The Crew Motorfest İnceleme

5 yıl aranın ardından tozu dumana katmak için Hawaii'ye yolculuğa çıkıyoruz.

Ubisoft’un geliştiriciliğini ve yayıncılığını üstlendiği The Crew serisi 5 yıl aradan sonra The Crew Motorfest ile yeni bir oyuna kavuşuyor. İlk olarak bu yılın başlarında duyurulmasıyla karşımıza çıkan oyunun başlarda adının The Crew 3 olacağı sızdırılmış olsa da kısa bir aradan sonra yapımcı ekip The Crew Motorfest adı ile geleceğini açıklamıştı. Bu tarz sevilen popüler seriler arasında 5 yıl gibi uzun süreler olmasına kesinlikle alışkın değiliz, öyle ki Ubisoft popüler olan IP’lerine her yıl yeni oyun geliştirme konusunda da adından söz ettirdiğinden acaba bu serinin fişi mi çekildi diye düşünmeden edemiyorduk.

Duyurunun ardından asıl merak edilen nokta, oyunun serinin temelde inşa ettiği şeyi daha iyi bir noktaya mı taşıyacağı yoksa sektörü kasıp kavuran Forza Horizon furyasına kendisinin de katılıp katılmayacağı yönündeydi. Forza Horizon gerçekten yarış oyunlarının evriminde büyük pay oynadı ve Need for Speed gibi köklü bir seri bile bundan payını aldı. Doğal olarak yeni yarış oyunlarının ya Forza’nın başarılı olduğu modeli sunması ya da Forza’dan çok daha başarılı bir şey yapması gerekiyordu. Need for Speed başarılı olduğu modeli Unbound ile bir adım öteye taşısa da yine de beklenen başarıyı elde edemedi. The Crew Motorfest’in bu konudaki yaklaşımı da bu nedenle daha büyük bir önem taşıyordu.

Ubisoft’un sağlamış olduğu kod sayesinde oyuna erkenden erişme imkânı yakaladık ve sizler için inceledik. Tüm detaylarıyla The Crew Motorfest inceleme yazımız yayında!

The Crew Motorfest İnceleme

The Crew Motorfest’in duyurulmasının ardından ortaya çıkan bir detay, yarışsever pek çok oyuncunun oyuna olan beklentisini kırmıştı. Ben bile yarış oyunlarıyla aşırı derecede içli dışlı olmasam da Kıdemli Yaratıcı Yönetmen Stéphane Beley’in The Crew Motorfest için “The Crew Motorfest başlangıçta The Crew 2 çıktığında 2018 yılında geliştirmeye başladığımız bir DLC’den ibaretti.” sözlerinin ardından oyuna dair beklentilerimi minimuma indirmiştim. Evet Ubisoft’un amacı serinin popülaritesini kullanmak olsa bunu yapabileceği koskoca 5 yıl vardı fakat yine de tam anlamıyla “yeni oyun” hissettirmeyecek bir oyunun bizleri beklediği düşüncesine kapılmıştım.

Peki ne oldu da geliştiriciler The Crew Motorfest’i bir DLC olarak yayınlamaktan ziyade yeni bir oyuna dönüştürme kararı aldı? Aktarılan bilgilere göre bu kararın en önemli nedeni, ekibin oyun motorunu yükseltme ve yeni oyun mekaniği ve yapıları oyunculara sunma ve tanıtma arzusuydu. Geliştiricilerın -iddialarına göre- ellerinde oldukça sağlam bir temel vardı ve bunu yeni bir oyun olarak sunmayacakları bir senaryoda pek çok açıdan kesip kırpmaları gerekiyordu.


