PlayStation 5 Üretim Maliyeti Ortaya Çıktı! Birazcık Pahalı

PS5 fiyatı konusunda bir başka bilgi daha elimize ulaştı...

playstation 5 üretim maliyeti, DualShock 5, PS5

PlayStation 5 üretim maliyeti konusunda önemli bilgiler bugün itibarıyla gün yüzüne çıktı. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmada, yeni nesil konsolu üretmenin maliyetinin 450 dolar yani 2,700 liradan aşağı olamayacağı belirtildi.

Dünyanın önemli ekonomi mecralarından Bloomberg, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir haberde Sony’nin “bekle ve gör” stratejisi izlediğini aktarmıştı. Habere göre Japon teknoloji devi, Microsoft’un fiyat açıklamasını görmeden yeni nesil konsolu için fiyat belirlemeyecekti. Keza Microsoft da Xbox Series X fiyatı için Sony’den bir hamle bekliyordu.

Normalde Sony, seri üretime geçeceği ürünlerin fiyatlarını şubat ayında açıklıyor ve bahar aylarında üretime başlıyordu. Şirket bu sefer farklı bir yol izleyerek, biraz daha bekleme kararı aldı ve rakibinden gelecek hamleleri beklemeye başladı.

PlayStation 5 üretim maliyeti ne kadar?

Konunun uzmanları yaptıkları analizlerde bir PS5 üretmek için en az 450 dolar harcanması gerektiğini dile getirdiler. Amerika Birleşik Devletleri’nde 399 dolar fiyat etiketiyle piyasaya sürülen PS4’ün üretim maliyeti ise 381 dolardı. İşe bu tarafından bakarsak PS5’in 470 dolar civarında fiyatlandırılmasının sürpriz olmayacağı belirtildi.

Sony ve Microsoft’un üretim maliyetlerini düşürememesindeki ana sebep ise DRAM ve NAND bellek fiyatlarının çok yüksek olması gösterildi. Her iki şirketin de bellek üreten departmanları olmadığından, bu ürünleri dışarıdan almaları gerekiyordu.

Ayrıca DRAM ve NAND’ye akıllı telefon üreticilerinin de ihtiyacı olması, her iki ürünün fiyatlarının yükselmesine sebep olmuştu. Arz talebi karşılayamadığından fiyatlar son zamanlarda oldukça yükselmişti.


İlginizi çekebilir: PlayStation 5’e çıkacak oyunlar listesi


Konsollar üretim maliyetine satılmıyor

Bugüne kadar Microsoft ve Sony piyasaya birçok oyun konsolu sürdüler. Daha önceki ürünlere baktığımızda her iki üreticinin de konsolların fiyatlarını üretim maliyetlerine göre satmadıkları, birçok defa görülmüştü.

Her iki üretici de genellikle konsollarını ya üretim maliyetlerine ya da üretim maliyetlerinin biraz altına satıyorlardı. Bunun tam tersine Nintendo, ürettiği konsollardan kar etmeye çalıştığından, üretim maliyetlerinin üstüne çıkıyordu.

Microsoft ve Sony için konsoldan elde edilen gelirin önemi büyük olmasına karşın asıl mesele, konsolla birlikte oluşan pazardı. Konsol alan bir oyuncu, PS Plus ve Xbox Live Gold gibi abonelik sistemlerine katılıyor, oyunlar satın alıyor ve aksesuar pazarına giriş yapıyordu. Böylece her iki şirket de konsoldan kazanacağından çok daha fazlasını yan ürünlerden elde ediyorlardı.

Exit mobile version