Need for Speed Unbound İnceleme

Yenilikçi görsel efektler ve sürüş dinamikleri için Lakeshore’a davetlisiniz.

Criterion Games’in geliştiriciliğini, EA’in ise yayıncılığını üstlendiği sevdiğimiz, bilgisayarlarımızın ve konsollarımızın göz bebeği Need for Speed serisinin yeni oyunu Need for Speed Unbound, 2 Aralık tarihinde çıkışını gerçekleştirdi. Özellikle son yıllarda Forza serisinin sektördeki yarış oyunlarında tartışılmaz hâkimiyeti ne kadar büyük bir marka olsa da Need for Speed oyunlarının nispeten popülaritesini de etkilemişti. Yeni Need for Speed oyunlarından beklediği tadı alamayan ben ve benim gibi diğer birçok yarışsever ya Forza oyunlarına tutulmuş ya da eski Need for Speed oyunlarıyla nostaljik vakitler geçirmeyi tercih etmişti. Bu noktada bense yeni Need for Speed oyununun duyurusunu beklemeye geçtim ancak yeni oyuna inceleme yazmanın ne denli zor olacağının aşikâr olduğu da ortadaydı.

EA’in yeni Need for Speed oyununu duyurmasıyla “yine bir öncekinin kopyası NFS oyunu daha mı geliyor?” düşüncesine kapılmış olsak da EA de yeni bir şeyler denemesi gerektiğinin farkında olmuş olacak ki bambaşka bir dizayn ve alışılagelmişin dışında stilize tasarımlarla dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Oyunun gelen ilk tanıtımı pek çok kişiyi şaşırtsa da sonunda farklı bir şeyler göreceğimizden emin olmamızı sağladı. Peki EA, Need for Speed Unbound ile seriyi beklediği yörüngeye oturtabildi mi yoksa bir kez daha markanın büyüklüğünün altında sönük kalıp gidecek bir yapımla mı karşı karşıyayız?

Tüm bu soruları yanıtlamak adına Electronic Arts’ın Creator Network kapsamında sağlamış olduğu kod sayesinde oyuna erkenden erişme imkânı yakaladık ve sizler için inceledik. Tüm detaylarıyla Need for Speed Unbound inceleme yazımız yayında!

Need for Speed Unbound İnceleme

Need for Speed Unbound’un tanıtımı, oyunun farklı ve dikkatleri üzerine çeken tasarımı nedeniyle çok daha önceden gerçekleştirilebilecekken, ilginç bir şekilde oyunun çıkışına birkaç ay kala gerçekleştirildi. Önce Need for Speed serisindeki son oyunların mağazalardaki logolarında bulunan yazılar Unbound’un rengi olan yeşile çevrildi, kısa süre içerisinde de üstteki tanıtım fragmanı bizlerle buluştu. Tanıtımı gördüğümde oyunun bu şekilde çıkacağını düşünmüyordum, keza çıkış tarihinin de 2023 olacağından emindim ama EA bu noktada o kadar hızlı hareket etti ki acaba oyuna mı oldukça güveniyorlar yoksa Need for Speed markasının ekmeğini yemek için oldu bittiye mi getirdiler diye düşünmeden edemedim.


İlginizi Çekebilir: Victoria 3 İnceleme


Esasında serinin tek tek oyunlar özelinde iyi başardığı şeyler vardı. 2015’te çıkan yapım açık dünyasıyla dikkat çekerken, Payback kesinlikle Heat’e kıyasla hikâye ve grafik olarak daha ön plana çıkmıştı. Heat’te ise gündüz yarışlarıyla gece yarışlarını ayıran sistem iyice oturaklı hâle geldi ve görünüşe göre EA bu oyunlarda gizliden gizliye Need for Speed Unbound’un temellerini atıyordu. Pek çok noktaya daha detaylı gireceğim fakat fikrim; EA’in tanıtımı daha geç yapmasının arkasında yatan temel neden, oyunun tamamen istedikleri seviyeye varabilmiş olmasından kaynaklanıyor.

Need for Speed Unbound İnceleme

Oyunun menüsünde ilk önemli değişiklik bizleri karşılıyor. Serinin geçtiğimiz oyunlarında hikâye kısmı online ile ilişkiliydi fakat EA, Need for Speed Unbound’da hikâye modu ile online’ı tamamen keskin bir şekilde ayırdığını menüde bizlere belli ediyor.

