Öldüren Oyunlar! Can Kaybına Sebep Olan Oyun Vakaları

Ölüm ölüm dediğin nedir ki gülüm... Ben senin için oyun oynamayı göze almışım.

Oyuncular olarak bir çok tartışmanın tam ortasında bulunuyoruz. Oyunların bizleri şiddete yönelttiğini, asosyal kişilikler yaptığını veya hayatımızı derinden etkilediğini düşünen binlerce insanlar var. Ama bugün konumuz biraz daha farklı biraz daha karanlık. Bu listemizde öldüren oyunlar ile karşınızdayız.


İlginizi Çekebilir: Oyunlar Bağımlılık Yapar mı? Neden Oyun Oynuyoruz?


Öldüren Oyunlar ve Vakalar

Listemizde, uzun süreli oyun oynama yüzünden ölüm, bir eşya tartışması yüzünden ölüm gibi birbirinden farklı ölüm vakaları var. Dünyanın dört bir yanından derlediğimiz listemiz gerçekten de bu kadar da olmaz dedirtecek cinsten.

öldüren oyunlar

Anna-Lee Kehoe

13 yaşında ve astım hastası olan Anna bir XBOX 360 sevdalısıydı. Bir gün oyun oynadığı esnada, kendini fazla kaptıran Anna, astımının oluşturduğu semptomları fark edemedi. Normalde astım nöbetlerinde acil olarak kullandığı ilaçları, oyuna kendini fazla kaptırdığı için almayı geciktiren Anna bir süre sonra oyuna ara verdi.

Ara verdiği esnada rahatsızlığını farkeden Anna, annesine ”Nefes alamıyorum” cümlesini kurdu. Bunun ardından anne yardım bulmaya çalışırken Anna’nın beyin ölümü gerçekleşti. Bu da tarihe, oyunlar yüzünden ölen en genç kişi vakası olarak geçti.

Rustam (DOTA)

17 yaşındaki Rus genç Rustam bir kaza sonucu ayağını kırdı. Tedavinin ardından haftalarca evde kalması gereken genç çocuk, bu boş zamanını DOTA oynayarak geçirme kararı aldı. Rustam tam 22 gün boyunca yalnızca tuvalet, yemek ve uyku molaları hariç aralıksız DOTA oynadı.

Bu sürecin sonunda bir gün eve dönen ailesi Rustam’ı bilgisayar başında bulamadı. Bunun sonucunda panikle en yakın hastaneye giden aile, ne yazık ki doktorlardan üzücü haberi aldı. Rustam, uzun süre hareketsizlikten kaynaklanan damar tıkanıklığı sonucu hayatını kaybetmişti.

Brian Vigneault (World of Tanks)

Brian, 3 çocuk babası ve bir Twitch yayıncısıydı. Sıklıkla yardım kampanyaları için uzun süreli yayınlar yapan Brian için son yaptığı yayın hiç de iyi sonuçlanmadı. ”Bir hayal kur” yardım kampanyası adı altında 24 saat yayın yapmaya karar veren Brian, bu süre boyunca World of Tanks oynayacaktı.

20. saatin geçildiği süreçte arkadaşları tarafından iyi olmadığı fark edilen Brian’a ara vermesi tavsiyesinde bulunuldu. Sigara molası vermek için bilgisayar başından kalkan Brian 22. saatin sonunda hayatını kaybetti.

Verdiği aranın ardından uzun süre bilgisayar başına dönülmediği fark edilen Brian için Twitch moderatörleri bölge polisine haber vererek kontrol edilmesini sağladı. Eve gelen polisler ne yazık ki Brian’ı evinde ölü halde buldu.

Chen Rong-Yu (LOL)

(Chen Rong-Yu ile ilgili fotoğraf, rahatsız edici bir görüntü oluşturacağı için sitemizde yer vermiyoruz)

Asya ülkelerinde bir çok oyuncu oyun oynamak için internet kafeleri tercih ediyorlar. Bunun sebebi, hem internet kafelerin ucuzluğu hem de pahalı sistemler toplamaya insanların gücünün yetmemesi.

Tayvan’da, büyük bir League of Legends tutkunu olan Chen Rong-Yu aralıksız tam 23 saat boyuncu League of Legends oynamak istedi. Geçen bu sürenin ardından kafe sahipleri Chen’i hareketsiz olarak gördü ve uyuduğunu düşündü. Ancak Chen kalbe bağlı olarak felç geçirmişti. Kafeye gelen polisler Chen’i tüm kasları kasılmış halde bilgisayar başında ölü buldular. Elleri ve kolları mouse klavyeyi tutar pozisyonda kalan Chen 23 saatin sonunda hayatını kaybetmişti.

Zhu Caoyuan (Legend of Mir 3)

İki arkadaş olan Zhu Caoyuan ve Qiu Chengwei birlikte Legend of Mir 3 oynamaya karar vermişlerdi. Bu iki arkadaş kestikleri bir boss karşılığında nadir bulunan bir silah olan Dragon Saber’ı elde ettiler. Chengwei, bu silahı ilk olarak arkadaşına kullanması için verdi. Ancak Coayuan bu silahı kullanmak yerine 7200 Yuan, yani ortalama $870 gibi bir fiyata satmayı tercih etti. İşte ne olduysa bu andan itibaren oldu.

Chengwei öncelikle silahı geri almak için yasal yollara başvurdu. Polise başvuran Chengwei, satılan kılıcın gerçek bir kılıç olmamasından ötürü polisten gelen olumsuz cevapla çaresiz kaldı. Bunun ardından Coayuan, kazandığı paradan ettiği kar ile arkadaşına ödeme yapacağının sözünü verse de, sinirli ve sabırsız olan Chengwei, arkadaşını göğsünden bıçaklayarak ölümüne sebep oldu. Ardından polise teslim olan oyuncu, cinayet suçuyla cezalandırıldı.


İlginizi Çekebilir: Sevgiliyle Oynanabilecek Oyunlar


Yazardan Tavsiye

Hem yıllardır oyun oynayan birisi olarak hem de bir oyun medya yazarı olarak kimseyi oyun oynuyor diye eleştiremem. Ancak bu listede de gördüğünüz gibi birtakım hobilerimizi abartmak, kötü sonuçlara sebebiyet verebiliyor.

Oynadığımız oyunları, onların birer oyun olduğunu ve bizleri eğlendirmek için var olduklarını unutmadan oynamanızı öneriyorum. Saatlerce oyun oynamak istesek de, hayatta öncelik vermemiz gereken bir çok şeyden önce oyunları önemsesek de, bilmeliyiz ki sosyal yaşam, aile yaşamı, arkadaş çevresi ve kariyer gibi gerçek hayatın parçalarını kesinlikle unutmamamız gerekiyor. Hayatınız boyunca oyunlardan uzak kalmadan ama hayatınızı da olumsuz yönde etkilemesine izin vermeden yaşamanızı diliyorum.


Sizlerin de öldüren oyunlar ve sonuçları ile ilgili fikirlerinizi yorumlarda görmeyi çok isteriz. Ayrıca Facebook  Instagram ve Twitter adreslerimizi takip ederek oyun gündeminden anlık olarak haberdar olabilirsiniz.

Exit mobile version