İlginizi Çekebilir: Diablo IV İnceleme


Öncelikle oyuna olan deneyimlerimi kısaca özetlemek gerekirse The Crew Motorfest, Forza Horizon’un başardığı yapıyı âdeta temel almış. Oyun temelini ve kimliğini bana kalırsa büyük ölçüde kaybetmiş olsa da, eğer Forza Horizon oynadıktan sonra başka yarış oyunları oynamakta zorlanıyorsanız, aynı formulü bu kadar iyi sunan The Crew Motorfest dışında bir oyun yok diyebilirim. Geride kalan 5 yılda geliştiriciler Forza Horizon’un neyi iyi neyi kötü yaptığını doğru bir şekilde analizlemiş, oyuncuları dinlemiş ve tüm tecrübelerini güzel bir şekilde harmanlamış. Oyunun giriş ekranından menüsüne, araç özelleştirmelerinden yeni tanıtılan “playlist” özelliğine kadar pek çok noktası buram buram Forza Horizon esintileriyle kaplı.

Odyofil Yarış Tutkunları Kendinden Geçebilir

The Crew Motorfest, olağanüstü ses tasarımına sahip ve serinin geliştiricileri geride bıraktıkları yıllarda biriktirmiş oldukları deneyimi ve oyuncu geri dönüşlerini harmanlayarak oldukça başarılı bir işe imza atmış. Geliştiriciler neredeyse her otomobil için özel ses kayıtları sağlayarak, her sürüşün birbirinden benzersiz hissettirmesini sağlamış. Birçok yarış oyununda duymaya aşina olduğumuz motor sesleri, özellikle de araç çeşitliliğinin sayıca arttığı oyunlarda birbirini sıklıkla tekrar ediyor olsa da The Crew: Motorfest’in yalnızca otomobil üzerine dayalı bir oyun olmaması, ses çeşitliliği konusunda da bu alanda kendisini oldukça zengin bir konuma sokuyor.

The Crew Motorfest İnceleme

The Crew Motorfest araç sesleri noktasında bu denli zengin olduğu kadar, sesleri kullanış biçimi açısından da bir o kadar özgün. Aracınız her ne ise, onu sürdüğünüz konuma göre seslerin ortama adapte oluşu, özellikle de birinci kamera açısındaysanız deneyiminizin kalitesini iki katına çıkarıyor. Oyunun üç boyutlu, çok yönlü ses kullanımının özgünlüğünü, aracınızla tünele girdiğinizde bile hissedebiliyorsunuz.

Fizik Kalitesi ve Daha Detaylı Kontrol Seçenekleri

The Crew Motorfest özellikle de fizik motoruyla oldukça kaliteli bir iş sunuyor. Forza’dan ilham aldığı noktalardan biri olan fizik kalitesi, tıpkı Forza’da olduğu gibi çevre ile araçlarınızın pek çok açıdan etkileşime girmesini sağlıyor.

Need for Speed Unbound’un en çok eleştirdiğim noktalarından biri olan fizikleriydi, öyle ki çevrede çarptığınız herhangi bir şey bile sanki oraya ait değilmiş ve tamamen scriptten ibaretmiş gibi hissettiriyordu. Forza Horizon’da ise bu durum tam tersi iken The Crew Motorfest de bu modeli başarılı bir şekilde uygulamış ve bunu gerek karada gerek havada gerekse denizde fazlasıyla hissedebiliyorsunuz.

Kontroller önceki The Crew oyunlarına kıyasla artık tamamen özelleştirilebilir durumda ve oyun, oyuncuların deneyimlerini kendi beğenilerine göre uyarlamalarına olanak tanıyor.

Oyuna yeni eklenen Pro Settings menüsü, aero dengesi, lastik tutuşu, süspansiyon ve fren ayarları gibi ayarlanabilir sayısız parametre sunarak oyunun arcade yapısının daha simülasyona yakın olmasını isteyen oyuncuları da mutlu etmeyi başarıyor. Oyun sürem boyunca bu tarz ayarlara çok fazla girişmedim, öyle ki Forza oyunlarında da oyunun arcade yapısından fazlasıyla memnundum fakat oyunun bu noktada daha özgür bir yapı sunuyor olması mutluluk verici.

Benzersiz Harita Dinamiği ve Grafikler

The Crew Motorfest pek çok noktada Forza Horizon’dan esintiler içeriyor olsa da oyunun en başarılı ve en özgün noktası kesinlikle haritası. Hatta bu konuda oldukça iddialı konuşacağım, evet haritalar oyunlardaki ihtiyaçlarımıza göre değişkenlik gösterir fakat The Crew Motorfest’in haritasında bulunan dinamiğin bu zamana kadar gördüğüm bir oyundaki en iyi harita olduğunu söyleyebilirim. Harita tamamen kontrolü size bırakarak anlık bir şekilde 2D’den 3D’ye geçiş olanağı tanıyor ve bunu gerçek anlamda başarılı bir şekilde yapıyor.


