Sistem Toplarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sistem Toplarken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Yakın zamanda bir sistem toplamaya hazırlanıyorsanız, muhtemelen ciddi tutarlarda bir yatırım yapmak üzeresiniz. Tam da bu nedenden yola çıkarak satın alma sürecini ciddiye almak ve detaylı araştırmalar yapmak mantıklı bir adım olacaktır. Sizler için oluşturduğumuz bu rehberde sistem toplarken dikkat edilmesi gerekenler ile karşınızdayız. Peki ama sistem toplarken nelere dikkat etmelisiniz?


İlginizi Çekebilir: Bilgisayar Toplama Rehberi


Sistem Toplarken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Eğer ilk kez sistem toplayacaksanız, bu göz korkutucu bir süreç gibi gözükebilir. Öte taraftan ne aradığınızı ve nerede aradığınızı bildiğiniz sürece hedefinizdeki oyun kasasını oluşturmak oldukça kolay.

Sistem Toplarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

1- Kasa Tercihi

Çoğu oyuncu için sistem toplama süreci teknik bileşenler ile başlar. Evet, oraya da geleceğiz ancak şimdilik dış kasa hakkında konuşmak daha doğru bir tercih olabilir.

Oyun kasaları artık çeşitli boyutlarla kullanıcılara sunuluyor. Bu noktada Falcon Northwest Tiki gibi küçük boy kasalar, Acer Predator G1 gibi orta boy kasalar ya da Origin Millenium gibi büyük boy kasalar arasından bir seçim yapmanız gerekecek.

Küçük Boy Kasalar: Büyük ihtimalle şaşıracaksınız ancak evet, bu kasalar küçüktürler. Fazla göze çarpmazlar ve dar alana sahip oyuncular için biçilmiş kaftandırlar. Öte taraftan küçük kasalar, gelecekteki yükseltme planlarınızın içine ufak çomaklar sokabilir. Ayrıca bazı küçük boy kasalar sınırlı soğutma sistemlerinden ötürü fazla ısınabilir ve fazla gürültü çıkartabilir.

Orta Boy Kasalar: Bu kasalar küçük ve büyük boy arasındaki uzlaşmadır. Pek çok kişi için en ideal boyutun, orta boy olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Bunları tipik bir masanın üstünde ya da altında konumlandırabilirsiniz.

Büyük Boy Kasalar: Bunlar genellikle o kadar büyüktürler ki, sıradan bir masaya koyduğunuzda oradan ya da buradan taşmaya müsait bir yapıya sahiptirler. Bazıları o kadar uzundur ki, onları masanın altına koyamazsınız.

2- İşlemci Tercihi

Bir sistem toplarken yapmanız gereken ilk teknik tercih, hiç kuşkusuz işlemcidir. İşlemciler hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmak için hemen aşağıdaki bağlantıya da göz atmayı unutmayın.


İşlemci Hakkında Merak Edilen Her Şey


Bir işlemci tercih ederken, çekirdek sayısı önemli unsurlardan birisidir. Genellikle karşınıza iki ila on altı çekirdek arasında seçeneklerin çıktığını göreceksiniz. Söz konusu şey modern bir oyun bilgisayarı olduğunda tercihiniz en az dört çekirdekten yana olmalı. Eğer bütçe tarafında esnek bir yapınız varsa, tercihinizi en az altı çekirdekli işlemcilerden yana kullanmalısınız.

Çoğu modern oyun, aynı anda birden fazla çekirdeği kullanmaya yönelik bir yola doğru yönelmeye başladı. Çoğu durumda oyun oynamak adına Intel Core i9 ya da AMD Ryzen 9 gibi üst düzey bir işlemciye ihtiyacınız yoktur. Yani buraya gereksiz bir para akıtmadığınızdan emin olun.

3- Ekran Kartı Tercihi

Eğer bu sistem bir oyuncu sistemi olacaksa, dikkat etmeniz gereken en önemli şey grafik işlemci, yani ekran kartıdır. Bu noktada grafikleri güzelleştirmek, daha yüksek kare hızlarına ulaşmak ve daha yüksek çözünürlüklere kapı açmak için iyi bir ekran kartı gerekecek.


Çok Pahalı Ekran Kartları Gerçekten de Gerekli mi?


Grafik işlemci tercihiniz boyunca model numaraları, hikayenin büyük bir kısmını oluşturur. Tipik olarak daha yüksek model numaraları, daha yüksek performans anlamına gelir.

Giriş Segment: Söz konusu şey oyun odaklı bir sistem olduğunda Nvidia GeForce GTX 1650 ve AMD RX 570 giriş segment içerisinde yer alabilir. Bu ekran kartları 1080p çözünürlükte iyi bir performans sağlayacaklardır.

Orta Segment: Eğer gözünüzü 1440p çözünürlüğe doğru çevirdiyseniz, Nvidia RTX 2060 ya da AMD RX 5700 gibi orta segment ekran kartlarından destek almanız gerekecek.

