Xbox Series Konsollarında Emülatör Kullanımı Kısıtlandı

Microsoft ve Nintendo üzdü...

Microsoft tarafından, Xbox Series konsollarında emülatör kullanımı kısıtlamaya gidildi. Söz konusu karar Nintendo kaynaklı olarak yaşanmış iken, kullanıcılar arasında da büyük şaşkınlık yarattı. Detaylar haberimizde.


İlginizi Çekebilir: Game Pass Nisan 2023 Oyunları Listelendi


Sahip olmadığınız bir sistemin oyunlarını başka bir sistemde oynamaya yarayan emülatör uygulamaları, oyuncular arasında sıkça kullanılıyor. Günümüzde Xbox Series konsollarında da emülasyon desteği var ve bu sayede, mesela Duckstation, Dolphin ve Xenia dahil pek çok uygulama ile PlayStation, Nintendo ve Xbox oyunlarını güncel sistemlerde oynayabilmeniz mümkün oluyor.

Elbette bu emülatörleri kullanabilmek için, belirli bir ücret karşılığında konsolunuzu geliştirme ve test etme istasyonuna çevirebildiğiniz Geliştirici Modu’nu açmanız gerekiyor. Ederi yirmi dolar olsa da, kur söz konusu olduğunda, ülkemizde yüksek fiyata çıkabiliyor. Üstüne üstlük, normal bir şekilde oyun oynamak istediğinizde de cihazınızı eski haline getirmek durumundasınız.

xbox-series-x-vs-xbox-series-s-kiyaslamasi

Microsoft’tan Xbox Series Konsollarında Emülatör Kullanımı Kısıtlama Kararı

Öte yandan, resmi Microsoft mağazası ilkesinde “bir oyun sistemini veya oyun platformunu emüle eden ürünlere herhangi bir cihaz ailesinde izin verilmemektedir” ibaresi bulunuyor olsa da, şimdiye kadar kullanıcılar herhangi bir kısıtlama ile karşılaşmamışlardı. Ancak artık bu kısıtlamama durumu değişmiş gibi görünüyor. Öyle ki, Xbox Series konsollarında bu uygulamaları veya benzerlerini çalıştırmaya kalktığınızda, mağaza ilkesini ihlâl ettiği için durdurulduğu uyarısı çıkıyor.

Şirketten yapılan açıklama Nintendo kaynaklı bir durumun söz konusu olduğuna işaret ediyor. Öyle ki Microsoft Azure ekibinde olan Alyanna McKenna tarafından Twitter üzerinden yapılan paylaşıma bakılırsa, Japon konsol üreticisi ve oyun geliştiricisi ile alakalı yasal sorunlar emülatörlerin engellenmesine yol açmış. Her ne kadar emülasyonun kendisi yasadışı olmasa da, telif hakkı ile korunan konsollara ait oyunlar olduğu için Nintendo ve bağlı kuruluşları arasında soruna yol açıyormuş. Buna ek olarak, şirket olarak güvenliği ciddiye aldıklarını da söyleyen McKenna bazı emülatörlerin de izne ihtiyaç duyduğunun da sözlerine eklemiş.

Her ne kadar Xbox Emulation Hub Discord kanalı üyeleri Amerika menşeli şirketi kararından döndürmek için harekete geçmeye hazırlanıyor olsalar da, yukarıdaki açıklamaya bağlı olarak hiçbir sonuca ulaşılamayacağı aşikar.

Exit mobile version