Ping Nedir? Ping Nasıl Düşürülür?

Ping Nedir? Ping Düşürme Nasıl Yapılır?

Ping nedir? Nasıl düşürülür? Nasıl ölçülür? – Çevrim içi oyunlardaki performansımızın en önemli belirleyicilerinden birisi olan ping hakkındaki merak ettiğiniz tüm detayları bir araya getirdik.


Teknoloji #101


Bilgisayar dünyasını sıfırdan keşfetmeye başladıysanız, farklı parçalara ve sistemlere atıfta bulunmak için kullanılan terminoloji kafa karıştırıcı gibi gözüküyor olabilir.

Teknoloji #101 serimizin bu yazısında ping hakkında merak ettiğiniz tüm detaylara daha yakından göz atıyoruz. Diğer yazılarımıza yukarıdaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Ping Nedir?

Özellikle çevrim içi oyunlarda sık sık gördüğümüz ping, herhangi bir veri sinyalinin bir yerden (örneğin kullandığınız bilgisayardan) başka bir yere (örneğin oynadığınız oyunun sunucusuna) ne kadar hızlı gidebileceğini ölçen bir ölçü birimidir.

Genellikle ms yani milisaniye cinsinden ölçülür.

Teknik Bilgi Ayrıntılı Bilgi Almak İstemiyorsanız Aşağı Kaydırın

Ping, ‘echo isteği’ içeren tek bir paketten oluşur. Bu paket genellikle 32 bayt ya da 56 bayt boyutundadır. Bu paketin ulaştığı ana bilgisayar da bu isteğe tek bir paketle yanıt verir.

Sıklıkla gördüğünüz milisaniye cinsinden ping süresi, bu paketin ana bilgisayara ulaşması ve yanıt verip geri dönmesi için gereken süreyi, yani bir anlamda gidiş – dönüş süresini temsil eder.

Bu durumda onu gecikme süresi olarak da adlandırabiliriz.

Teknik Bilgi Sonu

Ping Ne İşe Yarar?

Peki ama ping gündelik kullanımımız sırasında ne işe yarar? Kısa bir şekilde söylemek gerekirse ping, iki farklı amaca hizmet eder.

  1. Ana bilgisayarın müsait olup olmadığının kontrol edilmesi.
  2. Ana bilgisayardan gelen yanıtın ne kadar sürdüğünün ölçülmesi.

Ping Nasıl Ölçülür?

Eğer bir çevrim içi oyundaysanız pingi genellikle panelden görüntüleyebilirsiniz. Bunun dışında bilgisayarınızda bulunan komut isteminden faydalanarak da ping değerlerini ölçebilmeniz mümkündür.

  1. Windows + S tuşlarına basın.
  2. Açılan pencereye Komut İstemi yazın ve uygulamayı açın.
  3. Komut ekranına ping + ana bilgisayarın alan adı ya da IP adresi bilgisi yazın.
  4. Örneğin ping turunculevye.com gibi.
  5. Ardından Enter tuşuna basın.

Ping’i Etkileyen Şeyler Nelerdir?

Söz konusu şey ping olduğunda, gecikme süresi fiziksel mesafe ile ilgilidir. Yani İzmir’de yaşıyorsanız ve Berlin’deki bir sunucuya bağlanıyorsanız, İstanbul’daki bir sunucuya nazaran daha yüksek ping değerleri alacaksınızdır.

Eğer oynadığınız bir oyunda ping değerleriniz yüksek ise bunun sebebi genellikle oyunun sunucusunun, bulunduğunuz yere uzak olmasından kaynaklanıyordur. Bunun dışında genel faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz.

  1. Ana bilgisayara olan fiziksel mesafe.
  2. İnternet bağlantı hızı.
  3. İnternet bağlantı gücü.

Eğer bağlantınız zayıfsa ya da bağlantı hızınız çok düşükse ping değerleri artacaktır. Ancak dediğimiz gibi buradaki ana faktör, ana sunucu ile aranızdaki fiziksel mesafedir.

Ping Nasıl Düşürülür?

Ping düşürmek için yapabileceğiniz en önemli şey, oyunlarda size en yakın sunucuya bağlanmak olacaktır. Bu sayede ping değerleriniz düşmüş olacak. Aynı zamanda stabil ve güçlü bir internet bağlantısına sahip olduğunuzdan emin olun.

İdeal Ping Kaç Olmalı?

Çevrim içi oyunlar söz konusu olduğunda ideal yanıt süresi 50 ms ve altında olmalıdır. Yine de 100 ms ve altında yer alan değerler de oyun oynayabilmeniz için yeterli olacaktır. Daha fazlası, pek de istemeyeceğiniz sorunlar oluşturur.


Teknoloji Haberleri


Peki siz bu rehberimiz hakkında ne düşünüyorsunuz? Burada yer alan bilgiler işinize yaradı mı? Konu hakkındaki görüşlerinizi hemen aşağıda yer alan yorumlar sekmesinden bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Exit mobile version