Özelleştirme Seçenekleri Fazlasıyla Artmış

Karakter özelleştirme benim oyunlarda kesinlikle en sevdiğim kısım. Türü her ne olursa olsun burada içime sinecek bir karakteri yaratana kadar saatlerce vakit geçiriyorum. Hâl böyle olunca EA’in Need for Speed Unbound’a daha fazla karakter özelleştirme seçeneği (FIFA’daki özelleştirme ekranına çok benziyor) getirmesi beni oldukça mutlu etti. Keza geçtiğimiz oyunlara kıyasla gerek yarış öncesi gerek yarış dışı karakteri daha sık gördüğümüzden bu özelleştirmeleri kesinlikle boşuna yapmadığımızı hissediyoruz.

Özelleştirmeler elbette karakterlerle sınırlı değil. Araçlarda da önemli değişiklikler var. Parça değişiklikleri kategorilerine kadar bazı kısımlar önceki oyunla aynı kalmış olsa da tasarım ve ince ayar noktasında çeşitliliğin arttığını görebiliyoruz. Keza Forza oyunlarından aşina olduğumuz tier yani araçların A, B, C ve S gibi harflerle kademelendirildiği sistem nihayet Need for Speed serisine de Unbound ile eklenmiş.

Yeni Grafikler ve Yeni Karakter Tasarımları

Need for Speed Unbound’da EA’in seriye gereken sıçramayı yaptırması için yeni bir şeyler denemesi gerektiğine herkes hemfikirdi. Bunu ister oynanış olarak, ister sunum olarak isterse grafik olarak sunması, başarılı ve farklı hissettirdiği sürece oyuncuların oyuna olan ilgisini artıracaktı. Özellikle sadece yarış oyunları değil, pek çok farklı türde gelen yeni oyunların en dikkat çeken noktası daha üstün ve daha gerçekçi grafiklerken EA cesurca bir karar alarak çok daha stilize bir tasarım ve bambaşka bir atmosferle karşımıza çıktı.


İlginizi Çekebilir: Gotham Knights İnceleme


Bu noktada biraz taraflı yaklaşacağım çünkü ben EA’in bu oyunda kullandığı grafik tasarımı seviyorum. Özellikle bu tür grafiklerle popülerleşmiş Life is Strange ve klasikleşmiş Telltale oyunları bunlara en büyük örnek. EA her zaman daha üstün grafiklerle ön plana çıkan bir firma olduğundan böyle bir atılımı kesinlikle beklemiyordum ancak başta ön yargılı yaklaşsam da oynadıkça bunun ne kadar doğru ve başarılı bir tercih olduğunu fark ettim.

Drift pek çok kişinin tutkusu olsa da ben yarışın daha çok hız tarafına odaklı bir oyuncuyum fakat oyundaki yeni egzoz dumanı efektleri o kadar başarılı ve tatlı hissettiriyor ki kendimi sürekli en ufak dönemeçte drift yapmaya çalışırken buldum. Ki bu noktada bile yarış esnasında gözleri yoracak efektler olabileceğinden ve hatta ekranı gereksiz kapladığından şikayetçi olacağımı düşünüyordum ancak oynadıkça çok daha hoşuma gitmeye başladı, keza bu efektleri bile özelleştirebiliyorsunuz.

Hikâyeye Beklediğimden Daha Çok Önem Verilmiş

Arka planda bir hikâye yatıyor ve bu hikâyeyi oyuncuya geçirmek istiyorsanız ya da bir evreni daha gerçekçi yansıtmak istiyorsanız gerekli olan asıl şey grafikler değil. Yukarıda saydığım oyunlar bunlara en güzel örneklerden biri iken, Need for Speed Unbound da bunu başaran oyunlardan biri olmuş.

Hikâyeyle ilgili spoiler vermeyeceğim fakat bana çok daha eski Need for Speed oyunlarını anımsatan eleminasyon sistemli yarışların ve hikâyenin yedirildiği bir oyunla karşı karşıya olduğum için oldukça keyif verdi. Özellikle Heat’te olduğu gibi sadece şuradan şuraya gidip hikâye görevine girmek üzerine kurulu sisteme kıyasla daha strateji kurmanız ve paranızı dikkatli harcamanız gereken bir oyun olmuş. Buradaki strateji yarış stratejisinden ziyade etkinliklere olan katılımınız, parayı nereye harcayacağınız ve günleri ne amaçlarla geçireceğinizle ilgili çünkü oyundaki gece gündüz sistemi artık haftalık takvimlere dökülmüş durumda ve her hafta hikâyeye dair önemli olayların ve yarışların olacağı etkinlikler bulunduğundan aracınızın hazır olmasını isteyeceksiniz.


