The Last of Us Part 2 İnceleme

Sevgi yerini nefrete, bağlılık ise...

Sony PlayStation’un en başarılı stüdyolarından biri olan Naughty Dog‘un, The Last of Us ile olan serüvenine tam yedi yıl sonra kaldığımız yerden devam ediyoruz. The Last of Us Part 2 inceleme yazımız ile oyun dünyasında her zaman önemli bir yere sahip olan ilk oyunun devam yapımını detaylıca ele aldık.

Bir aksiyon macera hayatta kalma oyununda bunu başarmanın ne kadar zor olduğunu belirtmeden geçmek istemem. Tüm bu detaycı işçilik The Last of Us’ı türün diğer tüm yapımlarından farklı bir noktaya konumlandırıyor. Peki ya Part 2? Tüm sızıntılara ve sözde hayal kırıklıklarına rağmen Naughty Dog karşımıza nasıl bir yapım ile çıktı? The Last of Us Part 2 son yılların en başarılı oyunlarından biri olarak tanımlanabilir mi?


İlginizi Çekebilir: Mafia 2: Definitive Edition İnceleme


The Last of Us Part 2 İnceleme Detayları

Öncelikle hikayeden giriş yaparak bizleri tam olarak nelerin beklediğini açıklığa kavuşturmak isterim. Enfekte canlılar ve hayatta kalan çaresiz insanların oluşturduğu tehditler hiç olmadığı kadar şiddetli ve vahşi bir biçimde bizlere sunuluyor. Bir önceki oyunda deneyimlediğiniz her şeyi unutun sevgili Turuncu Levye takipçileri. Part 2 ile insanlığınızı gerçek anlamda sorgulayacağınız birçok an sizleri bekliyor olacak.

İlk oyunda gelişen olayların beş yıl sonrasında Ellie ve Joel, Wyoming’de kendilerine yeni bir hayat kurdular. Geçmişte yaşanan onca yıkıcı olaya rağmen hayatta kalan insanlardan oluşan ve gelişmekte olan bu toplumda yaşayarak nihayet huzurlu ve düzenli bir yaşama sahip olmayı başardılar ya da başardıklarını düşünüyorlardı…

Bildiğiniz üzere ilk oyunun teması sevgi ve bağlılık üzerine kuruluydu. Part 2’de ise sevgi yerini nefrete, bağlılık ise yerini intikama bırakıyor. Peki tüm bu duygu değişiminin temelini ne oluşturuyor dersiniz? Ambargo dahilinde sizlere spoiler veremiyoruz ancak gelişen olaylar neticesinde Ellie’nin yaşadığı yıkım aynı zamanda ‘’oyuncuyu’’ da direkt olarak etkiliyor ve oyun sizi daha ilk saatlerde içine çekmeyi başarıyor.

The Last of Us Part 2 İnceleme

Ellie, adaleti yerine getirmek ve intikam almak için amansız bir maceraya atılıyor. Bu macera ile karakterimizde gerçekleşen ruhsal değişim fazlasıyla organik ve etkileyici. Naughty Dog bu noktada oldukça başarılı bir işçilik ortaya koymuş. Karakterimizin devam ettirdiği vahşet dolu bu döngü; doğru ile yanlış, iyi ile kötü, kahraman ve düşman kavramlarınızı sorgulamanıza sebep olmakta.

İncelememizin başında da belirttiğim gibi, insanlığınızı gerçek anlamda sorgulayacağınız birçok an… Jackson’ın huzur dolu dağlarında ve devasa Seattle’ın yeşillik bürümüş harabelerinde yeni ve korkusuz düşmanlara (özellikle tarikat kelimesini duydunuz an kaçın) ve tehlikelere göğüs germeye hazır olun!

Kelebek Gibi Uçar, Arı Gibi Sokarım

The Last of Us Part 2, ilk oyundan aşık olduğumuz o çarpıcı, ele geçirilmiş dünyaya daha fazla ayrıntı ekleyip önümüze servis ediyor. Her yeri tam olarak keşfedemeseniz de, önünüzde beliren çizgisel yola yönelmeden önce korkunç atmosferi, özellikle de daha küçük detayları açığa çıkarmak isteyebilirsiniz. Yer yer geniş bölgelerde keşif yaparken bulacaksınız kendinizi.

Kaynak ve toplanabilirleri veya tamamen gözden kaçırmış olabileceğiniz sahneleri tetikleyen bu bölgeler, kesinlikle keşfetmenize değecek nitelikte. The Last of Us Part 2’de keşif yapmak zorunlu olmasa da, seçmeyi tercih eden oyuncular şüphesiz daha derin bir deneyim yaşayacaklar. Oyunun hikayesi ve dünyası hakkında daha fazla bilgi veren, genellikle belge şeklinde eserler sizleri bekliyor.

