Sosyal Medya Siteleri için Maksimum Video Boyutları

Sosyal medyaya yüklemek istediğiniz videoların hangi boyutlarda olması gerektiğini biliyor musunuz? Sizler için hazırladığımız bu yazıda sosyal medya siteleri için maksimum video boyutları ile karşınızdayız.

Sosyal Medya Maksimum Video Boyutları Nedir?

Sosyal medya platformları bugün tüm dünyada yoğun olarak kullanılıyor. Geldiğimiz noktada insanlar, bu platformları gündelik hayatlarının bir parçası haline getirmiş durumdalar.

Saatin kaç olduğu fark etmeksizin bu mecralarda bir şeyler paylaşmak, herkes için normal bir duruma geldi. Instagram ve Facebook kullanıcıları yoğun şekilde fotoğraf ve video paylaşımı yaparken, benzer bir durum Twitter ve Pinterest için de geçerli. YouTube’a değinmeye gerek bile yok çünkü kendileri sadece video paylaşımı yapılabilen bir platform.

Kısacası dünyanın en büyük sosyal medya platformlarının tamamı medya dosyalarının paylaşımı için gerekli altyapıyı kullanıcılarına sunuyor. Bu da sosyal medyada dosya paylaşımı için belirli sınırların olup olamayacağını akıllara getiriyor.

Tahmin edebileceğiniz üzere video ve fotoğraf dosyaları, yüksek boyutlu dosyalardır ve bu dosyaların gerek transferi gerekse de internet üzerinden erişimi, erişim yapılan cihazın ön belleğini zorlamaktadır. Bu nedenle tüm sosyal medya platformları, bünyelerinde yer alacak medya dosyaları için belli sınırlamalar uygulamaktadır.

Bu sınırlamaları, platformları ayrı ayrı ele alarak görmeye çalışalım.

Facebook Maksimum Video / Fotoğraf Boyutları Nedir?

Facebook Maksimum Video / Fotoğraf Boyutları Nedir?

Facebook, uzun yıllardır var olan en büyük sosyal medya platformudur. Yıllardır dünyanın en çok kullanılan sosyal medya platformu olma ününü korumaya devam etmektedir. Facebook’ta hesabı olan kişiler, bu hesaplarından gerek fotoğraf gerekse de video şeklindeki medya dosyalarını paylaşabilmektedir.

Facebook’ta paylaşılabilecek medya dosyalarının maksimum boyutları şu şekildedir:

Twitter Maksimum Video / Fotoğraf Boyutları Nedir?

Hem ülkemizde hem de yurt dışında en çok kullanılan sosyal medya platformlarından bir diğeri de Twitter’dır. 280 karakter uzunluğunda tweet adı verilen gönderileri takipçilerinizle paylaşabildiğiniz Twitter’da bir tweette daha çok şey anlatabilmek için kullanılan yöntemlerden biri de tweetlere fotoğraf ve video eklemektir.

Twitter’a eklenecek video ve fotoğraflar için maksimum boyutlar şu şekildedir:

Instagram Maksimum Video / Fotoğraf Boyutları Nedir?

Konu medya dosyaları paylaşmak olunca, tamamen bunlar üzerine kurulmuş olan bir uygulama olarak Instagram akıllara gelmektedir. Instagram, fotoğraf ve video paylaşmak için geliştirilmiş bir uygulama olması nedeniyle daha yüksek boyutlu medya dosyalarını bünyesinde barındırmaya izin vermektedir.

Instagram’a yüklenecek video ve fotoğraf dosyalarının maksimum boyutları şu şekildedir:

YouTube Maksimum Video / Fotoğraf Boyutları Nedir?

Dünyanın tartışmasız en gelişmiş, en çok talep gören video izleme platformu Youtube’dur. Youtube son yıllarda o kadar popülerleşti ki, kendi ünlülerini bile yarattı. Bugün Youtube’a video içerik hazırlamak, gençlerin en popüler iş seçimlerinden birisi.

Youtube’a yüklenebilecek maksimum video boyutu 128 GB olarak belirlenmiştir. Youtube’da bir videonun uzunluğu ise en fazla 12 saat olabilir. Youtube videolarının uzunluğuna dair uygulamalarını son yıllarda değiştirdi. Bu nedenle 12 saatten uzun videolar olsa da bu videoların tarihi oldukça eskidir. Günümüzde en çok izlenme sayısına ulaşan Youtube videoları da nispeten daha kısa videolar olmaktadır.


Fotoğraf ya da Video Yüklediğim Sosyal Medyaya Uyumlu Değilse Ne Yapabilirim?

Yukarıda tüm popüler sosyal medya platformlarına yüklenecek video ve fotoğrafların maksimum boyutlarının neler olacağını detaylıca belirttik. Eğer yükleyeceğiniz video ya da fotoğraflar bu ölçülerden fazlaysa fotoğraf ya da video sıkıştırma programları aracılığıyla video ve fotoğraflarınızı istediğiniz ölçülere kalite kaybı olmadan ayarlayabilirsiniz.

Video Boyutu Küçültme Programı

Sosyal medya hesabınıza yüklemek istediğiniz videonuz yukarıda belirttiğimiz boyutları aşıyorsa – ki Youtube için açıkçası bu çok mümkün olmasa da diğer sosyal medya platformlarında oldukça olasıdır – video sıkıştırma programı ile videolarınızı kalite kaybı olmadan sığacak ölçülere kolayca getirebilirsiniz.

Video sıkıştırma programı olarak kullanacağınız programın taleplerinize uygun bir program olması gerekmektedir. Bunun için bizim önerimiz video dosya boyutu küçültme programı olarak Movavi’yi indirmeniz.

Movavi’nin en büyük artısı videolarınızı ışık hızında dönüştürebilen bir uygulama olmasıdır. 4K videolarda dahi sıfıra yakın kalite kaybı yaşarsınız. Yani en güzel videolarınızı sosyal medya hesabınızda en kaliteli şekilde barındıracaksınız.

Seçeceğiniz programın hem bilgisayarlarınızda hem de mobil cihazlarınızda en güzel şekilde video sıkıştırma yapabileceğinden emin olunuz. Nitekim Movavi, hem bilgisayarlar üzerinde hem de mobil cihazlarda kolayca video sıkıştırma yapabileceğiniz bir programdır.

Fotoğraf Boyutu Küçültme Programı

Benzer bir durumu fotoğraflarınızda da yaşayabilirsiniz. Burada da imdadınıza fotoğraf boyutu küçültme programları yetişecektir. Fotoğraf boyutu küçültme programlarında da kaliteli bir program kullandığınızdan emin olun ve en iyi şekilde fotoğraflarınızın kalitesini çok da bozmadan boyutlarını küçültün.

Fotoğraf denilince her ne kadar akıllara Adobe’un efsane programı Photoshop gelse de  Photoshop’tan nispeten daha kolay ve sadece bu işlemi yapabileceğiniz programlar mevcut.

Elbette bu işlemi Photoshop’ta da kolayca yapabilirsiniz. Ancak Photoshop az sonra belirteceğimiz programlara kıyasla bir nebze daha zor kullanımı olan ve daha profesyonel bir programdır.

Bu yüzden Photoshop’u burada önermekle birlikte sadece bu tip bir işlem için kullanılabilecek bir program olarak görülmemelidir.

Bizim burada önereceğimiz program tamamen ücretsiz olan Fotosizer programı olacaktır. Program üzerinden fotoğraflarınızın piksellerini dilediğiniz şekilde ayarlayabilir ve kalitesini çok bozmadan boyutlarını da değiştirebilirsiniz.

Exit mobile version