Dünyanın En Nadir Konsolu Nintendo PlayStation Açık Artırması Başladı

Nintendo PlayStation olarak anılan konsol, 400 bin dolardan fazla kazandıracak.

Nintendo PlayStation prototipi, Sony ve Nintendo arasında sonuçlanmayan bir anlaşma sonrasında ortaya çıkan bir konsoldu. Nintendo için üretilmesine karşın, şirketin Sony ile anlaşamaması sonrasında ansızın PlayStation 1′e dönüşen deneme, oyun dünyasını tamamen değiştirmişti.

Halihazırda Nintendo PlayStation ismiyle anılan ve sadece birkaç tane olduğu düşünülen konsol için yakın zaman önce açık artırma başlatılmıştı. Koleksiyoncuların ağızlarının sularını akıtan konsol için tahmin yürüten bazı uzmanlar, açık artırmanın 400 bin dolar seviyelerini geçebileceğini dile getirdiler.

Heritage Auctions isimli internet sitesi üzerinden açık artırması süren konsol, şu an için 350 bin dolarlık teklif aldı. Hemen satın al fiyatı ise 420 bin dolar açık artırma başlar başlamaz duyurulmuştu.

Antika uzmanları, konsolun 400 bin doların üzerinde alıcı bulmasına kesin gözüyle baktıklarını aktardılar. Bu fiyatın 420 bin dolarlara çıkıp çıkmayacağı bilinmezken, az bulunan bu ürün 2,5 milyon lira seviyelerine böylece ulaştı.

nintendo playstation protipi üstten

Nintendo PlayStation prototipi nedir?

Aslında oyun dünyasında uzun yıllardır Nintendo ve Sony’nin birlikte konsol geliştirdikleri biliniyordu. 1992 yılında yapılan anlaşma sonrasında Sony, Nintendo için bir konsol üretmişti. Buna rağmen Nintendo, son anda anlaşmadan çekilmiş ve konsol prototip aşamasını geçememişti.

Anlaşmanın bozulmasının ardından Sony, konsol üretiminde bir hayli ilerlediğini görerek, kendi markasını yaratma konusunda harekete geçmişti. Nintendo anlaşmasının hemen bir yıl sonrasında, PlayStation ile Japonya pazarına açılan şirket, inanılmaz bir başarı elde etmişti.

Nintendo ve Sony tarafından üretilen konsolun prototiplerinin bazılarının hala korunduğu ise uzun yıllardır bir mit olarak oyun sevenler arasında konuşuluyordu. Bunun gerçek olduğu ise birkaç ay önce açık artırmaya çıkarılan konsolla birlikte kanıtlanmıştı.


İlginizi çekebilir: Oyun oynayan ünlüler ve oynadıkları oyunlar


Nintendo ve Sony, anlaşma uyarınca geliştirdikleri Nintendo PlayStation’dan yaklaşık 200 adet üretmişlerdi. Anlaşmanın bozulması sonrasındaysa Sony, ürettiği konsolların büyük kısmını imha etme yolunu seçmişti. Bu sebeple bu konsolun bir örneğinin günümüze kadar ulaşmadığı düşünülüyordu.

CD-ROM kullanan ilk oyun konsolu olması açısından oyun tarihinde önemli bir yeri olan Nintendo PlayStation’ın günümüze ulaşan örneklerinden bir tanesi ise gün yüzüne çıkar çıkmaz koleksiyoncuların ilgisini çekmeyi başarmıştı. Konsolun satılacağının açıklanması sonrasındaysa fiyatının milyonları görebileceği belirtilmişti.

Açık artırmayı düzenleyen Heritage Auctions ise konsola 420 bin dolarlık değer biçmiş ve açık artırmaya start vermişti. Yaklaşık 20 gün sonra tamamlanacak olan artırmanın hangi fiyatta son bulacağı ise merakla bekleniyor.

Exit mobile version