Çok Pahalı Ekran Kartları Gerçekten de Gerekli mi?

Binlerce lira ödemeden emin olmalısınız..

Biz oyuncular her zaman en iyi donanımları ve en yeni bileşenleri istiyoruz. Peki ama günümüzde o çok pahalı ekran kartları gerçekten de gerekli mi ve onlardan birisini satın almanız mantıklı mı?


İlginizi Çekebilir: Ekran Kartı Nedir? Nasıl Seçilir?


Açık bir şekilde söylemek gerekirse günümüzün bilgisayar pazarında kasanıza sığdırabileceğiniz en yeni ve en pahalı ekran kartını almak her zaman pek de doğru olmayabilir.

Şu an beni linç etmek için hazırlanmış binlerce klavyenin tuş seslerini duyabiliyorum ancak fikrimi açıklamama izin verin.

Öncelikle beni yanlış anlamayın, eğer on bin ya da yirmi bin liralık bir ekran kartı gerçekten de istediğiniz şeyse ve bunu karşılayabilecek bir geliriniz varsa durmayın, onu alın.

Yine de bu yazının devamında daha ucuz bir ekran kartı almanın neden daha mantıklı olduğunu daha detaylı bir şekilde açıklamaya çalışacağım.

Assassin's Creed Valhalla

Pahalı Ekran Kartları Gerçekten de Gerekli mi?

Bir an için duraksayın ve bir oyun geliştiricisi olduğunuzu düşünün.

Sonuç olarak geliştirdiğiniz oyunun milyonlarca kişiye hitap etmesini istiyorsunuz çünkü bu, daha çok kişinin oyununuzu satın alabileceği anlamına gelir. Ancak bu noktada ufak bir belirsizlik var.

Bir oyuncu bilgisayarı dediğimizde işlemci, ekran kartı, anakart, depolama birimi ya da monitör gibi beş ana bileşen arasında sağlanan binlerce farklı kombinasyon söz konusu.

Yani anladığınız üzere on bin liraya satılan bir oyuncu bilgisayarı da var, sadece ekran kartı yirmi beş bin lira olan bir oyuncu bilgisayarı da.


Sıfırdan Başlayanlar için Bilgisayar Toplama Rehberi

 


Bu noktada oyun konsollarının aksine her bir donanım kombinasyonu için özel bir tasarım süreci yaratmanız mümkün değil. Tam da bu nedenle geniş performans hedeflerine ulaşmanız gerekecek.

Nitekim bu hedefler genellikle çok sayıda orta segment ve düşük segment ekran kartını içerecek çünkü piyasanın lideri olan segmentler, bu segmentlerdir.

İkna edici değil mi? Yeterince adil. Bu yazımı okuyorsanız muhtemelen masaüstü bilgisayarınız için bir grafik işlemci yükseltmesi yapmayı düşünüyorsunuz ancak o çok pahalı ekran kartlarında oynayabileceğiniz oyunları aslında daha düşük fiyatlarda satılan ekran kartlarında da oynayabileceksiniz.

Grafik İşlemciler Monitörlerin Sınırlarını Tınlamıyor

Bilgisayarınızı özel olarak oluşturmadıysanız ve monitörünüzü özellikle yüksek yenileme hızına sahip olacak şekilde satın almadıysanız, orta segmentte yer alan grafik işlemciler dahi monitörünüzün yeteneklerini aşacaktır.

Ne mi demek istiyorum? Her şey yenileme hızı ile ilgili.

Bugün satışta olan pek çok monitör 60Hz yenileme hızına sahiptir. Bu, ortalama bir filmin ya da dizinin sahip olduğu kare hızından iki kat daha yüksek.

Eğer ekran kartınız o oyunda 200 FPS veriyorsa ancak 60Hz bir monitöre sahipseniz, 60Hz monitör 60 FPS’ten fazlasını görüntüleyemeyecektir. Dolayısı ile bu monitörle üst segment ya da orta segment bir ekran kartı kullanmanız herhangi bir farka sebep olmayacak.

Aynı durum çoğu zaman 90Hz ya da 120Hz monitörler için de geçerlidir.

Tabii insan gözünün saniyede algılayabildiği kare sayısı da işin ritmini bozan sebeplerden birisi. Yani monitörünüz yeterli olsa dahi bu kadar yüksek kare sayılarına ihtiyacınız var mı?

Tabii 4K çözünürlükte 144Hz ekran yenileme hızına sahip bir monitörünüz varsa ve pahalı bileşenlere para ödemekten çekinmiyorsanız, bunu yapabilirsiniz. Ancak yakın zamanda bir monitör yükseltmesi düşünmüyorsanız, buna gerek olacak mı?

Pahalı Ekran Kartlarının Ciddi Azalan Getirisi Var

Temel noktada ekran kartlarına harcadığınız paranın getirdiği şeyleri bilmeniz gerekir.

Örneğin 1.000 TL ile 2.000 TL fiyatlarına sahip ekran kartları arasındaki 1.000 TL’lik fark, size gerçekten ciddi iyileştirmeler sunacaktır. Öte taraftan 10.000 TL ile 11.000 TL fiyat etiketlerine sahip ekran kartları arasındaki 1.000 TL’lik fark bu şekilde devasa bir fark sunmaz.

Yani ödediğiniz para karşılığında aldığınız güç her zaman daha da azalır. Sonuç olarak süper pahalı ekran kartları yüksek gelirli veya yüksek bütçeli kişiler için üretilir.

Her Zaman Daha Büyük Balıklar Vardır

Yeni bir ekran kartına bir motor parası ödemeden önce (aslında bir motor alırsanız, iyi bir fikir olabilir) bunun uzun süre boyunca en yenisi ve en iyisi olarak kalmayacağını unutmayın.

Muhtemelen satın alımınızı izleyen bir ila altı ay içerisinde hem Nvidia hem de AMD, daha yeni ve daha güçlü ekran kartlarını duyuracak ve satışa sunacaktır. Yeni nesil ya aynı maliyete sahip olup daha fazla şey yapacak ya da daha düşük maliyete sahip olup aynı şeyi yapacak.

Genel insan doğası her zaman en iyisini istememize neden olur ve teknoloji şirketleri bu arzuyu kullanmaya bayılırlar.

Kim Gerçekten Pahalı Ekran Kartı Almalı?

Sormanıza evindim çünkü bu yazımı kötü bir notla sona erdirmek istemedim. Yukarıda söylediklerime paralel olarak pahalı ekran kartını alacak ve onlardan fayda sağlayacak bazı kitleler bulunuyor.


İlginizi Çekebilir: Kasım 2020 Sistem Tavsiyesi


Her şey bunlarla ilgili. Tam da bulunduğumuz dönemlerde bilgisayar donanımı pazarı tüm bütçe düzeylerine yönelik harika seçenekler sunuyor. Bu nedenle seçimlerinizi kendi imkanlarınız dahilinde yapmalısınız ancak en iyisi için kendinizi zorlamak zorunda değilsiniz.

Exit mobile version