Video Oyunları İlaç Olarak Yazılmaya Başlandı

ABD'de video oyunları ilaç olarak reçetelere yazılacak.

video oyunları ilaç EndeavorRX

Video oyunları ilaç olarak reçetelerdeki yerlerini almaya başladılar. Terapi odaklı oyunlar geliştiren Akali Studios’un yaptığı EndeavorRX isimli oyun, FDA tarafından onaylanarak, hiperaktivite tedavisinde kullanılmak üzere önerilmeye başlandı.

Video oyunları bugüne kadar hep “kötü” olarak gösterilmişti. Dünya üzerinde başka kötü şeyler yokmuş gibi bir dönem, bütün suç video oyunları üzerine atılmaya çalışılmıştı. Özellikle ABD’de, silah edinme konusunda neredeyse hiçbir yasak olmamasına rağmen, her türlü silahlı saldırı video oyunlarıyla ilişkilendirilmişti.


İlginizi çekebilir: Oyunlar koronavirüse çare olabilirler


Her türlü ruhsal bozukluğu ya da buna benzer durumu oyunlara yamamak için mücadele eden gruplar dahi ortaya çıkmışlardı. Elbette video oyunları düşündüğümüz kadar masum değillerdi; ancak her şeyin suçlusu olabilecek kadar da kötü denemezlerdi.

Bu durumun değişmeye başladığını gösteren en önemli olaylardan bir tanesi, geçtiğimiz gün yaşandı. Amerika Birleşik Devletleri, dünyada ilk kez bir video oyununu ilaç olarak kabul edip, doktorlar tarafından önerilebilmesinin önünü açtı.

Video oyunları ilaç olarak önerilebilecek

Akali tarafından iPhone ve iPad için geliştirilen EndeavorRX isimli terapi oyunu, FDA (Food and Drug Administration) ya da Türkçe ismiyle Federal Gıda ve İlaç İdaresi tarafından “ilaç” sınıfına alındı. Yapılan resmi açıklama ile Amerika Birleşik Devletleri’ndeki doktorların oyunu tedavi amaçlı önerebilecekleri belirtildi.

FDA, yaşları 8 ila 12 arasında değişen, dikkat dağınıklığı ya da çeşitli ADHD (Attention deficit hyperactivity disorder) sıkıntısı yaşayan çocuklara, EndeavorRX önerilebileceğini belirtti. Açılımı Attention deficit hyperactivity disorder (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu) olan rahatsızlık için özel olarak tasarlanan EndeavorRX’in ismindeki RX ise bu bozukluğun reçetelerdeki kısaltmasını ifade ediyordu.

Oyun üzerinde yapılan çalışmalar sonrasında, EndeavorRX’i beş hafta boyunca haftanın beş günü düzenli olarak oynayan çocuklarda, önemli farklılıklar gözlemlendi. Beş gün içerisinde en az 25 dakika EndeavorRX oynayan ADHD sorunu bulunan çocuklarda, gözle görülür iyileşmeler tespit edildi.

Elbette oyun tek başına yeterli olmuyordu: Oyun, halihazırda tedavi için kullanılan AKL-T01 isimli ilaçla birlikte etkisini gösteriyordu. Araştırmayı yapan bilim insanları da bu duruma dikkat çekerek,” AKL-T01 kullanılmaktan vazgeçilmeden oyun oynanmaya devam edilmeli” uyarısını yaptılar.

En yukarıda görebileceğiniz gibi oyun aslında alışık olduğumuz oyunlara bir hayli benziyordu. Buna rağmen yapımcıları, dikkat dağınıklığını gidermek adına bölümlerin farklı tasarlandığını dile getirdiler. Akali, internet sitesinde yaptığı açıklamada oyunun kontroller üzerine odaklanmadığını, asıl amacının kullanıcıları engellere ve ekrandaki diğer detaylara odaklatmak olduğunu dile getirdi.


EndeavorRX resmi internet sitesi


Aynı anda birden fazla göreve odaklanmayı gerektiren EndeavorRX, direkt olarak tedavi amaçlı geliştirildiğinden, diğer aksiyon oyunlarından farklı detaylar barındırıyordu.

Geliştirilmeye devam edilen oyunun bekleme listesine girmek için ise hemen yukarıdaki resmi internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. Böylece oyun tam olarak yayınlandığında, size gerekli bilgiler gönderilecektir.

Exit mobile version