%1 ve %0,1 FPS Nedir? Ne Anlama Gelir?

Bir bilgisayarın performansını test etmek istediğinizde kullanabileceğiniz pek çok farklı etmenden söz etmek mümkündür. Peki ama son dönemlerde çeşitli araçlarda denk geldiğimiz %1 ve %0,1 FPS nedir ve ne anlama gelir?


Teknoloji #101: Teknolojiyi Açıklıyoruz!


%1 ve %0,1 FPS Nedir?

Yeni aldığınız bilgisayarın oyun performansını ölçmek için minimum, ortalama ve maksimum FPS değerlerine göz atmayı düşünebilirsiniz. Öte taraftan bu, bazı durumlarda oldukça yanıltıcı olabilir.

Örneğin CS:GO oynadığınızı varsayalım: Yaptığınız testler sırasında Max FPS değerinin 300 olduğunu gördünüz.

Kulağa harika geliyor öyle değil mi?

Peki ama oyunu oynarken çeşitli zaman aralıklarında bu değerler düşüyorsa, ve gerçekten yüksek oranlarda düşüyorsa, bilgisayarınızın oyun performansını tam olarak nasıl yorumlamalısınız?

%1 ve %0,1 FPS Nedir? Ne Anlama Gelir?

İşte tam da bu noktada, %1 ve %0,1 FPS değerlerinin devreye girdiğini görüyoruz.

%0,1 Low FPS, oyunun en kötü performansa sahip binde birlik kısmını temsil ederken; %1 Low FPS ise oyunun en kötü performansa sahip yüzde birlik kısmını temsil eder.

Bu sayede oyun deneyiminizin en kötü performansa sahip binde birlik ve yüzde birlik dilimlerine dair bilgi sahibi olabilirsiniz: Tabii ki %0,1 Low FPS de, %1 Low FPS de olabildiğince yüksek olmalıdır.

Şayet bu değerler düşük ise, oyun deneyiminiz sırasında sık sık drop yaşadığınız ve çeşitli sorunlarla karşı karşıya olduğunuz anlamına gelir.


Yazılımınızı optimize ederek, sürücüleri güncelleyerek, oyun ayarlarını değiştirerek, çözünürlük ayarlarını yapılandırarak ve donanım yükselterek, oyun performansını maksimum verime ulaştırma şansınız var.

Eğer bilgisayarın oyun performansını artırmak istiyorsanız, sizler için hazırladığımız rehberlere göz atmayı da unutmayın. Daha öncesinde, maksimum verimi elde etmeniz için neler yapmanız gerektiğini sizlere aktarmıştık.

 

Exit mobile version