Victoria 3 İnceleme

Toplumun çıkarları mı ekonomik denge mi? Ülkenin kaderi senin elinde.

Crusader Kings 3’ün ardından uzunca bir süre sessizliğe gömülen Paradox Interactive, sessizliğini Victoria 3 ile bozuyor. 19. yüzyılın heyecan ve değişim dolu karmaşasında kendi ideal toplumunu inşa edebileceğin Victoria 3’te ekonomi becerilerinle halkımızı mutlu tutmaya çalışıyor, toplumun çakışan çıkarları dengelemeye ve hak ettiğimiz konumu elde etmeye çalışıyoruz.

Paradox Interactive strateji oyunları arasında kendisine fazlasıyla sağlam temel edinmiş, pek çok noktada da rakipsiz bir geliştirici hâline geldi. Hearts of Iron 4 ile adından iyice söz ettiren ekip, sonralarda Imperator: Rome ve ardından hepimizin bildiği Crusader Kings 3 ile karşımızdaydı. Hepimizin Hearts of Iron 4’te öyle ya da böyle bir geçmişimiz olmuştur ama Crusader Kings 3’e aynı kesim aynı şansı nedense vermemişti. Savaşın daha çok entrika kısmına odaklanan Crusader Kings 3, bu türe daha fazla ilgi duymamı sağlamıştı.

Paradox Interactive, Victoria 3 ile bu sefer entrikayı bir kenara bırakıyor ve ekonomik gücü, toplumun mutluluğuyla eş değer tutma konusunda becerilerimizi test etmek istiyor.

Paradox Interactive’in sağlamış olduğu kod sayesinde oyuna erkenden erişme imkânı yakaladık ve sizler için inceledik. Tüm detaylarıyla Victoria 3 inceleme yazımız yayında!

Victoria 3 İnceleme

Victoria 3’te asıl amaç, yönetimine geçtiğimiz Victoria çağı ülkesini özellikle ekonomi ve siyaset alanlarına odaklanarak büyütmek ve şekillendirmekten geçiyor. Hayalini kurduğunuz ülkeyi, yönetim biçimini, ekonomi yollarını ve siyasi yönetimi oluştururken bir yandan da gerek ülke içi gerek ülke dışı zorluklarla savaşmamız gerekiyor.


İlginizi Çekebilir: FIFA 23 İnceleme


Crusader Kings 3 ne kadar entrikasıyla ön plana çıkıyorsa Victoria 3’ün olayı da ekonomiden geçiyor. Ülkenin muharebede olduğu kadar halkın da kendi ihtiyaçlarını göz ardı etmeden siyaset, ekonomi, diplomasi ve savaşta almış olduğumuz kararlarla onları mutlu etmek en önemli gayemiz konumunda.

Ülkenin Bel Kemiği Ekonomisinden Geçiyor

Oyunda yönetmekte olduğumuz ülkenin üç farklı kapasitesi bulunuyor. Bu kapasiteleri ülkelerin sahip olduğu ana güçler olarak yorumlayabiliriz. Bürokrasi, Otorite ve Nüfuz olarak geçen bu üç farklı kapasite sırasıyla devlet binalarından, onaylamış olduğumuz veya reddettiğimiz kanunlardan ve ülkenin bize karşı bakış açısı yani oyun içi derecemizden oluşuyor. Oyun boyunca gözümüz sürekli bu kapasitelerde oluyor çünkü fazlasıyla biriken kapasiteler o özellikteki gücümüzü yansıtırken, gereğinden fazla kullandığımız kapasite de ülke için belli başlı problemlere yol açıyor.

Victoria 3 İnceleme

Bu üç önemli kapasite dışında ülkenin asıl bel kemiği de elbette hazinesindeki paradan geçiyor. Ülkemiz için planladığımız her şeyi bu para üzerinden yönetiyoruz ve tüm gelir gider tablosunu da yine aynı bölme üzerinden görüntüleyebiliyoruz. Bu paraların büyük bir kısmını bizzat kontrol edemiyoruz. Ülkemizdeki binalar ve toplumlar bu paranın büyük bir kısmını kullanıyor ancak hazineye girmesi için binalardan ve toplumlardan alınan vergi miktarını artırabiliyoruz. Kapasitelerdeki birikimin farklı olumlu etkileri olsa da paranın böyle bir etkisi bulunmuyor ancak biriktirilebiliyor. Herhangi bir bölgeye, binaya, topluma veya şehre yatırım yaptığımızda bu bölgede gerçekleştirilmesi gereken ödemeler doğrudan hazineden ödendiği için eksi bir hazineye sahip olmak borçların ödenememesine yol açıyor ve bu da ülkemize gerçekleşecek yatırımların azalmasına neden oluyor.