İlginizi Çekebilir: FIFA 23 İnceleme


Hikâyeyle ilgili en olumsuz gördüğüm nokta seslendirme için seçilen isimler. EA yeni karakter tasarımlarıyla atmosferin ve hikâyenin sıcaklığını bir şekilde oyuncuya geçirmeye başararak büyük bir iş ortaya koymuş olsa da seslendirmeler ve seslendirmelerdeki vurgular böylesine önemli bir noktada gereğinden fazla zayıf ve ruhsuz kalmış.

Yarış oyunları müzikleri en sık ve en doğru kullanması gereken oyunlar desek yalan olmaz. Bu konuda Forza benim gözümde her zaman sınıfta kalsa da özellikle nostalji diyebileceğimiz eski Need for Speed oyunlarındaki müzikleri hâlâ ara ara açar dinlerim. Serinin son oyunlarında ne yazık ki akılda kalacak müzik tercihleri bile yapılmazken Need for Speed Unbound’da EA bu konuya büyük önem vermiş.

A$AP Rocky ile birlikte çalışan EA, çoğunlukla rap parçaları ağırlıklı muazzam bir soundtrack hazırlamış. Zaman zaman yarışın en önemli noktasında müziği merak ettiğimden durdurup Shazam’lamaya kalktığım anlar oldu ve müziklerin sayı ve çeşitliliği de oldukça fazla. Genelde müziklerin oyunların hikâyesine etkisi büyüktür ancak Need for Speed Unbound’un hikâyesi özelinde konuşacak olursam belli başlı ara sahneler hariç pek bir önemi olmadığını belirtmem gerek.

Oynanıştaki Değişiklikler Dikkat Çekiyor

EA, Forza’ya kıyasla özgür sürüş deneyimi yerine daha çok yola hapsolduğumuz, yarış alanlarının dışında pek fazla çıkamadığımız Need for Speed oyunları geliştiriyordu. Aslında Payback ile bu durum biraz daha kırılsa da hâlen daha yarış içi ve serbest gezinti de çevre etkileşimine tam anlamıyla sahip olamıyorduk. Need for Speed Unbound ile elden geçirilen bu sistemle birlikte haritayla etkileşim hiç olmadığı kadar artmış durumda. Buna en basit örnek tıpkı Forza’da olduğu gibi kırarak topladığımız toplanabilirler çoğunlukla yolların dışında bulunuyor ve bu toplanabilirler haritayı keşfetme noktasında da büyük önem arz ediyor.

Hâl böyle olunca araçların yol tutuş sistemi de nispeten farklı hissettiriyor. Artık yoldan savrulmak çok daha kolayken, araçların dinamikleri arasındaki fark da bir o kadar fark edilebiliyor. Yarışlara başlarken artık bir iyi start vermenizi sağlayacak aralık bulunuyor. Yarışın başlaması için geri sayım başladığında gazı o aralıkta tutmak daha iyi start vermenizi sağlıyor. Bunun yanı sıra en önemli yeniliklerden biri artık her aracın kendi nitrosunun dışında bir de özel nitrosu bulunuyor.

Bu özel nitro, yakın temas geçişlerde, drift attığınızda veya yüksek bir yerden uçmanız gibi özel sekanslarda doldurulabiliyor ve kullanıldığında özel görsel efektler de tetikleniyor. Ayrıca bu görsel efektler pek çok özelleştirme seçeneği ile değiştirilebiliyor. Özel nitronun normal nitroya kıyasla bence en önemli kısmı yol tutuşunuzu kaybettiğiniz anlarda araca hedeflediğiniz yönde önemli bir yol tutuşu imkânını tekrar sağlıyor olması. Bu sayede bazı drift noktalarında bir anda azami hıza geçip yol tutuşunuzu geri kazanabiliyorsunuz.

