PlayStation 5 vs Xbox Series X: Hangisi Daha İyi?

Yılların tartışmasına yeni bir boyut..

Sony ve Microsoft bu sene yeni nesil konsolları ile karşımıza çıkacak. Günler geçtikçe yeni konsollarla ilgili daha çok bilgiyi elde etmiş oluyoruz. Peki PlayStation 5 vs Xbox Series X kıyaslamasında güç kimin tarafında? Bu yazıda elimizdeki bilgilerle birlikte bu soruya yanıt arayacağız.


İlginizi Çekebilir: Sony PlayStation 4 Hala Alınır mı?


PlayStation 5 vs Xbox Series X Kıyaslaması

Söz konusu şey PS5 ve Xbox Series X kıyaslaması olduğunda elimizde yeteri kadar bilgi var. Her iki modelin de önümüzdeki dönemlerde geleceğini göz önüne alınca ilerleyen günlerde çok daha fazla bilgiye sahip olacağımız söylenebilir.

Microsoft, yeni nesil konsolun tasarımını ve bazı özelliklerini paylaşmak noktasında daha cömert davrandı ve Smart Delivery gibi bir takım özellikleri duyurarak tanıtım öncesi önemli fikirler edinebilmemize olanak sundu.

Buna karşın Sony, şu aşamada PlayStation 5 hakkında çok fazla bilgi vermekten kaçındı. Yeni modelle ilgili bildiğimiz resmi açıklamalar kısıtlı olsa da elimizde önemli bazı sızıntılar ve raporlar bulunuyor.

Bu nedenle yeni nesil konsolların kaputun içinde neler sakladığından emin olamıyoruz. Buna karşın oldukça yakın çıkış tarihlerine sahip olacaklarından ve oyuncuları ikiye böleceğinden hemen hemen eminiz.

PlayStation 5 vs Xbox Series X

Peki Xbox Series X ve PlayStation 5 ikilisinden hangisi tacın sahibi olacak ve hepsinden de önemlisi bu yeni nesil iki konsol Xbox One ve PlayStation 4 modellerine göre hangi yenilikleri sunacak?

Hem yeni nesil konsollara daha yakından göz atmak hem de fiyatlandırma, çıkış tarihi ve teknik özellikler gibi detaylar hakkında bildiklerimizi ölçmek için bu kılavuzu bir araya getirdik. Bu sayede yeni konsollara bir ışık tutmayı hedefliyoruz.

Not: Bu yazı içerisinde vereceğimiz bilgilerin bazıları resmi duyurular olmasına karşın bazıları sızıntılardan, raporlardan ve söylentilerden derlendi. Bu nedenle ileride yapılabilecek açıklamalar ile ters düşebilen bazı detaylar olabilir ve tüm bu özellikler nihai ürün ile birlikte farklılık sergileyebilir. Bu nedenle bu yazıyı fikir oluşturucu bir ışık olarak görmenizi tavsiye ederiz.


İlginizi Çekebilir: PlayStation 5 (PS5) Çıkacak Oyunlar Listesi – 2020


PlayStation 5 ve Xbox Series X: Temel Bilgiler

Asıl konuya geçmeden önce eğer bu konuya yabancı iseniz bazı temel bilgilerden başlayalım.

PlayStation 5 vs Xbox Series X: Teknik Özellikler

Öncelikle Sony tarafına bakalım.

PlayStation 5, üçüncü nesil AMD Ryzen işlemcinin özel yapım bir sürümünü kullanacak. Bu işlemci Zen 2 mimarisi üzerine kurulu olacak ve Navi tabanlı grafik işlemci ile harmanlanacak. Buna ek olarak ışın izleme teknolojisi hakkında da oldukça ciddi açıklamalar yer alıyor.

Yeni nesil konsol ses tarafına da oldukça yoğunlaşacak ve oyun deneyimini artıran 3D Ses ünitelerine sahip olacak.

Ayrıca 4K’dan bağımsız olarak 8K ekran çözünürlükleri desteklenecek. 120Hz ekran yenileme hızlarında da çalışarak oyunlarda süper yumuşak hareketler ve bu yolla birlikte gerçekçilik sağlanmış olunacak.

Bunlar performans açısından yoğun teknik çalışmaların gerektiği üstün özellikler ve belirli oyunların haricinde bu yönde bir eğilimin görüleceğini pek sanmıyorum.

Sony tarafında en öne çıkan yeniliklerden birisi ise SSD depolama olabilir. Bu depolama birimi ile ilgili daha öncesinde yapılan açıklamalar 18 kat daha hızlı yüklenme sürelerini işaret ediyordu.

Dualshock 5 ile ilgili çok ciddi açıklamalar bulunmasa da adaptif tetikleyiciler ve dokunsal geri bildirimler ile fark yaratacağını biliyoruz. Yani arazi şartlarına, kullandığınız silaha ya da bulunduğunuz ortama bağlı olarak daha hassas ve gerçekçi dönütler alacaksınız.

Xbox Series X pek de şaşırtıcı olmayan bir benzerliğe sahip.

Yeni nesil konsol da Zen 2 ve RDNA 2 mimarileri üzerine kurulu özel AMD işlemci ile gelecek ve bu karışım yeni nesil konsolu Xbox One X’e göre dört kat daha güçlü bir hale getirecek.

