olarak, Eivor’un Brotherhood ile olan ittifakı oyuna iyi yedirilmiş.

Diğer oyunlarda yer alan Cult sistemi Valhalla’da da karşımıza çıkıyor. Tüm krallık bu hain gizli örgüt tarafından sarılmış durumda. Bunları açığa çıkarmak ve İngiltere’yi eski refahına ulaştırmak sizin elinizde. İncelememizin en başında haritanın küçük olduğundan bahsetmiştik. Ancak uzun kumsallardan, geniş ovalara ve karamsar, atmosferik ormanlara kadar Valhalla’da herkes için bir şeyler var.

Çoğu Assassin’s Creed oyununda olduğu gibi, Valhalla’da da gizliliğe dayalı birçok görev mevcut. Ama bu aynı zamanda bir Viking oyunu, bu yüzden pek çok yüz yüze, göğüs göğüse savaşta oyunda yer alıyor. Ben genellikle görevleri gizlilik ile halletmeyi tercih ettim. Zaten baskınlar ile yeterince barbarlık seviyemi tavanlara çıkarmış durumdayım.

Baltalar, Kılıçlar ve Uçuşan Kelleler.

Tek bir düşmana kilitlenebilir veya sadece etrafta cirit atarak savaşabilirsiniz. Valhalla’da savaş dinamikleri, hafif ve ağır saldırıların yanı sıra bloklar, sıyrıklar ve savuşturmalardan ibaret. Serinin diğer oyunlarını oynadıysanız bu konuda zorluk çekmeyeceksinizdir. Kartlarınızı doğru oynayın.

Düşmanınızı yere sermeniz dahilinde yetenek ağacınız üzerinden açtığınız yeteneklerle onları bir tekme ile Odin’in yanına gönderebilirsiniz veya bir sersemletme saldırısı gerçekleştirebilir ve kalkanınızla gerçekleştireceğiniz ezici bir darbe ile onları Thor’un kudretli şimşeklerine doğru uçurabilirsiniz. Saldırılardan kaçınmak artık sınırsız değil.

Dayanıklılık barınız kaçınmalar ve saldırılar neticesinde tükenmekte. Tekrar saldırılardan kaçınmak için dayanıklılık barınızın dolmasını beklemek zorundasınız. Özellikle kalabalık düşman gruplarında fazlasıyla dikkatli olmanızı öneririm. Savuşturma becerinizin birinci sınıf olması gerekiyor.

Yapacağınız her bir boş saldırının da bedeli nihayetinde büyük olacaktır. Hafif ve ağır saldırılarınıza ek olarak, Eivor’un elinde birkaç ekstra numara daha var. Karakterinize toplamda sekiz özel saldırı atayabilirsiniz. Bu saldırıların ne olduğu, yetenek ağacı üzerinden ne açtığınıza bağlı. Zehirli ok? Öfke patlaması? Dilediğiniz şekilde karakterinizin savaş tarzını kişiselleştirebilirsiniz.

Hikaye görevlerini ve yan görevleri tamamlamanız dahilinde, Valhalla’nın devasa yetenek ağacında harcanabilecek beceri puanları kazanacaksınız. Ağaç farklı oyun tarzlarına karşılık gelen Kuzgun, Ayı ve Kurt olarak toplamda üç bölüme ayrılıyor. Kuzgun ağacı gizli saldırı, Kurt ağacı ise daha fazla yay becerisine erişmenize olanak sağlamakta. Ayı ise silahlara ve yakın dövüşe odaklı. Her ağaç makul miktarda aktif ve pasif beceriye sahip.

Ayrıca, dünya çapında bulunan Bilgi Kitapları aracılığıyla erişebileceğiniz menzilli ve yakın dövüş yeteneklerini edinmeden de oyunu bitirmeye kalkmayın.

Mini Mini Mini Boss.. Oyunlar!

Valhalla içerisinde birçok mini oyunu barındırıyor. Rap savaşlarından, içme yarışına ve zar atmaya kadar, oyunda pek çok eğlenceli mini oyun mevcut. Rap savaşlarında kafiyeye ayak uydurmalı ve karşınızda yer alan rakibe göndermelerde bulunmalısınız. Bu noktaya devreye elbette İngilizce bilginiz giriyor. Oyun özellikle dil konusunda yetkin insanlara hitap eden bir yapıya sahip.

Eğer İngilizce seviyenizin iyi olmadığı düşüncesindeyseniz mini oyunlardan ve hikayenin derin işleyişinden pek keyif alabileceğinizi düşünmüyorum. Oyun maalesef Türkçe dil desteği sunmamakta. Umarım ilerleyen dönemlerde bu noktada Ubisoft Türk oyuncularının sesini duyar ve oyunlara Türkçe dil desteğini getirir.

Oyun esnasında herhangi bir hata veya çökme ile karşılaştığım söylenemez. Çıkışından önce getirilen güncelleme ile oyun performans açısından da iyi bir iş ortaya koyuyor. Watch Dogs: Legion’da yaşadığım çökme sorunlarının ardından Valhalla açıkçası ilaç gibi geldi sevgili Turuncu Levye takipçileri. Oyunu satın alacak takipçilerimizin bu konuda rahat olmalarını isterim.

İnceleme yazımızı toparlayacak olursak; Valhalla, bu zamana kadar oynadığım en iyi Assassin’in Creed oyunu olabilir. Hala keşfedilmeyi bekleyen tonlarca macera ve sırlar beni bekliyor. Dövüş stili acımasız ve önceki oyunlardan daha içgüdüsel ve inanılmaz derecede eğlenceli. Baskınlar oyuncuya çoşku pompalıyor. Eivor bu zaman kadarki en oturaklı ana karakterlerden biri. Birçok olay örgüsü derin işlenmiş ve kolunuzda taşıdığınız gizli bıçağın ağırlığı fazlasıyla hissediliyor. Burada bulunmanızın bir ”amacı” var.

Assassin’s Creed hayranları Valhalla’da sevecek çok şey bulacak! 

Assassin's Creed Valhalla İnceleme


Peki ya siz Assassin’s Creed Valhalla inceleme yazımız hakkında ne düşünüyorsunuz? Oyun için heyecanlı mısınız? Satın almayı planlıyor musunuz? Düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı unutmayın lütfen.

Exit mobile version