Sony Yeni Erişilebilirlik Kontrolcüsü Project Leonardo’yu Duyurdu

Oyunları daha da erişilebilir hale gelecekmiş...

CES 2023 sırasında, Sony yeni erişilebilirlik kontrolcüsü olan Project Leonardo‘yu duyurdu. Çeşitli engelleri olan oyuncular için oyunları daha erişilebilir hale getirecek PlayStation 5 kontrolcü kiti ile ilgili detaylar haberimizde.


İlginizi Çekebilir: Sony Honda Arabaları PlayStation 5 Desteği Sunacak


Japon teknoloji devi tarafından yapılan açıklama ile erişilebilirlik uzmanları, topluluk üyeleri ve oyun geliştiricileri ile gerçekleştirilen ortak bir çalışma ile hayata geçirilen Project Leonardo, oyunları daha da erişilebilir hale getirmede çizgiyi bir adım öteye taşıyacakmış.

Sony Yeni Erişilebilirlik Kontrolcüsü Hakkında Detaylar Paylaştı

Yapılan açıklamalara göre, AbleGamers, SpecialEffect ve Stack Up gibi önemli organizasyonlar ve erişilebilirlik uzmanları ile yapılan konuşmalara bağlı olarak, üçüncü parti aksesuarlar ile uyumlu çalışan ve PlayStation 5 konsolu ile entegre hale getiren ayarlanabilir kontroller tasarlanmış. Bu sayede de sınırlı kas kontrolü olan oyuncular için genel zorlukları aşmak hedefleniyormuş.

Donanım ve yazılım özelleştirmesi olacak Project Leonardo, donanım tarafında değiştirilebilir bileşenler ile gelecekmiş. Kullanıcılar bu bileşenleri kullanarak geniş yelpazede kontrol düzenleri ve güçleri, hareket mesafesi ve belirli fiziksel ihtiyaçları ile örtüşen biçim oluşturabilecekler. Analog çubuğun mesafesi bile kontrol kolundan ayarlanabilecekmiş.

Yazılım tarafında ise tuş dağılımı programlanabilecek ve aynı fonksiyona birden fazla tuş atanabilecekmiş. Kullanıcılar oluşturdukları profilleri saklayabilecek ve aralarında kolayca geçiş yapabileceklermiş. Azami üç ayrı profilin oluşturulabileceği söyleniyor.

PS5-Project-Leonardo_01-04-23_003

Project Leonardo bağımsız olarak veya başka bir Project Leonardo veya DualSense ile eşleştirilerek kullanılabiliyormuş. Üçünü bir arada kullanarak hem tek kişi için çok daha fazla erişilebilirlik seçenekleri de oluşturulabilecek olup diğer oyuncular ile birlikte oynayabilmek de mümkün kılınacak. Bu noktada, bir arkadaşın veya aile bireyinin oyun karakterini yönetmesinde engelli oyuncuya yardımda bulunabilmesine de olanak tanınacak.

Tasarım olarak elle tutulmasına gerek olmadığı için, üçayağı ile düz bir yüzey üzerine koyulabilecekmiş. Ayrıca üç yüz atlmış derece uyumlu olduğu için en rahat kullanıma uygun olarak ayarlanabilecekmiş.

PlayStation 5 ürün ailesinin bir parçası ve aynı tasarım konseptine dayalı olan Project Leonardo için Sony Interactive Entertainment tasarımcısı So Morimoto, dünya genelindeki PlayStation oyuncularının fikrinden esinlendiklerini dile getiriyor. Zaman içerisinde düzinelerce tasarımlar denenmiş ve nihai olarak ‘ayrı kontroller’ tasarımında karar kılınmış. Kullanıcılar ihtiyaçlarına göre özelleştirebilecekleri için, tek bir doğru biçim faktörü yokmuş.

Exit mobile version