Yine benzer şekilde 8K çözünürlük ve 120Hz ekran yenileme hızı ile içerik desteği bulunacak. Series X de SSD’ye sahip olacak ve DirectX ışın izleme teknolojisini sunacak.

(Evet, fark ettiğiniz gibi oldukça benzer yapıdalar.)

Xbox Series X, Xbox One aksesuarları ile uyumlu bir yapıda olacak. Yani eğer mevcut nesile sahipseniz, kontrolörü yeni nesilde de kullanabileceksiniz. Buna ek olarak fiziksel disk sürücüsüne sahip olacağı da onaylandı.

Series X’i çevreleyen söylentilerin arasında bir tane de disk sürücüsüne sahip olmayan bir modelin (Xbox One S All Digital Edition gibi) satışa sunulacağı belirtiliyor. Bu model biraz daha uygun fiyat ile bütçeye yönelik olacak. Buna karşın henüz bir onaylama veya reddetme olmadığı için şu aşamada sızıntıdan ibaret kalıyor.

Çevre dostu olmak önemli ise Xbox Series X en iyi tercih olmayabilir. PS5, oldukça ciddi enerji tasarrufu iddiaları ile gündeme geliyor. Xbox Series X’in ise Xbox One X’e göre iki kat daha fazla güce ihtiyacı olduğu belirtilmekte. Tabii tüm bunlar da şu aşamada birer iddiadan ibaret.

PlayStation 5 vs Xbox Series X: Hangi Oyunları Sunacaklar?

Yeni nesil konsollarla sunulabilecek oyunları tartışmak için oldukça erken olduğu söylenebilir. Buna karşın neler bekleyebileceğimiz ile ilgili hafif hafif bilgiler edinme şansımız oluyor.

Bu sefer Microsoft tarafından başlayalım ve Xbox Series X’i ele alalım.

Microsoft geçtiğimiz dönemlerde yaptığı açıklamalar ile birlikte Halo Infinite’nin (diğer adı ile Halo 6) Xbox Series X’in tanıtımı sırasında öne çıkarılacağını söyledi. Buna ek olarak Hellblade 2 hakkındaki açıklamaları da duymuştuk.

Halo ile birlikte öne çıkan detay ise dört nesil geriye uyumluluğu kapsıyor. Yani Xbox One X, Xbox 360 veya orijinal Xbox oyunlarını yeni modelde oynayabilme şansını elde edeceksiniz.

Sony için yapılan açıklamalarla ilgili sizi tekrar yukarıdaki yazımıza yönlendirebilirim ancak bunun öncesinde doğrulanan bir kaç oyunu sizlere aktarayım.

Bu oyunların arasında The Lord of The Rings: Gollum, Godfall ve Watch Dogs: Legion yer almakta.

Sony tarafında geriye uyumluluk noktasında ciddi bir açıklama bulunmuyor. Buna karşın en az bir nesil geriye uyumluluk iddiaları var ki bu da PlayStation 4 oyunlarını (en azından) yeni nesilde oynayabileceğiniz anlamına geliyor. Şahsi görüşüm en az iki nesil geriye uyumluluğun olacağı yönünde. Tabii daha fazlası olursa ayrı bir mutlu olurum.

PlayStation 5 vs Xbox Series X: Fiyat Beklentileri

Bu noktada PlayStation 5’in ve Xbox Series X’in fiyatları hakkında konuşmak bir spekülasyondan ileriye gitmeyecektir. Konu hakkında net bir tahmin yapmak için çok erken ve nihai fiyat hakkında tahminler yapabilmemiz için faktörlerin yetersiz olduğu söylenebilir.

Buna karşın söyleyebileceğim tek şey, yukarıda bahsettiğimiz tüm bu özelliklerin pek de uygun fiyatlarla gelmeyeceği yönünde. Bunlar üst düzey makineler olarak karşımıza çıkacak ve tüm bunların fiyata yansımasını bekleyebiliriz.

Her iki şirket de yüksek fiyat etiketinin nelere mal olacağını deneyimledi (Sony, PS3 ile ve Microsoft, Xbox One ile) ve bu nedenle daha temkinli davranacakları görüşüne inanıyorum.

Burada 499 dolar fiyat etiketinin çok ciddi bir baraj olduğunu ve üstünün pek de mümkün olacağını düşünmüyorum.

Bildiğiniz gibi her iki şirket de genel olarak ürettiği konsollardan zarar ediyor ve bu zararı satılan oyunlardan aldıkları paylar, sattıkları abonelikler ve aksesuarlar ile karşılıyorlar.

400 dolar fiyat etiketinin az olduğunu ve 500 dolar üstünün de çok zor olduğunu düşündüğüm için bana göre en mantıklı seçenek 499 dolar olan psikolojik sınır olarak öne çıkıyor.


Ankete Katılın: PlayStation 5 mi Xbox Series X mi? (Anket) – 2020


Peki siz bu ikili arasında hangisini tercih etmeyi düşünürsünüz? Görüşlerinizi hemen aşağıdaki yorumlar sekmesinden bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Bu arada Logitech oyuncu ekipmanlarını incelediğimiz ve üç takipçimize hediye ettiğimiz çekiliş kampanyamıza katılmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Exit mobile version