The Quarry İnceleme

Her bir karakter gösterinin yıldızı olabilir ya da daha gün doğmadan ölebilir. Herkesin kaderi senin elinde.

Yine bir yaz ayında, tarihler 25 Ağustos 2015’i gösterdiğinde sektöre interaktif film tadında özgün bir dalda kaliteli yapımlar sunacak Supermassive Games giriş yapmıştı. The Quarry’i incelerken Until Dawn’ı ele almamak mümkün değil çünkü hem tema hem oyunun türü hem de Supermassive Games’in oyunlarına olan yaklaşımı ister istemez aradaki 7 yılın neleri değiştirdiğine dair merak uyandırıyor. Beni The Quarry’e çeken en büyük şey de buydu. Zamanında PS4’ün nimetlerinden sonuna kadar yararlanan Until Dawn, (ciddi optimizasyon sorunlarıya çıksa da) hem görece yeni bir türü oyunculara sevdirmiş hem de hikâye anlatımında ve seçimlerin kelebek etkisini anlatma noktasında büyük iş başarmıştı.

Supermassive Games bu 7 yıllık süreçte elbette sessiz değildi. The Dark Pictures Anthology serisi altında 2019, 2020 ve 2021’de olmak üzere 3 farklı oyun yayınlayan ekip, serinin 4. oyununu da bu yıl içerisinde oyunculara sunmayı planlıyor. Seriye tüm oyunların geneli hâlinde bakmak gerektiğinden, hiçbir zaman tekil hâlleriyle ince işçiliğe ve kaliteye sahip olduklarını düşünemedim. The Quarry ise tam da böyle bir vakitte, Until Dawn gibi tamamen bağımsız bir hikâye olarak geldi ve bu bende olduğu gibi bu tür oyunların bağımlılarında büyük heyecan uyandırdı.

2K’nın sağlamış olduğu kod sayesinde oyuna erişme imkânı yakaladık ve sizler için inceledik. Tüm detaylarıyla The Quarry inceleme yazımız yayında!

The Quarry İnceleme

The Quarry, yaz kampının son gününde güneş batarken Hackett’s Quarry’nin genç gözetmenlerinin kutlamak için bir parti düzenlemesiyle başlıyor. 7 ana ve diğer yan karakterleri yönlendirebildiğimiz oyunda tıpkı Supermassive Games’in Until Dawn’ı tanıtırken kullandığı cümle gibi herkesin kaderine biz karar veriyoruz. Life is Strange serisiyle tanıştığım seçim tabanlı hikâye oyunları, hikâye iyi işlendiği takdirde beni kendisine çekmeyi başarıyor. Bu noktada seçimlerin önemini iyi yansıtma ve ortalama üstü bir hikâyeyle karşımıza çıkan Until Dawn, Supermassive Games’in aradığı kitleyi Sony ile birlikte yakalamasını sağlamıştı.


İlginizi Çekebilir: V Rising İnceleme


Açıkçası Supermassive Games ekibinin bu kitleyi The Dark Pictures Anthology serisi altında elinde tutma girişimini pek doğru bulmuyordum. Öyle ki her oyun kendi aralarında kısmen bağlantılı olsa da hiçbir zaman Until Dawn’ın yarattığı atmosfere sahip olamıyordu. 2K’nın yayıncılığını sağlamasıyla mı bu karar alınmış bilinmez ancak The Quarry bu noktada gerçekten ekibe hayat vermiş. Çok daha canlı, çok daha renkli ve bir o kadar da fantastik durumlarına rağmen gerçekten kopmuş bir hikâye tadını çok daha iyi veriyor.

Özenle Seçilen Müziklerin Atmosfere Etkisi

Yine bir incelemeye daha müziklerden bahsederek gireceğim çünkü The Quarry’de ekip daha önceki hatalarına düşmemiş ve bu sefer oyundaki gençlik havasını gerilimi bozmayacak şekilde yansıtan çok iyi parça seçimlerinde bulunmuş. Parçaların bir kısmı ne yazık ki Spotify’da yok ama şimdiden bulduklarımı tekrar tekrar dinlemeye başladım bile. Duyguların en yoğun olduğu anlarda konuyu ve atmosferi destekleyecek parça seçimlerinin başarısı, oyuncuyu da hikâyedeki kahramanlardan biriymişçesine hissettirme noktasında oldukça önemli bir işi ele alıyor.

The Quarry İnceleme

Grafik noktasında Supermassive Games ekibi 2015 yılında Until Dawn’ı piyasaya sürerken döneminin bir tık ötesinde kalitede grafiklere ve daha da önemlisi yüz mimiklerine sahipti. Hikâyenin ağırlıklı olduğu oyunlara bir de seçimlerimizin önemi katıldığında karakter animasyonları ve yüz mimikleri gerçekten büyük önem taşıyan noktalar. Supermassive Games bu başarısını önceki oyunlarında olduğu gibi The Quarry’de de sürdürmüş ve başarılı yüz mimikleriyle karakterlerin duygu ve düşüncelerini yansıtma noktasında iyi iş çıkarmış.

