UFC 4 İnceleme

Dövüş oyunlarının kralı geri döndü!

UFC 4 İnceleme yazısı ile karşınızdayız! Peki EA Sports ortaklığında geliştirilen UFC 4 bizlere neler sunuyor? Satın almaya değer mi? Seriye ne gibi yenilikler katıyor? Hadi yeni oyuna hep beraber derinlemesine göz atalım!


İlginizi Çekebilir: Marvel’s Avengers Beta İnceleme


UFC 4 İnceleme

EA Vancouver, 2014’teki piyasaya çıkan ilk EA Sports imzalı UFC oyunuyla bizlere hantal ama umut verici bir oyun sunmuştu. İlk EA Sports UFC oyunun üzerinden tam tamına altı yıl geçti. EA Sports’un oyunu geliştirme konusunda takdire şayan bir işe imza attığını söylemeliyim. Seri her yeni oyununda gelişmeye devam etti ancak UFC 2 ve UFC 3 arasındaki fark çok büyük boyutlarda değildi.

EA Sports, UFC 3’te eksik bulunan neredeyse tüm noktaları UFC 4‘te geliştirmiş durumda. Yeni oyunumuzun uzun yıllar oynayabileceğimiz bir MMA dövüş oyunu olduğunu belirtmeden geçmeyelim.

Yapım bir önceki oyuna göre EA Sports’un kimlik özelliklerini daha çok yansıtıyor. Oyunun menüleri sonunda düzelmiş ve çeşitlilik kazanmış. Menüz dizaynının özellikle görsellik açısından çok iyi olduğunu söylemeliyim. Seçilen renkler olsun yazı tipleri ve sadeliği çok hoşuma gitti. Oyun içi HUD, Health Bar ve Name Banner gibi hareketli görseller menüden aşağı kalır bir yana sahip değil. UFC 3’e göre büyük bir gelişme olduğu rahat bir şekilde dile getirilebilir.

UFC 4 İnceleme-4Yıllarca klasik box, güreş ve MMA oyunlarına uzun saatlerini ayırmış birisi olarak UFC 4’ün bütün türlerden kendine has şekilde özellikler barındırdığını söyleyebilirim. Oyunun mekanikleri ve motoru eski oyunlara göre çok daha akıcı. Bu durum oyunu sadece iyi bir MMA oyunu değil, iyi bir çok yönlü dövüş oyunu olmasını da sağlıyor.

Yeni gelen oyun modları UFC 4’ü çok eğlenceli hale getiriyor. Özellikle “Stand & Bang ve ”Knockout Mode” çok eğlenceli ve oynayamaya değer. Stand & Bang, sokakta müstakil evlerin bahçesinde geçen bir sokak dövüşü modu. Bu modun en büyük özelliklerinden birisi ise sokak ruhunu hissettirmesi olduğunu söyleyelim.

 UFC 4 Kariyer Modu Etkiliyor!

Peki ya kariyer modu? Oyuna ilk açtığımızda bizleri çok güzel bir intro karşılıyor daha sonrasında karakterimizi yaratmaya başlıyoruz. Bu işlemleri tamamladıktan sonra oyun kısa bir başlangıç hikayesi ile başlıyor. Karakterimizi antrenörü keşfediyor ve çok profesyonel olmayan bir turnuvaya katılıyoruz. Bu katıldığımız etkinlikte bizi çok büyük bir sürpriz bekliyor.

UFC Başkanı Dana White katıldığımız etkinlikte yetenekli dövüşçüleri UFC’ye kazandırmak için keşifte bulunuyor. Eğer Dana White’ın dikkatini çekmeyi başarabilirsek başkan bizi kendi etkinliğine davet ediyor. “Dana White’s Contender Series” etkinliğinde başarılı olduktan sonra ise UFC maceramız resmi olarak başlıyor.

UFC 4 İnceleme için belkide en önemli yer “Kariyer” olduğunu söylemeliyim. Kariyerde çok fazla antreman yapma fırsatı buluyoruz. Bu durum karakterimizin deneyim kazanmasını sağlıyor. Kariyer modunda her geçen gün gelişirken size saygı duyulmaya başlandığını hissediyorsunuz. Kariyer modun yapımcılarından Raman Bassi’nin oyunun hikayesine kendi tarzını oldukça hissediliyor.

Oyundaki koçumuz Koç Davis tam bir tipik amerikan dövüş antrenörü bu durumun çok hoşuma gitti çok açıktı. Telefonuma gelen bildirimler mesajlar ise bana NBA2K serisinin kariyer modunu hatırlattı.

