Ülkemizde Oyun Konsollarının Sonunu Getirebilecek Üç Neden!

Sona mı yaklaşıyorlar?

Oyun konsolları pek çok kişi için oyun oynayabilmenin en iyi yollarından birisi. Buna karşın yakın gelecekte bu durum tersine dönebilir. İşte oyun konsollarının sonunu getirebilecek üç neden!


İlginizi Çekebilir: Yeni Nesil Xbox Kontrolcüsünün TR Fiyatı Dudak Uçuklatıyor!


Oyun Konsollarının Sonunu Getirebilecek Üç Neden!

Oyun konsollarının yakın gelecekte hazin bir sonla karşılaşabileceği görüşüne girmeden önce birçoğumuzun neden oyun konsolu satın aldığına daha yakından bakmamız gerekiyor.

1- Oyun konsolları, aynı oyunları oynayabilmek için satın almanız gereken bilgisayarlara kıyasla daha uygun fiyata sahip.

2- Oyun konsolları, diğer platformlarda yer almayan birbirinden kaliteli oyunları kullanıcılara sunuyor.

3- Oyun konsolları, uzun ömürlü kullanım sunuyor.

Öte taraftan şimdi pek çok kişiyi oyun konsolu satın almaya iten bu sebepleri (en azından ülkemiz koşullarını da göz önüne alıp) daha yakından inceleyelim.

1- Oyun Konsolları Daha Ucuz (mu?)

Xbox Series X ve S

Bir süre önce GTA 5, RDR 2, FIFA 20 ya da benzer tiplerde AAA oyunları oynayabilmek için sahip olmanız gereken bilgisayarlar, oyun konsollarına kıyasla daha yüksek fiyat seviyelerinde yer alıyordu. Buna karşın bu yazının yazıldığı gün itibarıyla (ki bu 23 Nisan 2020 oluyor) standart bir PlayStation 4 Slim 500 GB için ortalama 4,200 TL ödemeniz gerekiyor.

Bu fiyat, içerisinde ikincil bir kolun olmadığı ve genelde oyunsuz gelen paketler için geçerli. Öte taraftan oyunlu ya da ikinci kolla gelen modellerin fiyatları yer yer 5,000 TL gibi ücretleri bulabiliyor.

Bu durumu göz önüne alıp ortalama bir PS5 fiyat tahmini yaparsak, bu noktada pek de hoş sonuçlarla karşılaşamıyoruz.

Örneğin PS4 Pro’nun yaklaşık 5,500 TL – 6,000 TL fiyat etiketinde olduğunu düşünüp yeni nesil modelin de iyimser bir tahminle 7,000 TL olacağı kanısına varırsak, kimlerin oyun bilgisayarı yerine oyun konsolu alacağını merak ediyor olacağım.

Aynı fiyata alacağınız ortalama bir oyun bilgisayarı oynamak istediğiniz oyunları rahatlıkla oynatmakla kalmaz, istediğiniz programları rahatça açabilir ve hem günlük hem de profesyonel işlerinizi kolayca halledebilmenize yardımcı olur.

Fiyat konusu çok önemli bir kriter olduğu için bunun ilerleyen dönemlerde (başlıkta da gördüğünüz gibi ülkemizde) satışlara balta vuracağını düşünebiliriz.


İlginizi Çekebilir: PlayStation Yerine PC Tercih Etmek için 5 Neden!


2- Oyun Konsollarında Özel Oyunlar Var (Peki değer mi?)

Bu ve bir sonraki maddeyi göz önüne alırken, ilk maddedeki yüksek fiyat durumunu da göz önüne almanız gerekiyor.

Xbox tarafına zaten değinmiyor olacağım çünkü neredeyse bütün oyunları PC için yayınlamaya başladılar. Buna karşın PlayStation tarafında da benzer adımların atıldığını görüyoruz. Neyse ki şirket, bu noktada tüm oyunları yaymak gibi bir planının olmadığını açıkladı.

Buna karşın Uncharted, Last of US ya da God of War oynayabilmek için bu kadar fazla para ödemek mantıklı mı? Tamam, bir iki sene önceki 1,200 TL gibi komik fiyatları hatırlayınca bu mantıklıydı. Ancak birkaç bin liranın konuşulduğu durumlarda pek de mantıklı olduğunu düşünmüyorum. Üstelik bilgisayara kıyasla konsollar, oyun fiyatları açısından çok daha yüksek fiyat etiketlerine sahip.

Özel oyunlar güzel, ancak bilgisayarı göz önüne aldığınızda (AAA olmasa dahi) konsollarda oynayamadığınız pek çok oyun bulunuyor.

3- Oyun Konsolları Uzun Ömürlü Kullanım Sunuyor

Evet, bu maddeye ben de katılıyorum. PlayStation 3 çıktığında aldıysanız, uzun seneler kullanabilme imkanına sahip oldunuz. Nitekim PlayStation 4 de çıkışından bu yana hala akıcı ve güzel bir deneyim sunuyor. Görünüşe göre ilerleyen senelerde de bunu yapmaya devam edecek.

Önceden 1,200 TL’ye aldığınız cihazı seneler boyu kullanmak benzersiz ve hoş bir deneyimdi. Bu fiyattaki bir bilgisayarda oyun açmanız dahi çok zorken siz her sene farklı bir AAA oyun oynayabilme deneyimini elde ediyordunuz.

Buna karşın 6,000 – 7,000 TL bandında toplayacağınız bir oyun kasası da bunu yapacaktır. Hem daha iyi grafiklerle hem diğer işler için de kullanabileceğiniz bir cihaz olmakla kalmayacak, ilerleyen dönemlerde yetersiz kaldığını hissederseniz bileşenlerini yükseltebileceksiniz.


Bu yazıda ülkemizde oyun konsollarının sonunu getirebilecek üç neden hakkında görüşlerimi sizlerle paylaştım. Peki siz bana katılıyor musunuz? Nedenleri ile birlikte hemen aşağıdan yorumlarınızı bizlerle paylaşabilirsiniz.

Exit mobile version