The Medium İnceleme

The Medium İnceleme – Bir süredir pek çok oyuncunun ağzından düşmeyen The Medium, nihayet burada. Xbox Series ve PC için kullanıma sunulan psikolojik korku türündeki yeni oyun, oyunculara neler sunuyor?

Hadi yakından göz atalım.


Cyberpunk 2077 İnceleme


The Medium Hakkında

Bu arada The Medium hem bilgisayarda hem de oyun konsollarında Game Pass aracılığı ile edinilebiliyor. Yani halihazırda Game Pass kullanıcısı iseniz oyuna herhangi bir ücret ödemenize gerek yok.

The Medium’u öne çıkaran bir diğer detay da, Xbox Series S ve Xbox Series X için özel olarak optimize edilmiş ilk korku oyunu olması. Ben de bu oyunu Xbox Series X üzerinden oynadığım için, bu süreçteki genel deneyime de daha yakından değineceğim.

The Medium Hakkında

The Medium İnceleme

Bir oyunun incelemesine başlamak için pek de doğru bir yol olmayabilir ancak burayı en başta söylemek istiyorum: Sanıyorum ki uzun bir süredir, kontrolördeki titreşimleri bu kadar iyi bir şekilde yapılandıran bir oyun oynamamıştım.

Forza’da araba sürerken? Hayır.

Halo’da ortalığı darmaduman ederken? Sanmıyorum.

Başka bir oyunun nefes kesen sahnelerinde? Ehh, zorlama işte.

Oyuna başladığınız ilk andan itibaren kontrolördeki titreşimin mekanla uyumunu ve sunduğu ayrıntıları yakından fark ediyorsunuz. Şayet bu oyunu bilgisayarda oynayacaksanız, bir miktar üzülebilirsiniz.

Ancak titreşim her şey değildir.

Ve bir oyunun kalitesini belirlemez.

Neyse.

The Medium’un ana karakteri: Marienne.

Bu ablamız kendince bir takım güçlere sahip ve dokunduğu nesnelerin hikayelerini deneyimleyebiliyor. Temelde oyunun hikayesi standart bir korku oyunu ile benzer gibi gözükebilir.

Öte taraftan küçük bir faktör var: Gerçek Dünya ve Ruh Dünyası.

Marienne hem ‘gerçek evren’ dediğimiz yerin, hem de ‘ruh evreni’ dediğimiz yerin bir parçası.

Söz konusu şey gerçek dünya olduğunda, etrafı tıpkı bizim gördüğümüz gibi görüyor. Tabii bu da, bazı şeyleri göremediği anlamına geliyor. Bir de ruh dünyası diye bir yer var ki, oyuna güzel bir ilerleyiş katan hoş bir detay olmuş.

Oyunu ağırlıklı olarak gerçek dünya içerisinde oynuyorsunuz. Bazı sahnelerde ekran ikiye bölünüyor ve her iki dünyayı da deneyimleyebiliyorsunuz. Bazen sadece gerçek dünyada, bazense sadece ruh dünyasında oynuyorsunuz.

Bölünmüş ekran yaklaşımı, The Medium boyunca elde edeceğiniz deneyimin en temel parçası.

Çünkü Marienne gerçek dünyada yer almayan bazı şeyleri ruh dünyasında görebiliyor ya da gerçek dünyada erişemediği şeylere ruh dünyasında erişebiliyor. Tabii bunun tam tersi de geçerli.

Bu nedenle anlık deneyimlerde ilerleyebilmek için hangi dünyanın içerisinde etkileşime girmeniz gerektiğini kavramanız gerekiyor.

Her halükarda The Medium’un bölünmüş evrenleri, bulmaca çözme sürecine ekstra bir katman taşıyor. Yani bir anahtar bulup onu kapıya yerleştirmekten ziyade, bu bulmacaya nasıl yaklaşmanız gerektiğini düşünmelisiniz.

Yine de bu yaklaşımın her zaman pek etkili olmadığını söylemek gerekiyor. Yani bir bulmacaya kafa patlatmak genelde pek mümkün değil ve bazı alanlarda çözüm gerçekten kolay.

Oyunun atmosferi gerçekten hoş. Yazı boyunca gördüğünüz görüntüleri kendim aldım ve bu anlamda oyunu beğendimi söyleyebilirim. Ancak tek kamera bakış açısı işi gerçekten çıkmaza sokmuş. Hemen aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz gibi karakteri seçmek oldukça zor.

Neden? Çünkü tek, sabit kamera..

Bu arada yazımın giriş kısmında, bu oyunun Xbox Series için optimize edilmiş bir korku oyunu olduğunu da belirtmiştim. Yine de açık konuşursak bu optimizasyona yönelik kasvetli bir işaret görmedim.

The Medium Başarılı Bir Oyun mu?

Bu, oyuna nasıl yaklaştığınız ile ilgili bir soru.

Açıkçası evet, The Medium popüler korku oyunu serilerine farklı bir yaklaşım getiriyor. Bu noktada oyuna bağlanabilmeniz için keskin yollar üzerine inşa edilmiş bu hikayenin, saatler ilerledikçe yavaşlayan bir olay örgüsü var.

Ayrıca tek ve sabit kamera bakış açısı da oyunu yönetmeyi zorlaştırıyor. Evet, nostaljik bir havası var ancak 2021 yılındayız.

Bunu sevenleriniz olacaktır ancak sabit kamera bazı açılarda karakteri ve ayrıntıları görmeyi zorlaştırıyor. Ayrıca benim oyuna dalmamı da daha zor bir hale getirdi.

Yani The Medium, Game Pass ile oynayabileceğiniz oyunlardan birisi. Para vermediğiniz sürece keyifli birkaç saat geçirmenize yardımcı olabilir ancak ona para vermek ile vermemek arasında bir yerde kalsaydım:

Muhtemelen vermezdim.

İnceleme

The Medium

7 Puan

Bir süredir pek çok oyuncunun ağzından düşmeyen The Medium, nihayet burada.

ARTILAR

  • Atmosfer: Oyunun temel mekan tasarımları gerçekten hoş.
  • Game Pass: Satın almak zorunda değilsiniz.

EKSİLER

  • Sabit Kamera Açısı: Sıkıcı.
  • Hikaye Akışı: Hikayeyi anlamak bazı durumlarda çok zor.
  • Korku: Kimi korkutmak istediklerini anlayamadım.

Editörün Puanı

  • Puan 7

The Medium Fiyatı

En uygun fiyat için pek çok siteden bilgi alıyoruz..

En Uygun Fiyat

₺141
Exit mobile version