Xbox Series S Performans Sorunu Yaşatabilir mi?

Bugünün oyunlarına ve teknolojilerine göz attığımızda Xbox Series S, yeni nesil oyunları oynayabilmek için biçilmiş kaftan gibi gözüküyor. Peki ama bundan birkaç sene sonrasını ele almak istersek, Xbox Series S performans sorunu yaşatabilir mi?


Benzer İçerik: Xbox Series X Ana Konu


Microsoft tarafından duyurulan ve dünyanın dört bir yanında satışa sunulan Series S, temel olarak Xbox One X ve PlayStation 4 Pro modellerinden biraz daha güçlü bir cihaz.

Nitekim her defasında yeni nesil oyunlara hazır olduğu söylenen bu konsol, gelecek yapımlar konusunda oyuncuları fikir ayrılığına sürüklemeye başladı ve bunda gayet de başarılı oldu.

Xbox Series X / S için En İyi 50 TL Altı Oyunlar

Xbox Series S Performans Sorunu Olur mu?

Şimdi, bazı teknik detaylar ile başlamak isterim.

Xbox Series X modelinde 10 GB’ı 560 GB / sn’de, 6 GB’ı 336 GB / sn’de çalışan toplamda 16 GB GDDR6 RAM yer alıyor. Öte taraftan Xbox Series S ise 8 GB’ı 224 GB / sn’de, 2 GB’ı 56 GB / sn’de çalışan toplamda 10 GB GDDR6 RAM ile kutudan çıkıyor.

Yani fark etmiş olabileceğiniz üzere hem bellek miktarı, hem de bu belleklerin bant genişliği arasında önemli derecede fark var. Ayrıca Series X’teki bellekler 320 bit veri yolu üzerinde çalışırken, Series S’te ise bu 120 bit veri yolu ile sınırlandırılıyor.

Bunu bir kenara bırakıp grafik işlemciye bakalım.

Series X modelinde 52 işlem biriminde 1.8 GHz frekansında çalışan 12.1 TFLOPs gücünde bir GPU bulunurken, Series S modelinde ise 20 işlem biriminde 1.5 GHz frekansında çalışan 4 TFLOPs gücünde bir GPU yer alıyor.

Çözünürlük Denklemi

Temel olarak Series X’in daha güçlü olması çok da şaşırtıcı değil çünkü bu konsolun 2160p çözünürlük iddiası bulunuyor. Öte taraftan Series S ise 1080p ya da en iyi ihtimalle 1440p çözünürlüğü hedefliyor.  Yani çözünürlükteki bu düşüş, grafik işlemci potansiyelini eşitlemek için yeterli olmalı.

Ya da en azından öyle sanılıyordu.

Metro serisinin geliştiricisi 4A Games bünyesinde görev alan Baş Teknik Sorumlu Oleksandr Shyshkovtsov, bu konu hakkında merak edilen bazı detaylara değindi.

4A Games tarafından yapılan testlerde belleğin ciddi bir sorun oluşturmadığı ancak düşük grafik işlemci gücünün, oyun motorlarının doğası gereği gelecekteki oyunlarında zorluk oluşturabileceği vurgulandı.

 “RAM bizim için şu anda bir sorun değil ancak GPU performansı gelecekteki oyunlar için zorluklar sunuyor. Şu anda uzlaşmacı bir çözümümüz var ancak henüz tatmin olamadım.”


Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Series S sizce uzun vadede mantıklı bir yatırım mı? Konu hakkındaki görüşlerinizi hemen aşağıda yer alan yorumlar sekmesinden bizlerle ve diğer okurlarımızla paylaşmayı ihmal etmeyin.

Exit mobile version