Yeni Nesil Konsollar Gerçekten Gerekli mi?

Yeterince güçlü değil miyiz?

Hepimizin bildiği gibi yeni nesil konsolların eli kulağında. En geç bu yılın sonunda yeni PlayStation ve Xbox’ı mağaza raflarında göreceğimizi öngörebiliyoruz. Ancak hali hazırda elimizde bulunan konsolları düşününce acaba yeni nesil konsolların kendisine ve oyunlarına para harcamaya değer mi bunu düşünmeye başladık. Yeni nesil konsollar gerçekten gerekli mi?


İlginizi Çekebilir: Assassin’s Creed: Valhalla Xbox Series X’te 30 FPS Çalışacak!


Yeni Nesil Konsollar Gerçekten Gerekli mi?

Öncelikle bu soruyu neden sorduğuma bir yanıt vereyim. Hali hazırda elimizde bulunan konsolları düşündüğümüzde, Playstation 4 Pro ile Upscaled 4K ile 30 fps, XBOX One X ile Native 4K ile 30 fps performansına erişebiliyoruz. Aynı zamanda oyunların neredeyse %90ında 1080P 60 fps performansını alabiliyoruz. Bunların da yanı sıra, konsola özel üretilen oyunlarda bize sunulan görsel kalite çok çok kaliteli bir noktaya gelmiş durumda.

Yeni nesil bir konsola geçmek düşünüldüğünde doğal olarak, verdiğimiz paranın karşılığı alabileceğimiz bir performans artışı bekliyoruz. Ancak yakın zamanda yapılan açıklama ile Assassin’s Creed: Valhalla oyununda 4K 30 fps ile sınırlı kalacağımız açıklamasından sonra bu soruyu sorma gereği hissettim.

Görsel Olarak Artış, Oyun Kalitesi Olarak Düşüş mü?

Bu bölümde tamamen kişisel görüşlerime yer vereceğim.

2013 yılında çıkan GTA 5, 2015 yılında çıkan The Witcher 3: Wild Hunt oyunları göz önüne alındığında görüyoruz ki görsel kalite algımız zaten uzun zamandır yüksek bir durumda. Ancak bir oyunu iyi yapan şey görsel kalitesi midir bunu bir düşünmemiz lazım. Buna bağlı olarak gelelim şimdi yakın zamanda yayınlanan Unreal Engine 5 PS 5 Demo videosuna.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=RHbPBIpRQaA” width=”760″ height=”420″]

Evet videoyu izlediğimizde gerçekten geliştirilmiş grafikleri, üst düzey animasyonları, çok kaliteli ışıklandırmaları net olarak görebiliyoruz. Ama soru şu. Eee?

2013 yılından beri yüksek grafikler, iyi ışıklandırmalar ve üst düzey animasyonlara doymadık mı? Artık bize konsollarınızı görsellik kasarak satmak yerine gerçekten kaliteli oyunlar sunarak mı satsanız?

Tek düze birbirine benzeyen oyunları daha güzel grafiklerle oynamayı ben kişisel olarak bir gelişme olarak görmüyorum. Özellikle ülkemizdeki vergi artışları sebebiyle bu konsollara verilecek paralar gerçekten de karşılığını verebilecek mi sormadan edemiyorum.

Yeni Nesil Konsollar Bize Ne Katacak?

XBOX tarafından bakıldığında zaten hali hazırda özel oyun mantığı tamamen bitmiş durumda. XBOX üzerinden oynayabileceğiniz tüm oyunları, Microsoft PC ile de oynayabiliyorsunuz. PlayStation cephesine baktığımızda da Sony’nin Exclusive oyunları birer birer PC’ye geçmeye başladı bile. Peki o zaman bu konsolların yeni nesilleri bize ne katacak?

Sony’nin kontrolcüsünde yaptığı geliştirmeleri kesinlikle yadsıyamam. DualSense 5 ile gelecek olan yeni nesil hissiyatlar ve 3D Sound gerçekten güzel gelişmeler olacaklardır. Ancak ana temamız ‘oyun’ değil mi bizim sayın konsol üreticileri?

Keşke üreticiler bize donanım şovu yapmak yerine, bu donanımlara entegre olup bizi heyecanlandırabilecek oyunları servis etseler. Tüm Turuncu Levye takipçilerinin konu hakkındaki düşüncelerini çok merak ediyorum. Yorumlarda görüşmek üzere.


İlginizi Çekebilir: Satın Alınması En Mantıklı Konsol Hangisi? Nisan 2020


Sizlerin de konuyla alakalı fikirleriniz varsa hemen aşağıda bulunan yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz. Ayrıca Facebook ve Twitter adreslerimizi takip ederek oyun gündeminden anlık olarak haberdar olabilirsiniz.

Exit mobile version