Etkinlik Çeşitliliği ve Harita Genişletilmiş

Bunun yanı sıra haritadaki mantık daha önce belirttiğim gibi Heat’teki ile aynı şekilde. Artık bir takvim çizelgesi olsa da takvim içerisindeki hikâye görevi haricindeki kalan günler hangi etkinliklere katılıp katılmayacağınız tamamen sizin kontrolünüzde. Gündüz yarışlardan doğrudan para kazanıyor olsanız da gece parayı güvene alabilmeniz için yarış sonrası polislerden kurtulmanız gerekiyor ve gece boyunca yaptığınız yarış sayısı arttıkça aranma seviyeniz de bir o kadar yükseliyor. Burada dikkatimi çeken en büyük nokta polis yapay zekâsının artırılmış olması. Daha önceki serilerde çok daha kolay aldatabildiğim polisler artık sayıları arttığında beraber çalışarak zor anlar yaşatabiliyorlar.

Need for Speed Unbound ile gelen tatlı yeniliklerden biri de yarışlardan önce artık o yarışta bulunan yarışçılar tek tek incelenebiliyor. Yarışçıların kişilik özellikleriyle ilgili yarışta ne tür konum aldıkları ve ne tür hamleler yaptıkları bu bilgi penceresinden öğrenilebiliyor. Ayrıca artık yarışlara girmeden önce yarıştaki sıra ve geçilebilecek yarışçıya göre bahis oynayarak daha fazla para kazanılabiliyor.


İlginizi Çekebilir: F1 Manager 2022 İnceleme


Harita şimdiye kadar ki en büyük Need for Speed haritası ve yarışın yanı sıra serbest dolaşarak yapabileceğiniz toplanabilir ve zamana karşı etkinlikler gibi pek çok içerikle yer yer Forza esintilerini hissettiriyor. Daha önce belirttiğim haritada gezinmedeki özgürlük yeni etkinliklerle besleniyor ve uzun saatler geçirilebilecek bir oyun deneyimi sağlıyor.

Kısmi Animasyon Hataları ve Optimize

Oyunun bazen animasyonlarında ve özellikle online modunda kısmi animasyon hatalarıyla karşılaşabiliyor. Keza önceki oyunlardan farklı olarak yarışlarda ve serbest dolaşırken haritada artık insanlar da yer alıyor fakat üzerlerine sürseniz dahi hiçbir şekilde bu insanlara çarpılamıyor ve etkileşime girilemiyor. Bu da ilginç animasyonlara ve hatta insanların yer yer gözünüzün önünde ışınlanmalarına neden oluyor.

Oyunu Xbox Series S’te deneyimledim ve herhangi bir performans sorunuyla karşılaşmadım fakat oyunun PC tarafında bazı optimizasyon sorunları olduğuna dair geri dönüşlere denk geldim, bu nedenle oyunu PC’de satın almak istiyorsanız sisteminizin performansını araştırmanızda fayda var.

Need for Speed Unbound, Palace Edition sahiplerine 29 Kasım tarihinde erişime açılmış olsa da asıl çıkışını bugün yani 2 Aralık’ta PC, PlayStation 5 ve Xbox Series X|S platformlarına gerçekleştirdi. Palace Edition satın alarak oyundaki bazı özel araç ve efektlere erişme seçeneğine sahip olabilirsiniz.


İlginizi Çekebilir: The Quarry İnceleme


Özetlemek gerekirse Need for Speed Unbound, Underground’dan esintiler sunan ve hâlâ bazı eksikleri olsa da farklı bir deneyim sunan bir oyun olmuş. Need for Speed 2015’ten sonra arka arkaya gelen oyunlar serinin adının altında ezilse de Unbound ile birlikte marka o eski ihtişamını yakalamaya yaklaşmış. Oyun hakkındaki görüşlerinizi aşağıda yer alan yorumlar sekmesi üzerinden bizlerle paylaşmayı unutmayın sevgili Turuncu Levye takipçileri.

İnceleme

Need for Speed Unbound

8 Puan

EA büyük bir cesaretle, Need for Speed markası altında yeni bir şeyler deneyerek yolların tozunu atmanız için sizleri Lakeshore’a davet ediyor.

ARTILAR

  • Yeni Görsel Efektler
  • Nostaljik Tatlar Veren Hikâye
  • Etkinlik Çeşitliliği ve Haritada Sağlanan Özgürlük
  • Özelleştirme Çeşitliliği
  • Müzikler

EKSİLER

  • Sesler ve Seslendirmeler
  • Kısmi Animasyon Problemleri

Editörün Puanı

  • Editörün Puanı 8

Need for Speed Unbound Fiyatı

En uygun fiyat için pek çok siteden bilgi alıyoruz..

En Uygun Fiyat

₺1199
Exit mobile version