Oyundaki özelliklerimizi geliştirmek çok süre alsa da eğer adamınıza bağlanırsanız bu süre sizin için su gibi akıp gidecektir. Kariyer modunda sizin belirleyeceğiniz kararlar ile dostlar ve düşmanlar edinebiliyorsunuz. Sosyal medya gerçek hayattaki gibi etki ve tepki döngüsü sağlıyor. Oyun sadece bir MMA oyunu değil çok fazla dallara ayrılan genel bir profesyonel dövüş oyunu!

Tüm Zamanların En İyisi Olabilirsin!

Kariyer modunda en çok zaman harcadığımız yer belki de antreman salonu olduğunu söylemeliyim. Antremanlar özellikle maç öncesi çok büyük önem taşıyor. Antreman aracılığı ile yeni özellikler de edinebiliyoruz. Antremana UFC dünyasından isimleri çağırarak onlarla birlikte çalışarak onların imza hareketlerini öğrenebiliyoruz ancak antremana başka bir dövüşçü çağırmak için belirli bir miktar oyun parası vermemiz gerekiyor.

Kısa bir not; çağırdığınız dövüşçüyü antreman sırasında nakavt etmeyin, sonra size düşman olup canınızı sıkabilir. Parayı nasıl kazanıyoruz diye soracak olursanız, genel olarak günlük görevler, sponsorluklar, radyo & tv proglamlarına çıkarak ve kazandığımız maçlardan olduğunu belirtebilirim.

Kariyerde sağlık konusunda da çok fazla detaya iniliyor. Örneğin daha önce sakatlandığın yerden sakatlanma ihtimalin daha fazla, antremanda sakatlandığın zaman maça çıktığında sakat olan yeri korumalısın. Rakiplerin senin sakatlığını sana karşı kullanmaya çalışıyor bu durumda oyuna daha fazla derinlik katıyor. Maç sırasında sadece rakibini nakavt etmeye değil bir sonra ki çıkacığın maçlar içinde vücudunu korumaya çalışıyorsun.

UFC 4’ün kariyer modundaki nihai amacımız ise “Tüm Zamanların En İyisi (G.O.A.T)” mertebesine ulaşabilmek. G.O.A.T olabilmek için UFC dünyasında kırmamız gereken belirli rekorlar var. G.O.A.T mertebesine ulaşmak için oyunun bizden istediği 15 başarıdan 8’ini başarmamız durumda G.O.A.T oluyoruz. Bu görevlerden en çok dikkatimi çeken ise “8 milyon takipçiye ulaş” oldu. Kariyer modunda bir süre sonra emekliliğe ayrılma gibi bir gerçekte var.

UFC 4 İnceleme Oyun Mekanikleri Ve Grafikler

EA Sports, UFC serisini üstlendikten sonra oyunun mekanikleri ve oynanışında değişiklere gitmiş ve bu değişikliklerin oyuncu dostu olduğunu düşünenlerdenim. Öncelikle yapım UFC 3’e göre çok daha akıcı mekaniklere sahip. Oyundaki akıcılık gerçekçiliği etkilemiyor. Oyunun bir simülasyon dövüş oyunu olduğunu unutmamalıyız. Mekanikler sayesinde aklımızdan geçeni oyun sırasında aksamadan yapabiliyoruz.

UFC oyunlarının olmazsa olmazı grapple (Kıskaç hareketleri) sisteminde çok büyük değişiklikler de var özellikle yeni gelen grapple yardım sistemi oyuna yeni başlayanlara çok destek oluyor. EA Sport’ta yeni başlayanları en çok zorlayan şeyin güreş olduğunu anlamış.

EA Sports’un en çok övdüğü mekanik teknolojisi “RPM” ise bahsedilmeye değer. RPM sayesinde hareket animasyonları, çok daha gerçekçi ve akıcı bir noktaya taşınıyor. Bu teknoloji ile özellikle güreş sırasında çok ciddi mücadeleleri daha gerçekçi ve doğal bir hissiyat ile an be an yaşıyorsunuz.

Oyunda vuruş hissiyatı muazzam seviyede! Rakibinize vurduğunuz zaman adeta gerçek bir UFC maçını izliyor gibisiniz. Vurduğunuz bölgenin ağır çekimde dalgalanması ise size eğlenceli anlar yaşatıyor. Özellikle sersemletici vuruşlarda o vurduğunuz darbenin ne kadar sert bir darbe olduğunu anlayabiliyorsunuz. Oyun gerek çevre gerek dövüşçülerin detayları açısından kaliteli bir yapım olduğunu belli ediyor.

Oyunun tabi ki grafik açısından sorunları da mevcut. Bu sorunların en başında anlık FPS düşüşleri geliyor. Oyunu oynarken belirli anlarda 45-50 arasında olan FPS değerleri 20-30 arasına düşüyor, bu durumda kullanıcıya negatif olarak yansıyor. Oyunu PS4 Pro/4K TV hem de PS4/HD TV ile oynadım ancak iki farklı cihazda da aynı sorun ile karşılaştım. Belki oynamaya engel değil ancak kesinlikle böyle bir durum yaşanmamalıydı.

