PS5 Özelliklerinde PC Toplasak Maliyeti Ne Olur?

PS5 özelliklerinde PC toplayabilir miyiz? Toplasak ne kadar ödememiz lazım?

PS5 özelliklerinde PC toplayabilir miyiz? Aslında aynı özelliklerde bilgisayar toplamak hem Xbox hem de PlayStation için pek mümkün değil; çünkü oyun konsolları oldukça kapalı ve gizli cihazlar. Sony ve Microsoft, konsollarını ortaya çıkarırken kullandıkları donanımların tüm ayrıntılarını vermekten her zaman kaçınıyorlar. Yine de elimizdeki bilgilerden yola çıkarak, benzer bir bilgisayarı bir araya getirmeye çalışabiliriz.

Geçtiğimiz aylar Sony’nin teknik mimari işlerinden sorumlu olan yöneticisi Mark Cerny, oldukça sıkıcı olmasına karşın PS5 özellikleri hakkında beklenen açıklamayı yapmıştı. Cerny’nin sunumu çok sıkıcıydı ama bilgi doluydu. Yani işe ilgi duyan biriyseniz, hiç beklemediğiniz kadar ayrıntı sunum sırasında paylaşıldı.

Sunum ile birlikte konsolun donanımına kesin olarak hakim olabildik ve bütün parçalarını öğrendik. Peki, bu parçalara benzer malzemeleri alıp, bir bilgisayar oluştursak ne kadar tutardı?


İlginizi Çekebilir: PlayStation 5 Türkiye Fiyatı Belli Oldu!


PS5 Özelliklerinde PC Parçaları ve Fiyatları

Bilgisayarı toplarken, tek bir mağazadaki fiyatlarını bir araya getirmeye çalıştık. Başka noktalarda belki bu ürünleri daha ucuza bulmak mümkün olabilir; ancak ortalama bir fiyat çıkarmaya çalışıyoruz. Fiyatların 16 Ekim 2020’ye ait olduğunun altını da çizelim.

PS5 Özelliklerinde PC

CPU: AMD Ryzen 7 3700X, 2.968 TL

PS5’in AMD Zen 2 tabanlı 8 çekirdekli 3.5GHz hızında çalışan bir işlemcisi olduğu açıklandı. 3.5GHz hız elbette yükteyken çalışabildiği en yüksek hız olarak belirlenmişti.

AMD Zen 2 altyapısı halihazırda piyasaya sürülmüştü ve kullanıcılara 3 ila 4GHZ arasında hızlarda çeşitli modeller sunuyorlardı. AMD Ryzen 7 3700X model, 3.6GHz hızda çalışmasından ötürü, konsoldakine hayli yakın olduğu için listemizde yerini aldı.

GPU:  AMD Radeon RX 5700, 3.746 TL

Ekran kartında ya da grafik işlem biriminde maalesef her zaman işlenmemiş modeli bulmak mümkün olmuyor. 3 bin 200 olarak belirttiğimiz fiyat, AMD Radeon RX 5700 modelinin MSI tarafından işlenmiş halinin fiyatı. Yine de en ucuz olduğu için onu seçtik ve ortaya genel itibarıyla bir şey çıkmasını sağlamaya çalıştık.

Yapılan açıklamada PS5’in 10.28 TFLOPS, 16GB GDDR6, 2.23GHz hızda 36CU ve RDNA 2 mimarisi kullandığını öğrenmiştik. Piyasada birebir bu kartın aynısını bulmak mümkün değil; ancak AMD Radeon hem CU sayısı hem de bant genişliği açısından PS5’e oldukça yakın ürün olarak karşımı çıkıyor.

SSD: Corsair MP600 m.2 PCIe 4.0 1TB, 2.195 TL

PS5’in 5GB/s yazma hızına sahip, 856GB SSD kullanacağı duyurulmuştu. Yükleme sürelerini düşürmek ve oyunlarda kullanılan kaplama teknolojilerini değiştirmek üzere kullanılan yeni SSD teknolojisinin, birçok yenilik getireceği belirtilmişti.

Piyasada satın alınabilecek aslında buna benzer pek çok ürün bulunabiliyordu. Hız olarak en yakın olanlardan bir tanesi ise halihazırda 2.220 liraya alıcısını bekliyor.

Disk okuyucu: Pioneer 4K UHD Blu Ray Writer, 940 TL

Evet! Bilgisayar toplarken uzun süredir disk okuyucu seçeneğine bakmadığınızı biliyoruz; ancak konsollar hala disk üzerinden oyun oynatma sevdalarından vazgeçmediler.

PS5’te ise en yüksek Blu Ray okuyuculardan bir tanesinin kullanılacağı dile getirilmişti. 4K UHD okuyabilen bu okuyucunun bir benzerini almak ise tek başına bin lira gibi bir meblağ tutacak.

PS5 Özelliklerinde PC Toplam Maliyeti

Buraya kadar yazdıklarımızın toplamı 9.849 TL tuttu. Bildiğiniz üzere işlemci, ekran kartı, SSD ve disk okuyucuyu masanızın üzerine koyunca, karşımıza bir bilgisayar çıkmıyor.

Bize şimdi kontrol cihazı, anakart, RAM, bilgisayar kasası, fanlar, güç kaynağı ve olmazsa olmaz LED ışıklar lazım. Yani biliyorsunuz LED ışık olmadan üretilen kasaların satışı yasak.

Tüm diğer bileşenleri kattığımızda 2 bin ila 3 bin lira arasında bir ödeme daha yapmamız gerekiyor. Tabii diğer parçalar için daha düşük ücretler ödememiz mümkün; ancak iyi bir bilgisayar topladığımızı düşündüğümüzde bu fiyat aralığında ürünler almamız gerekir gibi geldi bana.

Sonuç olarak PS5 gücünde bir bilgisayar toplamak için en azından 11.000 TL gibi bir ödeme yapmamız gerekiyor gibi duruyor.

Daha düşük şekilde toplayan olabilirse, yorumlarda belirtmesi gayet mümkün!


Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Exit mobile version