PlayStation 5 ile Hayatımıza Girecek 5 Harika Yenilik

Gelmiş geçmiş en iyi konsol olabilecek mi?

Her gün PlayStation 5 için biraz daha heyecanlanmaya devam ediyoruz. Elimize yeni bilgiler geçtikte de bu konsolun bize neler getireceğini az çok tahmin etmeye başladık. Her konsolun kendi içeresinde oyuncuya yaşattığı bazı problemler varken, bakalım Sony bu sefer bizim karşımıza ne ile gelecek. Şu ana kadar verilen resmi bilgilere dayanarak Sony PlayStation 5 ile hayatımıza ne gibi yenilikler gelebileceğini derlediğim bu yazı, gün geçtikte güncellenecektir. Şimdi gelin beraber bakalım neymiş bu yenilikler.


İlginizi Çekebilir: Sebepleri ile Muhtemel PlayStation 5 Çıkış Tarihi


PlayStation 5 ile Nelere Kavuşacağız?

1- Daha Sessiz Kullanım

playstation 5

Tüm Playstation konsolları çıkışında gayet sessiz bir şekilde kullanıma sunulur. Ancak zaman geçtikte hem ürünün eskimesi hem de etraftan aldığı toz vb. ile fanlar zorlanmaya başlar. Ayrıca konsol neslinin ilerlemesiyle çıkan oyunlar, konsolu daha çok zorlamaya başlar ve biz oyuncular çok yüksek ses altında oyun oynamak durumunda kalırız. Hatta bazı oyunları kulaklıksız oynayamaz hale geliriz.

Ancak PlayStation 5 ile bu sorunun çözüleceğine işaret olan veriler var elimizde. PS4 Pro‘nun çıkışından sonra oyuncuların Sony’e yaptığı serzenişler ve konsola özel oyunlarda dahi çok yüksek sesli çalışan konsol için büyük bir şikayetin farkında Sony. Peki bu problemin çözümünü nasıl sağlayacak.

Yeni konsolunda yeni bir soğutma sistemine gidebilecek olan Sony aynı zamanda çok daha güçlü işlem ve görüntü yongalarıyla geliyor. Bir oyunu çalıştırırken daha az güç harcayacak olan iç bileşenler, otomatik olarak daha az ısınıp bizi fan sesine maruz bırakmayacaktır. En azından konsolun ilk 3-4 yılında çıkacak tüm oyunları sessiz çalıştıracağını düşündüğüm PlayStation 5 için, son 1 yılında gücünün yetmemeye başlayacağını söyleyebiliriz.

2- Geliştirilmiş Kontrolcü

Henüz resmi bir görsel paylaşılmamasına rağmen Sony tarafından kendi kontrolcüsüyle ilgili bir takım bilgiler almaktayız. Hali hazırda bir çok oyuncu tarafından XBOX kontrolcüsü daha çok tercih edilirken Sony’nin büyük bir atılım yapma zamanı gelmişte geçiyordu.

İlk bahsetmemiz gereken şey titreşim motoru. Çok daha gelişmiş bir titreşim motoru kullanacağını söyleyen Sony, yaptığı açıklamada oyuncuyu tamamen oyundaki ile bütünleşik bir şekilde titretme sözü veriyor. Kullandığı üst düzey motorlar ile oyun keyfini katlayacak olan bu yeni teknolojiyi test etmek için sabırsızlanıyoruz.

Ayrıca L2 ve R2 tuşları için geliştirilen bir teknoloji ile artık oyunlarda bu tuşlara basmak eskisinden daha keyifli hale gelecek. Oyundaki gidişata göre basma sertliği değişebilecek tuşları ayrıca biz de istediğimiz sertliğe getirebileceğiz. Çok farklı bir tecrübe yaşatacağını düşündüğüm bu teknoloji için gerçekten devrim diyebiliriz.