Sesler Ve Müzikler

EA Sports’un neredeyse her oyununda müzik kategorisinde bir düşüş gözlemliyorum. Ancak UFC 4’te seçilen müzikleri oyun ruhuna uygun buldum. Müzik kategorisinin göreceli bir konu olduğunu belirtelim ama genel olarak oyuna koyulan müziklerin fena olamadığını düşüncesindeyim.

Seslere gelirsek, UFC 4’te olan seslendirmeleri normal buldum. Kariyer modunun içerisindeki karakterlerin seslendirmeleri tatmin edici. UFC anonsçusu Bruce Buffer’ın o ikonik sesi ise tamamen yoruma kapalı zaten. Genel olarak sadece seslere puan verecek olsaydım 10 üzerinden 7.5 gayet ideal bir puanlama olurdu.


İlginizi Çekebilir: En İyi FIFA Şarkıları Listesi


UFC 4 Karakter Özelleştirme Ve İçerik Zenginliği 

UFC 4, kendi karakterini yaratma konusunda ihtiyacımız olan neredeyse her şeyi oyuncular ile buluşturuyor. Peki bizleri neler bekliyor? Saç, sakal, vücut tipi, dövme, aksesuar, şort, eldiven ve ağız koruması gibi bir çok değiştirebilir kategori var ve bu kategoriler cidden içerik bakımında çok zengin. Mesela dövme konusunda çeşit çok fazla ve oyun bizi baya bir özgür bırakıyor bu konuda. Diğer kategorilerde de durum bir hayli zengin.

Karakterimi kendi zevkime göre tasarlarken rahatsız olduğum bir kaç konu da olmadı değil. Oyun içi ödemeler oyuncuları biraz üzecek. Oyun içi ödemelerin oyunda kozmetik ürünlerden ibaret olduğunu söylemeliyim. Anthony Jashua, ve Bruce Lee gibi karakterleri sadece satın alarak deneyimleyebiliyorsunuz. (ön sipariş verenler hariç).

UFC 4‘te toplam 232 dövüşçü bulunuyor. Bu dövüşçü listesinde ise hem günümüzün yıldızları, hem de geçmişte güreşmiş efsaneler yer alıyor. Khabib Nurmagomedov, Conor McGragor, Cain Valezquez gibi isimlerin yanı sıra CM Punk, Kimbo Slice ve Stefan Struve gibi isimler bunlara örnek olarak gösterilebilir. UFC 4’te olan arenaların sayısı ise UFC 3’e göre çok daha fazla.

Karar ve Sıkıntılar…

Oyunun en büyük sıkıntısının belirli zamanlarda gerçekleşen FPS düşüşleri olduğunu daha önce de belirttim. Bu düşüşler ne yazık ki bu kadar uğraşılmış bir oyuna yakışmıyor. Belki yeni nesil konsolların gücü ile EA Sports bu durumu ortadan kaldırır. Kim bilir? EA Sports, UFC 4’te de oyun içi satın almalardan vazgeçmiyor. Bu durumun oyuncuları rahatsız ettiğine inanıyorum, umarım bundan sonraki güncellemeler ile gelecek içeriklerin tamamı satın alınabilir içeriklerden ibaret olmaz.

UFC 4, kendi alanında çok başarılı bir oyun. Eğer UFC dünyasına ilginiz varsa ve daha önce çıkmış UFC oyunlarından zevk aldıysanız bu oyun tam size göre. Oyunun en çok beğendiğim noktası kesinlikle kariyer modu oldu. Kariyer modunun detayları, sinematikleri, arayüzü ve akıcılığı gayet tatmin edici. Oyunu oynarken eğlendiğimi söylemeliyim.

Oynanışın kendisi ise çok detaylı, sadece saldırmak değil savunmanında çok büyük bir etken olduğunu öğretiyor. Sesler fena değil müzikler standartın üzerinde. İçerik zenginliği gayet iyi. Oyun genel olarak eğlenceli ve kaliteli hissettriyor. Benim görüşüm bu oyunun satın alınmaya değer olduğu yönünde. Şimdiden size iyi eğlenceler!


Peki ya siz UFC 4 inceleme hakkında neler düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı unutmayın.

 

 

İnceleme

UFC 4

8 Puan

UFC 4 bizlere neler sunuyor? Satın almaya değer mi?

ARTILAR

  • Genel Oynanış
  • İçerik Zenginliği
  • Güzel Atmosfer
  • Kariyer Modu

EKSİLER

  • Grafik Optimizasyonu
  • Oyun İçi Ödemeler
  • Yeni Oyuncular İçin Zor Olabilir

Editörün Puanı

  • Puan 8
Exit mobile version