PS5 DualSense ile İlgili Gözden Kaçan Detaylar

Güzelliğine bakmaktan dikkat edemediğimiz ince ayrıntılar.

Yıl sonunda çıkışını beklediğimiz PlayStation 5 için Sony, kısa zaman önce resmi olarak kontrolcüsünü beğenimize sundu. Hepimiz yeni kontrolcüyü gördükten sonra farklı fikirlere sahip olduk. Ancak şeytan ayrıntıda gizli. Bugünkü yazımızda Sony’nin yeni kontrolcüsü PS5 DualSense ile ilgili gözlerden kaçan bazı detaylara değineceğiz.

Aramızdaki dikkatli arkadaşlarımız önceden farketmiş olabilir ancak bir çok kişiyi şaşırtacağını düşündüğümüz ayrıntılar var elimizde. Gelin şimdi bu ayrıntılara geçelim.


Dikkatinizi Çekebilir: DualSense Özellikleri Resmi Olarak Tanıtıldı


PS5 DualSense ile Gelen Yenilikler

Tasarım Ayrıntıları

PS5 DualSense

İlk bahsetmemiz gereken konuyu görseller üzerinden giderek anlatmak çok daha doğru olacaktır. İlk bakışta gözümüze çarpmayan ancak dikkat ettiğimizde büyük farkları görebileceğimiz bir durumla karşı karşıyayız.

İlk olarak; görsellerden de fark edebileceğiniz üzere L1 L2/R1 R2 tuşları arasında bulunan bölümde bir değişikliğe gidilmiş. Dualshock 4 kontrolcüsünde iki tuş arasında R2 ve L2’ye bağlı çalışan ancak iki tuş arasındaki geçiş süresini uzatan ek bir parça bulunuyor. Sony burada ayrıntıya verdiği önemi göstererek, o bölümü kontrolcüsünden kaldırarak çok daha hızlı geçiş yapılabilecek bir tuş yapısını tercih etmiş. Bunun yaratacağı etkiyi kontrolcüyü elimize aldığımızda çok daha iyi farkedeceğiz.

Tasarımda değişen bir diğer madde ise; kontrolcüyü kavradığımız yerdeki değişiklikler. Yine görsellere bakarak farkedeceksiniz ki, DualShock 4 kontrolcüsünde, kolu kavradığımız yerlerdeki materyal biraz daha farklı. DualSense’de ise kolun tamamı aynı malzemeden üretilmiş durumda. Sony, DualShock’da kullandığı ve terlemeyi engellemek konusunda başarısız kalan bu malzemeyi yeni kontrolcüsüne taşımamış. Peki bu yeni malzeme seçimi ne işe yarar? En basit cevabıyla, parmaklarımızı daha hızlı hareket ettirmemizi sağlar. Kaymayı engelleyecek bir materyaldense, üzerinde parmaklarımızın daha rahat hareket edeceği bir yapı tercih etmiş Sony. Eski kontrolücüsüne göre daha yüksek performans sağlayacağını düşündüğümüz bu tasarım için, bekleyip görmekten başka şansımız yok.

Tasarım ile ilgili son madde ise; kontrolcünün daha can alıcı kısımlarına baktığımız için gözden kaçırmış olabileceğimiz arka ışık sistemi. Hepimizin bildiği gibi DualShock 4’te, kontrolcünün arkasında büyük bir ışık yuvası bulunuyordu. Ancak oyuncu bunu ilk bakışta göremiyordu ve bu bir eksiydi. Sony bu sebeple Dualshock V2 ile touchpad bölümüne ışıklandırma getirip bu sorunu çözmüştü. Ancak şimdi farkediyoruz ki PS5 DualSense ile bu ışık tamamen kaldırılmış durumda. Bu bize dışardan bakıldığında daha basit bir görüntü ancak daha uzun şarj ömrü sağlayacaktır. Artık her şeyin ışıklandırıldığı bir dönemde bırakalımda kontrolcümüz ışıksız olsun.

Bağlantı Yapısı

Gene gözümüze gözümüze sokulan ama ayrıntılı olarak bakmadığımız bir noktaya değineceğiz şimdi. Bağlantı için kullanacağımız yeni teknoloji. Dualshock 4ten alışık olduğumuz giriş yerine yeni kontrolcüde USB Type-C kullanılıyor. Peki bu ne işe yarıyor? 

USB Type-C, bir önceki bağlantı seçeneğine göre 4 ila 40 kat arası daha hızlı bir aktarım hızı ve güç transferi sağlıyor. Ayrıca kontrolcüye takacağınız kablo ucunun hangi yönden taktığınız da farketmemeye başlıyor. Yani bağlantı noktasına bakmadan şarj kablosu takmak daha kolay bir hale geliyor. Ayrıca bu hızlı aktarım ve güç geliştirmesi, kolun çok daha hızlı ve stabil şarj olmasına sebep olacaktır. Sony bu konuda gayet mantıklı bir tercih yapmış. Sonuç olarak yeni teknolojilere her zaman kapımız açık.

Yeni Share (Create) Butonu

Gözümüze çarpmış olabilecek ancak ayrıntılı olarak dikkat etmediğimiz bir şeye geldi şimdide sıra. Hepimizin bildiğin gibi DualShock’da kontrolcünün üzerinde bir Share butonu vardı. Bu buton ile ekranın o anki fotoğrafını çekme, belirlediğimiz belli bir sürenin videosunu kaydetme, kaydedilen fotoğraf ve videoları sosyal medya hesaplarımızda paylaşma ya da o anki oyunumuzu stream servislerinde paylaşma gibi seçeneklere erişiyorduk.

Yeni kontrolcümüz DualSense’de ise butonun üzerinden Share yazısı kaldırılmış durumda. Bunun yerine 3 küçük çizgi getirildi ve butonun ismi de Create olarak güncellendi. Bu da akıllarda daha yaratıcı (creative) şeyler yapabileceğimiz fikrini oluşturdu.

Uzun zamandır bir çok kullanıcı canlı yayın yaparken çok kısıtlı özelleştirme, çektiğimiz videoların üzerinde çok kısıtlı düzenle yapabilme gibi sorunlardan şikayetçiydi. Sony buna kulak vermiş gözüküyor. Bu tuşun sırf isminden bile Sony PlayStation 5 ile çok daha özelleştirilebilir paylaşım seçeneklerine kavuşacakmışız gibi gözüküyor.


İlginizi Çekebilir: DualSense Fiyatı Sızdırıldı! İşte Cep Yakan Fiyat


Exit mobile version