Oyun Fiyatları Neden Artacak? (Peki Artmalı mı?)

Ülkemizde sürekli olarak yükselen video oyun fiyatları, yurt dışında uzun bir süredir sabit bir şekilde seyrediyor. Peki ama oyun fiyatları neden yükselmek zorunda ve bu neden iyi bir şey?


İlgili İçerik: En İyi 50 TL Altı Oyunlar


Açık bir şekilde konuşmak gerekirse video oyun sektörü, son zamanlarda pek de hoş dönemler geçirmiyor. Burada yaklaşmakta olan bir depremden söz edebiliriz.

Bir tarafta Xbox 360’ın piyasaya sürülmesinden bu yana 60 dolar fiyat etiketinde sabit kalan oyun fiyatları var. Bir diğer tarafta ise AAA oyun geliştirme maliyetinin yıl geçtikçe artan kabarık faturası.

İkinci madde, yani artan maliyetler, dayanılmaz hale gelmeye başladıkça, ilk maddeye, yani sabit fiyata, baskı yapmaya devam edecektir. Tabii ki bu düzenin sonsuza dek bu şekilde sürmesi pek de mümkün değil.

PS5 için En İyi 50 TL Altı Oyunlar

Nitekim PlayStation 5 ve Xbox Series X ile artan performans, bu performansa yönelik daha sıkı oyunlar anlamına geliyor.

Şimdilik NBA 2K21 gibi bazı oyunların yeni nesile uyarlanmış sürümleri 70 Dolar olarak güncellenmeye başladı. Muhtemelen diğer yayıncılar da bu yolu takip edecek ve yeni oyunların fiyatları kademeli bir şekilde 65 Dolar ya da 70 Dolar olarak güncellenecek.

Oyun Fiyatları Neden Artacak?

PlayStation ABD’nin eski başkanı Shawn Layden, her yeni nesil ile birlikte oyun geliştirme maliyetlerinin iki katına çıktığını açıklamıştı. Bu da mevcut AAA oyunların bütçesini 80 milyon dolar ila 150 milyon dolar arasında bir yerde konumlandırıyor.

Tabii ki burada bir önemli faktör de çalışan insan sayısı. Örneğin ilk Assassin’s Creed oyununu ele alalım. Serinin ilk oyununda 150 civarında çalışan varken, devam oyununda ise 450 çalışan görev aldı. Nitekim dört yıl içinde, Black Flag ile birlikte, çalışan sayısı 1.000 sınırına dayanmıştı.

Aynı zamanda büyük bütçeli bir oyun geliştirmek için gereken tipik süre de artış gösterdi. Örneğin The Last of Us 2’nin yapımı, selefine göre iki kat daha uzun sürdü.

Layden, “Bu modelin sorunu, sürdürülebilir olmamasıdır. Bir sonraki nesilde bu sayıları alıp ikiyle çarpıp büyüyebileceğinizi düşünemezsiniz. Bu işe başladığımdan bu yana fiyatlar 59.99 dolar ancak aynı dönemde oyun geliştirme maliyeti on kat yukarı gitti.” dedi

Layden’in önerdiği iki farklı çözüm var:

Bunlardan ilki daha kısa oyunlar yapmak. Yani TLOU2 orijinal yapımın iki katı uzunluğunda geliştirme süresine sahip olmasaydı, bu kadar maliyetli de olmazdı. Öte taraftan oyuncular daha büyük ve daha işlevsel açık dünyalar istedikçe, bu eğilimi tersine çevirmek daha zor bir hale geliyor.

Bir diğer tavsiye ise yeni nesil konsollara geçiş ile birlikte oyun fiyatlarını da kademeli olarak artırmaktı. Nitekim oyuncular, yeni donanımlar ile neler yapabileceklerini görünce bu artışa saygı duyabilecekti.

Oyun Fiyatları Neden Artmalı?

Tüm söylenenleri bir kenara bırakırsak, ve hatta mantığa aykırı gibi durduğunu da önemsemezsek, daha yüksek fiyat hem oyuncular hem de oyun geliştiriciler için daha iyi olabilir.

Burada 60 dolardan 120 dolara çıkıştan bahsetmiyorum. Sadece 60 dolardan 70 dolara ya da 75 dolara çıkıştan bahsediyorum.

Şimdi ilk argümanı ortaya atalım: Eğer fiyatlar artarsa, oyun geliştiriciler oyuncuları daha az sıkıştıracaklar. Şu sıralar gittikçe daha fazla ülkede yasaklanan Season Pass uygulamasını ele alalım. Buna para vermek istemiyorsunuz değil mi?

İşte bir fiyat artışı bunun önüne geçebilir. Bu sayede geliştiriciler, aradaki farkı kapatmak için bir mobil oyun gibi davranmayı bırakır ve gerçek bir oyun deneyimi sunmaya odaklanır.

Bununla birlikte kazanç artışı geliştiriciler için de cesareti artıracak ve yeni fikirlere yelken açacaktır.

Son Söz: Ama İşte, Biz Türkiye’deyiz.

Evet, birkaç saat eğleneceğimizi düşündüğümüz bir oyuna yüzlerce lira ödemek çoğu zaman can sıkıcı. Üstelik bir oyunu satın aldıktan sonra beğenip beğenmeyeceğimizin de bir garantisi yok.

Bu noktada 5 dolarlık bir fiyat artışı kafadan 35 TL, 10 dolarlık bir fiyat artışı kafadan 70 TL artışa sebep olur. Tabii video oyunlarındaki vergiler işin içine girince burası biraz daha dağılıyor.


Peki ama siz ne düşünüyorsunuz? Sizce oyun fiyatları artmalı mı yoksa geliştiriciler bu fiyat seviyesinden satış yapmaya devam mı etmeli?

Konu hakkındaki görüşlerinizi hemen aşağıda yer alan yorumlar sekmesinden bizlerle ve diğer okurlarımızla paylaşmayı unutmayın.

Exit mobile version