Oyun Deneyiminizi Nasıl Daha İyi Hale Getirirsiniz?

İster bilgisayar ister oyun konsolu kullanıyor olun, oyun oynamak daima kişisel bir deneyimdir ve her deneyim gibi daha iyi hale getirilebilir. Bunu yapabilmek için kullanabileceğiniz pek çok yöntem ve aksesuar mevcut.

Sanılanın aksine ideal bir oyun deneyimi elde edebilmek için bir servet harcamanıza gerek yok. Düşük maliyetli birkaç basit ipucu ile oyun oynamayı çok daha keyifli ve verimli bir hale getirebilirsiniz.

Sistem Toplarken Yapılan Hatalar

VPN Kullanın

VPN servisleri çevrim içi gizlilik ve güvenlik elde etmenizi sağlarlar ve tek faydaları bunlar değildir. Nitekim bu servisler, oyuncular için de son derece kullanışlı olabilirler. Bir VPN servisinden yararlanmak öncelikle IP adresinizi gizler ve DDoS saldırılarına karşı korunmanızı sağlar.

Bu, özellikle stream yapan oyuncular için kullanışlı bir özelliktir; Twitch gibi platformlarda yayın yapan kullanıcıları hedefleyen DDoS saldırıları mevcuttur ve VPN kullanmak IP adresinizi gizleyeceği için bu saldırılardan korunabilmenizi sağlayacaktır.

Buna ek olarak sadece belirli bir coğrafi bölgeden oyuncu kabul eden oyunları oynamanız da mümkün olur. VPN kullanarak internet trafiğinizi farklı bir rota üzerinden yönlendirebilir ve ping sürelerini de düşürebilirsiniz. Bu, özellikle MMO oyunlarında bir fark yaratacak ve performansınızı tam anlamıyla sergileyebilmenizi sağlayacaktır.

SSD Yatırımı Yapın

SSD’lerin çok pahalı olduğu bir dönem vardı ancak artık durum böyle değil. 500 GB’a kadar olan SSD’ler bütçenizi zorlamayacak fiyatlara satılıyor. Üstelik bu, pişman olmayacağınız türden bir yatırım zira bir SSD kullanmak, oyun deneyiminizi tamamen değiştirebiliyor.

Yükleme ekranlarında dakikalar boyunca beklemeyi unutun; SSD’ler sayesinde saniyeler içinde oynamaya başlayabilir ve pek çok mikro-takılma sorunundan da kurtulabilirsiniz.

SSD’ye geçiş yapmak, oyunların performansını fark edilir derecede artıran ve çok yüksek maliyeti olmayan bir yatırım olacaktır. Üstelik sadece oyunların değil, gündelik bilgisayar kullanımınızın da keyifli hale geldiğini göreceksiniz:

Windows 10 gibi modern işletim sistemleri, SSD’lerin tüm avantajlarından yararlanabiliyor. Eğer kasanızı açmak istemiyorsanız, USB 3.0 üzerinden bağlanan harici SSD diskleri de tercih edebilirsiniz.

Konforunuza Önem Verin

Eğer plastik bir sandalyede oturarak oyun oynuyor ve en fazla bir saat sonra vücudunuzda ağrılar hissetmeye başlıyorsanız, iki şeyi yanlış yapıyorsunuz demektir: Bir, doğru sandalyeyi kullanmıyorsunuz.

İki, yeteri kadar mola vermiyorsunuz. Bu sorunların her ikisini de kolayca çözebilirsiniz: Sırt ve bel desteği olan bir koltuk kullanmaya başlayın ve her saat başı 10-15 dakikalık bir ara vererek basit egzersizler yapın.

Hayır, oldukça pahalı olan “oyuncu koltuklarından” bahsetmiyoruz: Yeterli bütçeniz varsa elbette onlardan da alabilirsiniz ancak uygun fiyatlı bir ofis koltuğu da yeterli sırt ve bel desteği verdiği sürece işinizi görecektir.

Ancak ne tip bir koltuk kullanıyor olursanız olun, saat başı mola vermeyi ve vücudunuzu gevşetecek basit egzersizler yapmayı unutmamanız gerekiyor. Özellikle bileklerinizi ve kollarınızı çalıştıran egzersizler yapmaya çalışın zira sırt ve boyun ağrılarınızın büyük bir kısmı onlardan kaynaklanıyor.

Oyun başında “sabahlamak” sandığınız kadar keyifli bir aktivite değil ve belirli bir yaştan sonra günler boyunca süren ağrılara neden olabiliyor. Bu nedenle, bedeninizi dinlendirmeyi unutmayın.

Arka Planda Çalışan Programları Kapatın

Oyun oynamanın gerçekten de etkileyici bir deneyim olmasını istiyorsanız hem dikkatinizi dağıtabilecek şeylerden kurtulmanız hem de bilgisayarınızın performansını etkileyebilecek şeyleri kapatmanız gerekiyor.

Bunun anlamı şu; bir oyun açtığınızda, geri kalan her şeyi kapatın.

Onlarca sekmenin açık olduğu bir tarayıcı arka planda çalışmaya devam ediyorsa veya bir yandan YouTube videolarını izlemek istiyorsanız ne oyuna odaklanabilir ne de ideal performansı elde edebilirsiniz.

Özellikle tarayıcılar CPU üzerinde ciddi bir yük oluşturabilir ve bu da FPS düşüşü, mikro-takılmalar gibi çeşitli problemlerle neden olabilir. Oyunu başlatmadan önce açık olan tüm programları kapatın.

Dahası, Görev Yöneticisi’ni açarak arka planda çalışmaya devam eden ve o anda ihtiyacınız olmayan servisleri de kapatın. Eğer “2K – 60 FPS” gibi, bilgisayarınızı zaten zorlayacak, bir hedefiniz varsa performansınızı etkileyebilecek her şeyi dikkate almanız gerekiyor.

En Pahalı Olan Sizin İçin En iyisi Olmayabilir

Bilgisayarlarını yenilemeye karar veren kullanıcıların büyük bir kısmı işe ekran kartından başlar ve genel olarak o anda piyasada bulunan en pahalı ekran kartını almayı hedeflerler.

Kart ne kadar pahalıysa, o kadar iyi performans vereceği düşünülür. Bu genel olarak doğrudur ancak oyunların performansı sadece ekran kartı tarafında belirlenen bir şey değildir.

Bir oyunu ne kadar performanslı oynayabileceğiniz aynı zamanda CPU’nuz, RAM’ınız, diskiniz ve hatta anakartınız tarafından belirlenir. Diğer bir deyişle, 5-6 yıllık bir bilgisayara yeni ve pahalı bir ekran kartı takarak mükemmel oyun performansı elde etmeyi beklememeniz gerekir.

Ekran kartı “hızlı” çalışsa bile, sistemin diğer parçaları aynı ölçüde “hızlı” olmayacağından yaptığınız şey hurda bir arabaya Ferrari motoru takmaya benzeyecektir. Bu nedenle bilgisayarınızı yenilemeyi düşünüyorsanız, tek bir parçayı değiştirip mucize elde etmeye çalışmak yerine, bir bütün olarak ne gibi değişiklikler yapabileceğinizi düşünün.

İdeal olarak CPU, RAM ve ekran kartı aynı anda yenilenmelidir. Bütçeniz bunu yapmaya yetmiyorsa, biraz daha bekleyip para biriktirmeye devam etmeniz daha iyi olabilir. Aksi takdirde yüklü bir yatırım yapmanıza rağmen ideal performansı elde edemezsiniz ve bu da oyun deneyiminizi kötüleştirir.

Exit mobile version