Başarılı Bir Liderin Sorumlulukları da Fazla Olur

Oyun boyunca gözümüz üç farklı kapasitede olduğu kadar haritada da oluyor. Victoria 3’teki harita görüntüleme seçenekleri beş farklı önemli dala ayrılıyor ve ülkemiz adına alacağımız önemli kararları bu bölümden alıyoruz. Bu beş farklı harita görünümü, ülkemiz hakkında vereceğimiz kararların sonuçlarını da görüntülemek adına kolaylık sağlıyor.

Alt panelden görebileceğiniz üzere bu beş farklı görünüm seçenekleri sırasıyla Üretim, Siyaset, Diplomasi, Ordu ve Ticaret’ten oluşuyor. Ülkemizin sanayisini genişletmek ve yeni üretimler gerçekleştirmek için Üretim görünümünü, devleti ve toplumu yönetip, ülkemizdeki güç dengelerini incelemek için Siyaset görünümünü, diğer ülkelerle olan diplomasi anlaşmalarını incelemek ve diplomatik hamleler gerçekleştirmek için Diplomasi görünümünü, ordu ve donanmamızı genişletmek ve savaşa dair hamleleri gerçekleştirmek için Ordu görünümünü, ticari altyapımızı genişletmek ve yeni ticaret yolları oluşturmak içinse Ticaret görünümünü kullanıyoruz.


İlginizi Çekebilir: F1 Manager 2022 İnceleme


Anlatırken ne kadar karmaşık gözükse de bu görünümlerin kendi dalları içerisinde ayrılması oyun dinamiğine önemli bir etkide bulunuyor ve sorumluluğumuz olan dallar arasındaki karışıklığın da önüne geçiyor. Paradox Interactive her zaman arayüz ve arayüz yerleşimi konusunda başarılı bir firmaydı ve bunu Victoria 3’te de bir kez daha gösteriyorlar.

Tarih Yazmak İçin 100 Yıllık Bir Serüven

Victoria 3, 1836 ile 1936 yılları arasında geçen 100 yıllık bir dönemi ele alıyor. O dönemki Dünya’nın mevcut politik ve ekonomik durumlarının olabildiğince yakın yansıtıldığı oyuna başlarken Paradox Interactive ekibinin sunmuş olduğu mevcut hikâyelerden bazılarını tercih edebiliyoruz. Tabii hikâyeler bunlarla kısıtlı değil. Oyun çıkışını gerçekleştirdikten sonra oyuncular da kendi hikâyelerini yaratıp paylaşabilecek veyahut kendiniz seçmiş olduğunuz bir ülke ile o dönemki mevcut durumları oynayabileceksiniz. Ayrıca bu 100 yıllık dönemde teknolojinin gelişimini de yakından takip etmeniz gerekecek. Öyle ki ülkenizi modernleştirmek, savaşın seyrini değiştirmek ve toplumunuzu mutlu etmek adına âdeta elzem.

Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşte olduğu dönemde Osmanlı’nın neredeyse tüm Dünya’ya yayılmış egemenliğini yeniden almayı da tercih edebilirsiniz. Oyunun öğretici kısımlarını ve hazır hikâyelerini denedikten sonra benim de ilk ciddi denemem Osmanlı İmparatorluğu ile oldu.

Yeniçerilerin yerini çağdaş askeri güçlerle değiştirmek, Osmanlı İmparatorluğu’nun o dönemki dışa bağımlı borçlarından arınmak ve eski askeri gücüne geri döndürmeye çalışmak oldukça zorlu bir serüven olsa da Victoria 3 bu noktada toplumu ve ekonomi kontrolünü iyi ele aldığı için o zorluğu ve dönemi yansıtmayı başarıyor. Crusader Kings 3’te yer yer çıkan pop-up tarzı entrika olayları, bölgesel hâkimiyetler ve savaşlarda dâhil olan entrika konuları nedeniyle nispeten sıkılmıştım. Hâlâ bir Hearts of Iron 4 deneyimi olduğunu düşünmüyorum ama Victoria 3 son zamanlardaki strateji açlığımızı giderme konusunda oldukça başarılı olmuş.