İlginizi Çekebilir: Need for Speed Unbound İnceleme


Oyun Hawaii’de bir ada olan O’ahu’da geçiyor ancak muadillerine kıyasla nispeten daha küçük bir harita sunuyor. Karşılaştırmak gerekirse serinin önceki oyunu The Crew 2, 7.000 km²’lik boyutuyla Amerika Birleşik Devletleri’ni tabiri caizse yeniden yaratmıştı. Doğal olarak bu şekilde karşılaştırıldığında O’ahu nispeten küçük kalıyor. Tabii yine muadillerine kıyasla yalnızca kara yarışlarından ziyade havada ve denizde de yarış seçenekleri sunması nedeniyle haritanın daha küçük olması çok da büyük bir problem teşkil etmiyor.

Harita boyut olarak ufak olsa da kesinlikle her bir noktası özenle tasarlanmış. Otoyollar, dağ yolları ve şehir manzaralarına sahip olan harita, oyunda bulunan her türden aracı en iyi şekilde deneyimleyebileceğiniz pek çok farklı pist türüne sahip.

Haritanın küçük olmasının en büyük avantajlarından biri de geliştiricilerin detay seviyesine daha çok odaklanabilmesi. Genel hatlarıyla çevre ve atmosfer capcanlı hissettiriyor olsa da grafikler bana kalırsa muadillerinin seviyesine ulaşabilmiş değil. Özellikle her yarış sonu, öncesi ve çevrim içi oyuncu ortamında karşılaştığımız karakter modellemeleri grafik kalitesi açısından oldukça kötü durumda. Yine de oyunda ışın izleme bulunmamasına rağmen yansımalar ve detaylar oldukça başarılı.

Oynanış ve İçerik

The Crew Motorfest, tipik bir hikâye anlatımı yerine oyuncuları çeşitli otomobil üreticileri, modelleri ve kültürleriyle tanıştıran “Playlist” adını verdiği yeni bir oyun türüyle buluşturuyor. Forza Horizon ve Gran Turismo oyunlarından nispeten aşina olduğumuz bu sistem, en nihayetinde oyunun sürekli canlı kalmasını ve çeşitliliğini korumasını sağlıyor. The Crew Motorfest’in muadillerine kıyasla en büyük farkının daha önce de belirttiğim gibi yalnızca kara yarışlarını içermiyor olması önemli bir koz sağlıyor ve geliştiriciler bu kozu bu oyunda “Playlist” özelliğiyle çok iyi kullanmayı başarmış.

Oyunun ilk sunduğu Playlistler olan Japonya ve Hawaii ile birlikte hem sürmüş olduğunuz otomobiller hem pistler hem de atmosfer âdeta oradaymışsınız hissini yaşatıyor. Bu sayede hem o kültür ve kültürün otomobilleri ve dahası öğrenilebiliyor hem de oyunun süreklilik hissi daima canlı kalıyor. Bir Playlist’i seçtiğinizde o Playlist’in geçtiği yeri gösteren ve yüksek prodüksiyon kalitesine sahip sinematik tanıtımlar ve ardından oyun içi karakterlerin diyalogları devreye giriyor. Elbette bu oyunun sağlam bir hikâye sunduğu anlamına gelmiyor, keza bunu da vaat etmiyor fakat bu Playlist’leri ve Playlist’lerin geçtiği bölgeleri tanıtmak adına oldukça başarılı olduğunu söylemem gerek.

Playlistler dışında da haritada tıpkı Forza Horizon’da olduğu gibi bir dizi etkinlik yer alıyor. Dilerseniz hız testlerine, dilerseniz süreye karşı yarışlara, dilerseniz drag yarışlarına, drift testlerine ve daha sayısız etkinliğe katılabiliyorsunuz. Bu etkinlikler aracılığıyla araç kütüphanenizi genişletebiliyor ve mevcut araçlarınızı modifiye edebiliyorsunuz. Bu noktada da gerek araç geliştirmeleri gerek kullanıcı deneyimi gerekse de arayüz buram buram Forza Horizon esintileri içeriyor.