3- Tamamen Yenilenmiş Depolama Birimi

Sony bugüne kadar tüm konsollarında HDD (Harddisk) vb. depolama birimleri kullandı. Bu tercihin tabii ki mantıklı bir sebebi var o da ucuzluk. Konsollar, düşük bir fiyatla yüksek performans sunmayı hedeflerken her zaman bu depolama bölümünden kısmışlardı. Ancak bu da bizlere çok uzun dolum ekranları, yavaş açılıp kapanma, menülerde yavaşlıklar gibi birtakım problemlerle geri döndü.

Ama artık Sony bu devri de burada sonlandırıyor. Yeni modelinde PlayStation 5’e özel yüksek performanslı SSD kullanacağını resmi olarak açıklayan Sony, bu anlamda gerçekten de mükemmel bir yenilenmeye gidiyor.

Tüm konsol oyuncularının en büyük problemlerinden biri olan uygulamalardaki yavaşlığı kökten çözecek olan bu sistem ile, artık boş boş ekrana bakma sorunumuz kökten çözülüyor.

Hemen alttaki bağlantıdan Sony’nin resmi sunumundan, PlayStation 5’de kullanacakları SSD’in test aşamasını izleyebilirsiniz.

 

4- Geriye Uyumluluk

Şimdi geldik biz oyuncular tarafından en önem verilen noktaya. Yeni bir konsol aldığımızda, zamanında parasını verdiğimiz oyunları oynayamama başlamak gerçekten çok can sıkıcı bir durumdu. Ta ki Sony tarafından yayılan çok güçlü dedikodulara kadar.

PS Now (ülkemizde kullanılamıyor) gibi alternatif çözümlerle tekrardan para ödeyerek bir önceki neslin oyunlarını da oynayabilmemizi sağlayan Sony, bunun yetersiz olduğunu nihayet kabul etti. PlayStation 5 ile geriye uyumluluğun olacağı ve diğer PlayStation konsollarında satın aldığımız oyunları da oynayabileceğimizi bilmek bizim için çok büyük bir yenilik. Eski konsolumuzda oynamaya vakit bulamadığımız, performansını yetersiz bulduğumuz ya da yeni nesil konsol ile daha yüksek performans eşliğinde oynamak istediğimiz eski oyunları da PlayStation 5 ile oynayabileceğiz.

Bu haber bizi PlayStation 5 için bir kat daha heyecanlandırdı.

 

5- Yayıncılar ve İçerik Üreticileri İçin Özelleştirilmiş Seçenekler

Bu konuyla ilgili halen resmi bir açıklama olmamasını rağmen bazı Sony yöneticilerinin bu konuyu önemsediğini biliyoruz. Ayrıca günümüz şartlarına bakıldığında bu tip bir geliştirmenin olmayacağını beklemek yanlış olur.

2020 yılına geldiğimizde bir çok kişi bu tip mecralar üzerinden yayın yapma ve video yükleme isteği içerisinde. PlayStation 4 üzerinden yayın yapmak isteyenlerin ne kadar kısıtlı bir özelleştirme alanına sahip olduğu biliniyor. Bunun farkında olan Sony, PlayStation 5 üzerinden yayın yapmak isteyenlere özel yeni bir özelleştirme bölümü sunacaktır.

Ayrıca konsolunuz üzerinden oynadığınız oyunları video halinde elde etmek de kolaylaşacaktır. Daha yüksek kalite seçenekleri ile kayıt alınabileceğini ön gördüğüm bu yeni konsol, içerik üretmek isteyenler için çok daha iyi bir cihaz olarak karşımıza çıkacaktır.

Ayrıca PlayStation 5 ile çıkması öngörülen yeni PlayStation kamerası da, kendi görüntünüzü çok daha kaliteli aktarmak için özel olarak tasarlanacaktır.

 


İlginizi Çekebilir: PlayStation 5 Üretim Maliyeti Ortaya Çıktı! Birazcık Pahalı


Sizler de PlayStation 5 ile alakalı fikirlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz. Ayrıca Sosyal Medya hesaplarımızdan yaptığımız paylaşımların altına da görüşlerinizi bekliyoruz.

Exit mobile version