Müzik Seçimleri Sizi O Dönemlere Götürüyor

Aslında incelemelerde oyunları grafik, ses, oynanış gibi klasikleşmiş dallarda ele almayı tercih etsem de elbette bazı türler bu dalların dışında kalabiliyor. Sadece metin tabanlı RPG ve strateji oyunlarının da olduğunu ele alırsak bu türleri her dalda değerlendirmek elbette mümkün değil ancak Paradox Interactive’in etkileyici sanat tasarımları, çizimleri, grafik kalitesi ve özellikle de müziklerine değinmeden geçmenin doğru olacağını düşünmüyorum.

Bölgeye özgü müzikler ve ezgiler konusunda Civilization serisinin ulaştığı başarıya yakalayan bir seri kanımca ne yazık ki hâlâ yok ama Paradox Interactive ekibi Victoria 3 için bizleri oyunun geçtiği 100 yıllık dönemin atmosferine dâhil olmamızı sağlayacak müzik seçimlerinde bulunmuş. Ayrıca bu müzikleri dinlemek isteyenler için yedi farklı müzik platformunda da çalma listesi hâlinde paylaşılmış. Bu çalma listesine Spotify, Youtube Müzik, Deezer, Anghami, Amazon, 7 digital ve Apple Müzik üzerinden ulaşabilirsiniz.

Oyunun biraz da performans kısmına değinecek olursak Paradox Interactive ekibinin sağlamış olduğu kodla PC üzerinden deneyimledim ve herhangi bir sorunla karşılaşmadım. Oyunu inceleme şansı yakaladığımız inceleme sürümleri oyunların çıkış öncesi sürümlerini kapsadığından yer yer buglarla karşılaşsam da bunların sizin deneyiminizde karşınıza çıkmayacağı aşikâr.

Ayrıca oyunun Türkçe dil desteği ile geldiğine de değinmeden geçmemek gerek. Özellikle strateji oyunlarında Türkçe dil desteği sanıldığından da önemli olabiliyor ve çeviriyi üstlenen Locpick ekibi de bu noktada başarılı bir iş çıkarmış. Türe yeni girecek olanlar için de başlangıç açısından tercih edilebilecek bir oyun olduğunu ve oyunu anlama noktasında Türkçe dil desteğinin olmasının önemli bir katkı sağlayacağını belirtelim.


İlginizi Çekebilir: The Quarry İnceleme


Victoria 3, 25 Ekim 2022 tarihinde yalnızca PC platformu için çıkışını gerçekleştirecek. Grand Edition paketini satın almayı tercih ederseniz gelecekte gelecek olan genişletme paketine, içerik, müzik ve çizim paketine sahip olabilirsiniz.

Özetlemek gerekirse strateji oyunlarının tutkunuysanız ve ekonomi ile uğraşmayı seviyorsanız Victoria 3 kesinlikle size göre. Siz de oyun hakkındaki görüşlerinizi aşağıda yer alan yorumlar sekmesi üzerinden bizlerle paylaşmayı unutmayın sevgili Turuncu Levye takipçileri.

İnceleme

Victoria 3

7 Puan

Paradox Interactive, oyuncuları 19. yüzyılın heyecan ve değişim dolu karmaşasında kendi ideal toplumunu inşa etmeye davet ediyor.

ARTILAR

  • Ekonomik Dengeyi Kontrol Mekanizması
  • 19. Yüzyıl Atmosferinin İyi Yansıtılması
  • Müzik Seçimleri

EKSİLER

  • İşleyiş Zamanla Yer Yer Rutine Biniyor
  • Yapay Zekâ Hamleleri

Editörün Puanı

  • Editörün Puanı 7

Victoria 3 Fiyatı

En uygun fiyat için pek çok siteden bilgi alıyoruz..

En Uygun Fiyat

₺249
Exit mobile version