Activision Blizzard Satın Alımında, FTC Sony’yi Sıkıştırıyor

Zaman Sony aleyhine işliyor...

Activision Blizzard satın alımı birazcık karmaşık bir hale geldi. Japon teknoloji devi tarafından mahkemeyi etkileyecek belgelerin sunması beklenir iken, FTC de baskısını birazcık arttırmış durumda. Görünüşe göre satın alım sürecinde ibre Microsoft tarafına döndü.


İlginizi Çekebilir: Activision Blizzard Alımı Sonrası, Özel İçerik Olmayacak


Activision Blizzard satın alım sürecinde Japon teknoloji devi açısından sıkıntılı günler yaşanıyor. Bildiğiniz gibi satın alım işleminin tamamlanması için hem CMA hem de FTC tarafından onay çıkması bekleniyor. Yakın bir zaman önce hem Microsoft tarafından Nintendo ve NVIDIA şirketleri onar yıllık anlaşma imzalanmıştı. Bu, aynı zamanda Amerika menşeli şirketin FTC tarafına verdiği sözün tutulmakta olduğu anlamını da taşıyor.

Activision Blizzard Satın Alımında İşler Sony Açısından Sıkıntıya Girdi

Ufak bir bilgilendirme yapmak gerekirse, Microsoft 2012 yılından bu yana her bir üçüncü parti anlaşmanın kopyalarını ve Jim Ryan tarafından FTC kuruluşuna beyan edilen belgeleri ve iletişimleri mahkemeye sunması için Japon teknoloji devini mahkemeye çağırmıştı. FTC tarafından halen Japon teknoloji devinin mahkeme sürecini etkilemesi beklenen belgelerin sunulması bekleniyor. Ne var ki hazırlık için istenen ek süre de esasen 27 Ocak 2023 tarihinde dolmuş ve henüz bir teslimat gerçekleştirilebilmiş değil.

rR45TfuJwboEv85ekgvHhm-1200-80

Bahsi geçen belgelerin teslim edilebilmesi için FTC şu anda Sony tarafına baskı uyguluyor. Ne var ki Japon teknoloji devi, hem bu belgelerin herhangi bir değerinin olmadığını hem de hazırlamanın fazlaca masrafa yol açacağını söylemişti. Buna ek olarak, belirli Sony çalışanlarıyla ilgili belgeler hazırlamayı da istemiyordu. Nedeni ise bazılarının Japonca olması ve araştırmanın çok zor olmasıydı.

Hal böyle olunca, Japon teknoloji devinden bu yönde gelen her iki talebi de reddeden yargıcın kararına göre, Sony tarafının 2012 değil de 2019 yılından bu yana gerekli olan belgelerin hazırlanması yönündeki dilekçeyi kabul edildi. Ancak buna karşılık olarak, Sony Interactive Entertainment tarafından gelen isteklerin geri çevrilmesi de davanın Microsoft lehine döndüğünün işareti gibi görünüyor.

Her ne kadar FTC tarafından duyulan endişeler, Activision Blizzard satın alımı sonrasında imzalanacak özel anlaşmalar ve rekabetin baltalanacak olması yönünde olsa da Sony tarafı da pek masum değil. Yargıcın kararına bakılırsa, FTC artık bu konuda hemfikir olmuş durumda ve aynı zamanda Japon teknoloji devinin Call of Duty oyunlarının Xbox konsollarına özel olması düşüncesi ile de ters düşüyor.

Neticede, Activision Blizzard satın alımı sürecinde ibre artık Microsoft tarafına dönmüş durumda diyebiliriz. Gelişmeleri elbette yakından takip etmeye devam edeceğiz.

Son olarak, Reuters tarafından konuya yakın anonim kaynaklar tarafından alınan bilgiye göre, Avrupa Birliği Komisyonu gerekli onayları vermiş durumdaymış. Söylenene göre, yakın bir zaman önce Nintendo ve NVIDIA ile imzalanan anlaşmaların, Avrupa bölgesindeki meclis üyelerini ikna etmede etkili olmuş. Bununla birlikte, Avrupa Komisyonu da Microsoft için herhangi bir Activision Blizzard varlığını satma şartı koymamış.

Exit mobile version