Toplanabilirler konusunda sıkıntı yaşayan oyuncular için Naughty Dog oldukça hoş bir özelliği aktif hale getirmiş. Tek bir tuşla yakınınızda bulunan toplanabilir ögenin yerini daha kolay tespit edebilirsiniz. Bunu ses dalgalarının yakınlık ve uzaklık derecesiyle çözüyorsunuz.

Yeni ve gelişmiş oyun sistemi, Ellie’nin bu tehlikeli ölüm kalım macerasını daha da zorlaştırıyor. Çok yoğun yakın dövüş, akıcı hareketler ve dinamik gizlilik mekanikleri gibi gelişmiş özelliklerle Ellie’nin hayatta kalma mücadelesinin zorluklarını fazlasıyla hissedecek ve her hareketimizi sorgulayacaksınız. Alacağınız tek bir yanlış karar ile hayatınızı riske atabilir hatta kendinizi geçmiş kayıt noktasından başlarken bulabilirsiniz.

Çeşitli silahlar, inşa ekipmanları, beceriler sayesinde Ellie’nin yeteneklerini kendi oyun tarzınıza göre kişiselleştirebilirsiniz. İlk oyuna kıyasla en dikkat çeken iyileştirme, yükseltme sisteminde olmuş. The Last of Us’ta Joel’in belirli yeteneklerini geliştirmek için etraftan takviyeler topluyorduk. The Last of Us Part 2’de ise gizlilik, hassasiyet ve patlayıcılar gibi belirli yetenek dallarını yükseltmek için takviyeleri kullanmanıza izin veren farklı beceri dalları mevcut.

The Last of Us Part 2 İnceleme: Hatice’ye Değil Neticeye Bak!

Hangi geliştirmeleri yapacağınıza iyi karar vermelisiniz. Karakterimizin yeteneklerini maalesef tek seferde tamamen geliştiremiyoruz. Kaynaklar ilk oyunda da olduğu gibi oldukça sınırlı. Hangi zorluk derecesinde oynadığınız bu noktada herhangi bir önem taşımamakta. Buna silah geliştirmeleri de dahil. The Last of Us Part 2’nin fragmanlarını izleyen takipçilerimiz, Ellie’nin sadece daha olgun görünmekle kalmayıp aynı zamanda daha çevik ve hızlı olduğunu da farketmişlerdir.

Çatışmalar oldukça şiddetli ve Ellie’nin karşı karşıya kaldığı her düşmanı korkusuzca biçme konusunda hiçbir tutukluğu yok. Peki bu bizi yenilmez mi kılar? Kesinlikle hayır! Gizlilik Part 2’de oldukça önemli bir yere sahip. Ellie arabaların altına, uzun çimenlere ve siper alabileceği her konuma gizlenebilmek konusunda oldukça başarılı. Hızlı ve seri olmanın artısıyla geniş düşman gruplarına karşı farklı taktikler geliştirmenizin de önü böylelikle açılmış oluyor.

Bununla birlikte, yeni kaçınma yeteneği (QTE gibi düşünebilirsiniz. L1 tuşu ile kaçınabiliyorsunuz.) ile bir düşmana ölümcül darbeler indirebilirsiniz. Düşmanlar çok yaklaşırsa, onları savuşturmak için yükseltilmiş bir yakın dövüş silahına sahip olmak özellikle sizin için iyi olacaktır. QTE kırıntılarından hoşlanmayan ve bu konuda yetenekli olmayan oyuncuların özellikle yakın müsabakalardan uzak durmalarını öneririz. Bol bol dayak yiyebileceğiniz anlar ile karşı karşıya kalmanız olası…

Part 2’de enfekte olanların asıl düşmanımız olmadığını bilmelisiniz ancak Stalker’lara özellikle dikkat etmekte fayda var. Buna ek olarak Clicker’lar da geri dönüyor. Zehirli gaz yayan, kalıplı, fosilleşmiş Shambler abilerimizi saymıyorum bile. Enfekte olanların The Last of Us Part 2’de ana odak noktamız olmadığını, asıl düşmanlarımızın insan toplulukları olduğunu bilin. Zaten hikaye gereğince başımıza ne geliyorsa da bu ‘’yapılı’’ ‘’kaslı’’ insanlardan geliyor. Ne çektin be Ellie?

Egzoz Kokusu Uzaktan Hoş Gelir?

Hasar modellemeleri fazlasıyla tatmin edici. Birisinin kafası bir tüfek atışından paramparça olduğunda veya derisi bir molotof kokteyli ile eridiğinde de aynı hissi yaşayacak mısınız işte orası tartışılır. DualShock 4’ün titreşim seviyesini ayarlar kısmından artırmayı unutmayın! Çatışma dinamikleri tamamen elden geçirilmiş durumda. Silahların verdiği tepkime hissi fazlasıyla doyurucu.

