Sony PlayStation 4 Fiyatları Düşecek mi?

PS4 fiyatları ne olacak?

Sony PlayStation 4 fiyatları hiç olmadığı kadar yükseklerde. Peki ilerleyen haftalarda ne olacak?

Covid-19 nedeni ile evlere kapandığımız şu dönemlerde vakit geçirebilmek adına çeşitli yöntemler arıyoruz ve bunların arasında oyun konsolları gerçekten iyi bir tercih olabilir. Öte taraftan salgının başlangıcından bu yana oyun konsollarının fiyatlarında ciddi bir artış gördük. Peki Xbox One ve PlayStation 4 fiyatları neden yükseldi, önümüzdeki dönemlerde düşecek mi?


İlginizi Çekebilir: Oyun Konsolu Fiyatlarına Zam!


Sony PlayStation 4 Fiyatları Düşer mi?

16 Mayıs tarihi itibarıyla internetten kısaca bir göz attığımızda PS4 Slim 500 GB için ortalama satış fiyatının 3,700 TL olduğunu, Xbox One S 1 TB All Digital modeli için istenen fiyatın da yine 3,700 TL olduğunu görüyoruz. Her iki modeldeki fiyatlar yalnızca konsol, tek kontrolör ve temel aksesuarların bulunduğu baz paket için geçerli. Yani bu paketlerde ekstra bir oyun ya da avantaj bulunmuyor.

Öte taraftan bu fiyatların nispeten düşüş göstermiş fiyatlar olduğunu da vurgulamakta fayda var. Zamların yapıldığı ilk dönemlerde PS4 Slim 500 GB için ortalama satış fiyatının 5,000 TL dolaylarında gezindiğini gördük.

Sony PS4 PlayStation 4 Fiyatları Düşecek mi / Düşer mi -1

Peki bu zam nelerden kaynaklanıyor olabilir ve bunlar doğru tahminler mi?

Tahmin 1- Covid-19 nedeni ile tedarik zinciri ani bir şekilde darbe aldı ve bu nedenle stoklarda ürün azaldı. Temel bir ekonomik kural olarak arz azalınca fiyatlar yükseldi.

Cevap 1- Bildiğiniz üzere salgın yalnızca ülkemizi değil, küresel ölçekte tüm dünyayı etkiledi. Buna karşın Avrupa ülkelerinde ya da Amerika gibi ülkelerde çevrim içi kanallara baktığımızda herhangi bir fiyat artışı olmadığını, hatta şu dönemlerde satışların artması için ciddi indirimlerin yapıldığını görüyoruz.

Tahmin 2- Son zamanlarda yaşanan kur artışı nedeni ile bir fiyat artışı ile karşılaştık.

Cevap 2- Evet, kurda bir takım yükselmeler oldu ve aslında bazı yeni vergiler de hayatımıza girdi. Öte taraftan fiyatların yüzde 50 ila yüzde 300 arası arttığı bazı dönemler ve ürünler gördük. Örneğin Xbox One S 1 TB All Digital zamlardan önce 1,800 TL’den satılmaktaydı. Üstelik bu fiyata bazı oyunlar ve ek avantajlar da dahildi. Şu an ise sadece baz paket iki katından daha yüksek bir fiyat etiketine sahip. Oysa döviz kurunda bu şekilde bir artış görmedik.

Tahmin 3- Bu durum Sony’den kaynaklanıyor.

Cevap 3- PlayStation Türkiye ve şirkete ait diğer ülkelerde yer alan resmi kaynaklar, tavsiye edilen satış fiyatı üzerinde herhangi bir değişikliğin yapılmadığını vurguladı.

Tahmin 4- Hem mağazalar, hem de satıcılar çok ciddi bir fırsatçılık yapıyor.

Cevap 4- Bu noktada üzerinde durabileceğimiz en mantıklı nedenin bu olduğunu düşünüyorum. Aniden artan taleple birlikte satıcılar fiyatı çok ciddi seviyede arttırdı. Dediğim gibi başta 5,000 TL civarlarına çıkan PS4 Slim 500 GB fiyatları şu an 3,700 TL civarında dolanıyor. Yani tedarik zinciri, kur artışı ya da Sony ile ilgili bir durum olsa, fiyatlarda bu şekilde bir düşüş görmeyi beklemezdik. Ancak fiyatlar, o fiyat aralığında düşen satışlardan sonra daha uygun bir noktaya çekilmiş durumda. Yani ciddi bir fırsatçılık olduğu düşüncesinde durabiliriz.

Peki o zaman, ilerleyen günlerde ne olacak?

Muhtemelen birkaç hafta içerisinde periyotlar halinde daha uygun fiyatlarla karşılaşacağız. Ancak hem kurun artması hem yeni vergiler hem de alışılan fiyat noktasının ardından fiyatların eski düzeyine kadar düşmesini beklemiyorum.

Bu noktada verebileceğim en iyi tavsiye, asla ama asla bu fiyatlardan oyun konsolu almamanız olacaktır. Biraz can sıkıntısı, büyük bir kazıklanma ile kıyaslandığında daha iyidir.


Peki siz Xbox One ve PlayStation 4 fiyatları hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce fiyatlar önümüzdeki dönemlerde nasıl şekillenecek? Görüşlerinizi hemen aşağıdaki yorumlar sekmesinden bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Exit mobile version