Oyunlar Koronavirüs için Çare Olabilirler

Koronavirüse karşı etkili çareler arayan bilim insanları çözümü video oyunlarında buldular.

Koronavirüs COVID-19 salgını sonrasında oyunlar koronavirüs için yeni protein bağlarının bulunabilmesi adına kullanılmaya başlandı.

Oynaması ücretsiz Foldit isimli oyun sayesinde, bilim insanlarının koronavirüs karşısına etkili aşılar üretebilmesinin önünün açılabileceği dile getirildi.


İlginizi Çekebilir: Oyunlar Bağımlılık Yapar mı? Neden Oyun Oynuyoruz?


İlk defa 2008 de yayınlanan Foldit adlı oyunun asıl amacı bir nebze puzzle gibi olan hücresel yapıları daha iyi görüp anlayabilmek. Araştırmacılar Folbit ismini verdiklerini oyunun, “Aşıların etki ettiği yeri ve nereyi tetiklediğini bulmamıza yardım edecek” ifadelerini kullandılar.

Foldit üzerinde oyunculara çözmeleri gereken çeşitli bulmacalar sunuluyor. Çözülmesi gereken bulmacalar ise protein bağları üzerine kurulmuş durumda. Oyuncular bulmacaları geçtikçe yeni bir protein bağlanması çeşidi üretiyorlar. Böylece virüsün girebileceği şekiller ya da yapısına dair sonuçlara ulaşılmaya çalışılıyor. Bilim insanları da oyuncuların buldukları yeni bağlantı türlerine göz atarak, çeşitli çıkarımlar yapıyorlar.

Bilim İnsanları Koronavirüsün Çaresini Oyunlarda Arıyorlar

Oyunlar koronavirüs aşısına yardımcı oluyor

Çin’in Hunan eyaletine bağlı Wuhan şehrinde başlayan yeni koronavirüs türü COVID-19, hızla dünyanın dört tarafına yayılmaya başlanmıştı. Bugüne kadar binlerce insanın hayatını kaybetmesine sebep olan virüs, soğuk algınlığı ve grip tipinde bir virüstü.

Grip ve soğuk algınlığı türünde olması sebebiyle virüse karşı etkili ilaçlar geliştirilebileceği söylenenler arasında yerini alıyordu. Buna rağmen ilacın ya da aşının bulunabilmesi için virüsün bütün yapısının ortaya çıkarılması gerekiyordu. Bütün yapının çözümlenmesi sonrasında bilim insanları bu yapıyı kıracak ilaçları üretebilecek konuma gelebiliyorlardı.

Tüm yapının çözülebilmesi ise çeşitli protein bağlantılarının hesaplanabilmesinde yatıyordu. Araştırmacılar farklı bağlantı türlerini keşfedebilirlerse, ilacı bulma süreleri kısalabilirdi. Bunun için daha önce HIV/AIDS için kullanılan Foldit isimli oyun, yeni virüse uyarlandı.

Virüs yapıları aslında anlaşılması oldukça güç yapılardan peyda oluyorlardı. Normalde bir insanın virüsler üzerinde çalışma yapabilmesi için Tıp Fakültesi bitirmesi gerekebiliyordu; ancak bunu kolaylaştıran yapımcılar, sadece şekillerin bir araya getirildiği bir sistem yazdılar. Bu sistem sayesinde oyunculara sadece bazı şekilleri yan yana koymak kalıyordu. Eğer bölümü geçebilirlerse, ortaya yeni bir protein bağı çıkarıyorlar ve bilim insanlarına katkı sağlayabiliyorlardı.

Oyunu oynamak ve şansınızı denemek için hemen yukarıda yer alan Folbit ismine tıklayabilir, oyunun sayfasını direkt olarak ziyaret edebilirsiniz.

Exit mobile version