İlginizi Çekebilir: Redfall İnceleme


4×4’ler, formula araçları, hız manyakları için üst düzey otomobiller, elektrikli otomobiller, uçaklar, planörler, tekneler ve dahası… The Crew Motorfest, adının hakkını vererek 600’den fazla oynanabilir araçla oyunculara geniş bir yelpaze ve keşfedilmeyi bekleyen geniş bir içerik sunuyor.

Özelleştirme Seçenekleri

Bir yarış oyunu dendiğinde her oyuncu daima geliştirdiği ve üzerine düştüğü aracı kendince tasarlamak ve özelleştirmek ister. The Crew Motorfest bu alanda ne yazık ki önceki oyunun üzerine çok fazla yenilik koyabilmiş değil.

Araçları geliştirmek oyundaki ilerlemenizle doğrudan bağlantılı. Kazandığınız parçaları sahip olduğunuz araçlarla uyumlu olduğu takdirde kullanabiliyorsunuz ve bir dizi performans yükseltmelerine erişebiliyorsunuz. Bu noktada oyun oyuncuya aradığı her şeyi sunuyor olsa da tasarım özelleştirmeleri pek de yeterli seviyede hissettirmiyor.

Tasarımlarda bir dizi seçenek ve Livery isimli diğer oyuncuların tasarımlarını içeren bir alan oyuncuları karşılıyor. Burada diğer oyuncular tarafından yapılan tasarımlara erişebiliyor ve popülerliğine veya en çok indirilenlere göre filtreleyebiliyorsunuz. Bunun dışında ise oyunun o araca yönelik sunduğu bazı standart tasarımlarda bulunuyor. Bunlar dışındaki özelleştirmelerde ise oyunun özelleştirme adına sunduğu özgürlük ne yazık ki Forza Horizon’daki kadar detaylı değil. Elbette çok detaycı bir insan değilseniz tatmin edecek seviyede ama daha iyisini deneyimledikten sonra yeterli gelmeyebiliyor.


İlginizi Çekebilir: STAR WARS Jedi: Survivor İnceleme


Özetlemek gerekirse The Crew Motorfest, Forza Horizon’un sektördeki hâkimiyetini yenebilmek adına neredeyse aynı formülü benimseyerek dişli bir rakip olmayı amaçlamış. Belki de bu tercih, oyuncuların oyunu benimsemesi noktasında etkili rol oynayacak fakat farklı bir formül uygulayan yarış oyunlarının giderek azalıyor olması gelecekte bu alanda yeni bir IP’ye ihtiyaç duyduğumuzun da göstergesi. Ek olarak geliştiriciler önümüzdeki yıllarda da oyuna olan desteğini esirgemeyeceklerini ve sürekli yeni içeriklerle oyunu zengin tutacaklarını belirtiyor. Oyun hakkındaki görüşlerinizi aşağıda yer alan yorumlar sekmesi üzerinden bizlerle paylaşmayı unutmayın sevgili Turuncu Levye takipçileri.

İnceleme

The Crew Motorfest

7 Puan

The Crew Motorfest, Forza Horizon serisine alternatif arayanlar için en zengin yarış çeşitliliği sunan oyun olarak 5 yıl aradan sonra seriyi yeniden ayağa kaldırıyor.

ARTILAR

  • Geliştirilmiş İnteraktif Harita
  • Zengin Yarış Çeşitliliği
  • Ses Tasarımı

EKSİLER

  • Yeni Bir Yarış Oyunu Gibi Hissettirmekten Uzak
  • Grafikler Muadillerinin Gerisinde
  • Özelleştirme Seçenekleri

Editörün Puanı

  • Editörün Puanı 7

The Crew Motorfest Fiyatı

En uygun fiyat için pek çok siteden bilgi alıyoruz..

En Uygun Fiyat

₺1199
Exit mobile version