Peki ya at sürüş dinamikleri? Atlar Red Dead Redemption 2 kalitesinde hissettiriyor ancak açık dünyanın biraz sığ olması sebebiyle bu özelliği tam manasıyla suyunu çıkartarak deneyimleyemiyoruz. Öyle özgürce dört nala koşturma söz konusu değil. Bu yüzden sevgili atınıza fazla bağlanmamaya özen gösterin.

İlginç bir şekilde, Ellie artık yüzebiliyor, zıplayabiliyor ve sık sık ihtiyaç duyabileceğiniz bir kancayı yardımcı gereç olarak yanında taşıyor. İlginç ifadesini kullandım çünkü bu mekanikler zaten yıllardır alışık olduğumuz (bkz. Uncharted 4) detayları içerisinde barındırıyor. Yapay zeka son oyunda belirgin bir şekilde geliştirilmiş. Özellikle köpeklerden (Evet, oyunda artık köpekler de var.) kurtulmak tam bir çile haline dönüşüyor.

Köpekler gizlilikle ilerlemenize rağmen kokunuzu alabilir, sizin izinizi sürebilir ve sahibine yerinizi belli edebilir. Avcı köpekleriyle dolu sekanslarda sürekli olarak kendinizi koşarken bulacak ve yetersiz donanıma sahip hissedeceksiniz. Bu aşamada adımlarınızı doğru atmak, tercih edebileceğiniz tek yol. Her zaman olabildiğince sessiz ve isabetli vuruşlar yapın. Taktiğiniz teması kes, ısıyı kaybet ve cephaneni yeniden değerlendir üzerine kurulu olmalı.

Öfkeyle Kalkan Zararla OturMAZ

The Last of Us Part 2’nin hikayesini tamamlamak için yaklaşık 20-25 saatinizi ayırmanız gerekmekte. Gizlilik ögeleri ve keşif ile de bu süreyi uzatabileceğinizi düşünüyorum. 2013 yılında piyasaya çıkan ve çıkışından beri onlarca ödül alan The Last of Us serisinin ikinci bölümü için geri sayım başladı. Bu yılın merakla beklenen PlayStation 4’ün özel oyunu The Last of Us Part 2, 19 Haziran 2020 tarihinde Türkçe dublaj, alt yazı ve menü seçenekleriyle oyun severlerle buluşacak.

Naughty Dog tarafından geliştirilen The Last of Us Part 2 için Türkçe seslendirme kadrosu ünlü isimleri bir araya getiriyor. Oyunda Ellie karakterini Nihan Omuz, Joel karakterini ünlü ses sanatçısı Zeki Atlı, Tommy karakterini ise ünlü oyuncu Murat Serezli seslendiriyor. Merakımdan ötürü dublaj seçeneğiyle oyuna başlangıç yaptım.

Sesler oldukça kabul edilebilir kalitede ancak orijinalliğe önem veren biri olarak belli bir sürenin ardından Türkçe alt yazıya geçiş sağladım. Dublaj severlerin hiçbir şekilde yadırgamayacağı bir işçilik ortaya konulmuş. Buradan da seslendirme kadrosunda yer alan tüm ses sanatçılarını tebrik ettiğimi söylemek isterim. Seslendirme kadrosunun tamamına aşağıdan ulaşabilirsiniz sevgili Turuncu Levye takipçileri.

The Last of Us Part 2 detaylı savaş sistemini ve daha birçok iyileştirmeyi beraberinde getiriyor. İlk oyunun üzerine inşa edilen çalışmalar takdir edilesi nitelikte. Yine de kendimizi bu dehşete düşüren dünyada biraz daha keşfin ve bilinmezliğin içinde kaybolmuş bir şekilde bulmak isterdik.

The Last of Us Part 2 özenle seçilmiş müzikleri, temposu hiç düşmeyen hikayesi, insanlığınızı sorgulatacak oynanış dinamikleri ile sadece PlayStation 4’ün değil, son yılların en iyi oyunlarından biri olarak karşımıza çıkıyor.


Peki ya siz oyun için heyecanlı mısınız? The Last of Us Part 2 inceleme yazımız hakkındaki görüşlerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz. Turuncu Levye Facebook grubumuz açıldı! Buradan ilgili gruba ulaşabilir ve Levye ailesinin bir parçası olabilirsiniz.

İnceleme

The Last of Us Part 2

9 Puan

The Last of Us Part 2 son yılların en başarılı oyunlarından biri olarak tanımlanabilir mi?

ARTILAR

  • Dövüş Sistemi
  • Grafikler
  • Detaylı Geliştirme Ekranı
  • Yapay Zeka
  • Müzikler
  • HİKAYE!

EKSİLER

  • Keşif Sınırlandırmaları

Editörün Puanı

  • Puan 9
Exit mobile version