Üst Segment: Biraz daha yüksek çözünürlükler için daha güçlü bir grafik işlemciye ihtiyaç duyuyorsanız, Nvidia GeForce GTX 3060 Ti, tam da aradığınız ekran kartı olabilir.

Premium Segment: Eğer 4K çözünürlükte yüksek kare hızları ile oyunlar oynamak istiyorsanız Nvidia RTX 3080 ve AMD 6800 XT modellerine göz atmanız gerekecektir.

Tüm bu ekran kartı seçimi sırasında kendinizi benzer ancak farklı VRAM miktarı sunan grafik işlemcilerin arasında bulabilirsiniz. 1080p çözünürlükte modern oyunlar için en azından 4 GB VRAM tercih etmenizi tavsiye ederim. Daha yüksek çözünürlüklerde ise en azından 8 GB VRAM gerekecektir.


Ekran Kartları Hakkında Merak Edilen Her Şey


Kurulumunuzu yaparken birden fazla ekran kartı satın alma fikriniz varsa, buna gerek yok. Bir zamanlar üst düzey oyunlar için buna gereksinim duyabilirdiniz ancak günümüzde buna gerek yok.

4- RAM (Bellek) Tercihi

Sıra RAM’de olduğuna göre bilmeniz gereken ilk şey, fazla RAM’in her zaman çok da gerekli olmadığıdır. Bununla ilgili daha fazla detayı hemen aşağıdaki bağlantıdan görüntüleyebilirsiniz.


Oyun Bilgisayarları için Ne Kadar RAM Gerekli?


Günümüzde modern oyunlar en az 8 GB RAM istiyor. Öte taraftan önerilen bellek miktarının ise genellikle 12 GB RAM olduğunu görüyoruz. Yani her şeye hazır olduğunuzdan emin olmak istiyorsanız 16 GB RAM ve 24 GB RAM arasından bir tercih yapabilirsiniz. Muhtemelen 32 GB RAM ve 64 GB RAM çoğu durumda gereksiz olacaktır.

Bu noktada RAM almak için ciddi paralar ayırmayı düşünmek yerine daha iyi bir ekran kartı ya da daha iyi bir işlemci almayı düşünebilirsiniz. Sonuç olarak bellek, sonrasında yükseltilmesi en kolay olan bileşenlerden birisidir. 16 GB RAM yeterli gelmeyecek olursa bunu ilerleyen dönemlerde kolayca artırabilirsiniz.

Ayrıca bellek alırken çift yapılandırma kullanmanız daha doğru bir seçim olacaktır. Yani 16 GB RAM’i tek bir slot olarak değil, iki adet 8 GB RAM ile uygulamak veri aktarım hızını daha aktif bir şekilde yönetmenize yardımcı olur.

5- Depolama Tercihi

Bu noktada her şey paranıza ve bütçenize bakıyor. Günümüzde SSD fiyatları gerçekten erişilebilir düzeylere indi ve bu noktada tüm sisteminizi SSD üzerine kurmayı düşünebilirsiniz. Bu sayede yüklenme hızları ciddi derecede kısalacaktır.

Alışverişiniz sırasında karşılaşacağınız iki farklı SSD tipi bulunur.

2,5″ SSD: Bu varyant, muhtemelen hepinizin aşina olduğu SSD tipidir. Tıpkı geleneksel sabit sürücüler gibi SATA 3.0 bağlantısı kullanırlar ve güç kaynağından harici güce ihtiyaç duyarlar.

M.2 NVMe SSD: Bu varyant ise anakarta yerleştirilir ve tipik olarak 2.5″ modellere nazaran çok daha pahalıdır. Bunun en büyük nedeni ise gerçekten ciddi oranda veri aktarım hızına sahip olmalarıdır.

///

Sonuç

Anlamış olacağınız üzere sistem toplama süreci tamamı ile ihtiyaçlarınıza dayalıdır ve dengelemeniz gereken bazı detaylar bulunur.


Microsoft Office’i Ücretsiz Kullanma Yolları


Tüm bu detayları göz önünde tutarak ihtiyaçlarınıza hitap eden oyuncu sisteminizi kolayca oluşturabilirsiniz.

Havalı gözükmesi önemli ise birkaç aydınlatma sistemi alabilirsiniz. İnce ayrıntılarla ya da hız aşırtma ile ilgileniyorsanız anakarta ve soğutucuya biraz daha bütçe ayırmanız gerekir. Tüm bu detaylarla birlikte Sistem Toplarken Dikkat Edilmesi Gerekenler yazımızın sonuna gelmiş olduk.

Peki siz bu rehberimizde yer verdiğimiz bilgiler hakkında ne düşünüyorsunuz? Konu hakkındaki görüşlerinizi hemen aşağıda yer alan yorumlar sekmesinden bizlerle ve diğer okurlarımızla paylaşmayı ihmal etmeyin.

Exit mobile version