Hikâye Size Yer Yer Ters Köşe Yaşatacak

Bu tarz oyunları incelerken en zor şeylerden biri hiçbir spoiler vermeden hikâyeden bahsetmek oluyor. Çünkü The Quarry’de de olduğu gibi bu tür oyunların en önemli silahı hikâyesi. Bu nedenle spoiler vermemek adına çok derinlemesine bir dalış yapmayacağım.


İlginizi Çekebilir: Evil Dead: The Game İnceleme


The Quarry, 7 gencin bir yaz tatilini Hackett’s Quarry’de geçirmelerini konu alıyor. Zamanında esrarengiz bazı olayların yaşandığı Hackett’s Quarry’nin sır perdesi hâlâ aralanamamış durumda ve bu 7 gencin bu sır perdesi içerisinde ne kararlar alacağı bizim elimizde. Hikâyelerde ters köşe yemeyi sevsem de bazen yazarlar bu ters köşenin klişe dozunu fazlasıyla abartabiliyor ve bu da “muhtemelen burda da yemleniyoruz” gibi düşüncelerin oynarken artmasına neden oluyor.

Ne yazık ki The Quarry’de de buna fazlasıyla denk geldim ve bir noktadan sonra olacakları çorap söküğü gibi tahmin etmeye başladım. Tabii bu benim deneyimime özel bir durum çünkü yapacağınız her seçim ve kaderini belirleyeceğiniz her karakter yaşayacaklarınızı şekillendireceğinden pek çok noktayı farklı yaşamanız mümkün.

Tarot Kartları Geleceğinize Işık Tutuyor

Hazır hikâyeye girmişken hikâyeye dair önemli detaylardan biri de tarot kartları. Until Dawn’da oynanışta gizlenmiş noktalarda bulduğumuz totem kehanetleri karakterlerimizin ve yaşayacaklarının seçimlerimize göre olan geleceklerinden bize öngörü sunuyorlardı. The Quarry’de ise geliştirici ekip bu yolu tarot kartları üzerinden işlemeyi tercih etmiş. Açıkçası bu gerçekten güzel ve ekibin geri dönüşler sonrası bazı noktalarla geliştirmeyi karar verdiği bir mekanik olmuş.

Until Dawn’da bulduğumuz totem kehanetleri olacak olayların bir öngörüsünü sunma noktasında aynı amaca hizmet ediyor olsa da tamamen rastgele anlarda buluyor ve yer yer unutabiliyorduk. The Quarry’de ise bulduğumuz tarot kartları başlangıçta pek de bir bilgi sunmuyor ancak 10 bölümden oluşan hikâyede her bölüm sonunda bizi konuk eden falcıya benzer bir karakter, bu tarot kartlarının sonraki bölümde gerçekleşecek bir olayı görmemize olanak sağlayarak aracı niteliği taşıyor.

Oyuncu Kadrosu Tanıdık Yüzlere Ev Sahipliği Yapıyor

Bir hikâyeyi etkili kılacak en önemli unsurlardan biri de elbette oyunculuklar ve aktörler. The Quarry’nin oyuncu kadrosu, gençlik temasını ve atmosferi iyi yansıtacak ve geçmişte bu türden yapımlarda oyunculuk yapmış isimlerden oluşuyor. En dikkat çeken oyuncular olarak Jacob rolündeki Zach Tinker, Emma rolündeki Halston Sage ve Nick rolündeki Evan Evagora ön plana çıkıyor.

Oyunu PC üzerinden deneyimledim ve şu anda PC tarafında bazı optimizasyon problemleri mevcut. Özellikle sahne geçişlerinde yaşanan fps drop kimi zaman fazlasıyla can sıkıcı olabiliyor. Bu nedenle PC’de oynamayı düşünüyorsanız benzer problemler yaşama ihtimalinizin mevcut olduğunu unutmayın.

The Quarry, 10 Haziran tarihinde PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series XlS platformlarına çıkışını gerçekleştirdi. Ayrıca önemli bir ek dipnot, oyunda Türkçe dil desteği bulunuyor ve çevirinin oldukça başarılı olduğunu belirtmek gerek.


İlginizi Çekebilir: LEGO Star Wars: The Skywalker Saga İnceleme


Özetlemek gerekirse aynı firmanın daha önceki oyunu Until Dawn başta olmak üzere, Life is Strange veya Telltale ekibinin oyunlarını seviyorsanız The Quarry de size aradığınızı fazlasıyla verecektir.

Oyun hakkındaki görüşlerinizi aşağıda yer alan yorumlar sekmesi üzerinden bizlerle paylaşmayı unutmayın sevgili Turuncu Levye takipçileri.

İnceleme

The Quarry

8 Puan

Supermassive Games bu türde artık ustalaşmış durumda ve bu başarısını The Quarry’de de sonuna kadar hissediyorsunuz.

ARTILAR

  • Etkileyici Sanat Tasarımı
  • Başarılı Müzik Seçimleri
  • Oldukça İyi Karakter Mimikleri

EKSİLER

  • Kısmi Göz Senkronizasyonu Problemleri
  • Yer Yer Yaşanan Ses Kaymaları
  • Optimizasyon Sorunları

Editörün Puanı

  • Editörün Puanı 8

The Quarry Fiyatı

En uygun fiyat için pek çok siteden bilgi alıyoruz..

En Uygun Fiyat

₺429
Exit mobile version