Square Enix: Oyunlar Sadece Eğlenmekle İlgili Olmamalı!

NFT'ler?

Square Enix başkanı Yosuke Matsuda, hafta sonu şirketin yıllık yeni yıl planlarını hayranlarla ve paydaşlarla paylaştı ve bu planlar yayınlandığından beri dikkatleri üzerine çeken açıklamaları içerisinde barındırıyor. “Metaverse, blockchain, kripto ve NFT’ler” için bir tanıtım broşüründe tuhaf, rastgele düşüncelerin bir koleksiyonu gibi görünen bu plan tablosu yeni tartışmalara sebebiyet verdi. Square Enix oyunlar sadece eğlenmekle ilgili olmamalı sözleriyle gündeme oturdu. İşte detaylar!


İlginizi Çekebilir: Hakan Abrak: Square Enix Hitman Serisine Olan İnancını Kaybetti!


Square Enix: Oyunlar Sadece Eğlenmekle İlgili Olmamalı

Square Enix Mayıs 2020’de “blockchain oyunlarının” yatırım amaçlı yeni trendlerden biri olabileceğini düşündüğünü duyurmuştu. Ancak Enix, oyuncu topluluğunun tepkisi karşısında şaşkına dönmüş görünüyor. Matsuda’ya göre, “bazı insanlar eğlenmek için oyun oynuyor” ama sadece “katkıda bulunmak için oynamak” isteyen bir grup insan da var ve bu ikinci grup oyunları daha “heyecan verici” hale getirmemize yardımcı olabilirmiş. Peki nasıl? Sorduğunuza sevindik.

Matsuda’nın açıklamasına aşağıdan ulaşabilirsiniz.

”Motivasyonu ‘katkıda bulunmak için oynamak’ olan, yani oyunu daha heyecanlı hale getirmeye yardımcı olmak isteyen insanların olduğunu biliyorum. Geleneksel oyun anlayışı, iyi amaçla sıkı bir şekilde motive olan bu ikinci insan grubuna açık bir teşvik sunmamıştır. Kullanıcı tarafından oluşturulan içerik, yalnızca bireylerin kendilerini ifade etme arzusu nedeniyle var olmuştur ve yaratıcı çabaları için onları ödüllendirecek herhangi bir açık teşvik mevcut değil günümüzde. Bunu, kullanıcının beklediği gibi oluşturulmuş, oyunu değiştiren çok sayıda içeriğin olmamasının bir nedeni olarak görüyorum.”

Matsuda bu noktada bir şeylerin peşinde olabilir. Ayrıca, Square Enix’in başkalarını suçlama sanatında ustalaştığı bilinen bir şey, bu nedenle NFT girişimi başarısız olursa, Marvel’s Avengers için Crystal Dynamics’i suçladığı gibi geliştirici ekiplerin üstüne yine bu konuda suçlamalar yapabilir.

Square Enix: Oyunlar Sadece Eğlenmekle İlgili Olmamalı

NFT Nedir?

NFT’nin açılımı Non Fungible Token’dir. Türkçe karşılığı ile “Değiştirilemeyen Token”  ya da “Değişmesi mümkün olmayan para” olarak tercüme edilebilir. NFT, aslında bir kripto para birimidir. Fakat bu tanımda söz konusu para, bildiğimiz tanımların dışında değerli olan herhangi bir varlık olabilir. Yani NFT, bir değere sahip olan ve tahsil edilebilen dijital bir varlıktır. NFT sayılabilecek varlıklar; herhangi bir sanat eseri, video, tweet, bir internet sayfası, görseller, sosyal medyada oluşturduğunuz hikâyeler ve daha pek çoğu olabilir. Tüm bu dijital varlıklar, gerekli şartları sağladıklarında birer NFT olma özelliği taşıyabilir.

NFT kavramını normal şartlarda koleksiyon değerine sahip olabilecek bir varlığın dijital dünyadaki yansımaları olarak da tanımlamak mümkündür. Mesela 1990’lı yıllarda son derece popüler olan ve koleksiyonları yapılan taso ve futbol kartları, bu varlıklara güzel birer örnek olabilir. NFT’nin dijital para birimlerinden farkı, tüm NFT’lerin birbirinden farklı şekilde tasarlanıyor olmasıdır. Bu özellik, onları özgün ve değiştirilemez kılar.

Peki siz bu konu hakkında hakkında ne düşünüyorsunuz? Oyun şirketlerinin kripto para birimini oyunlara entegre ediyor oluşu iyi bir şey mi? Düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorumlar sekmesinden bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Exit mobile version