Mount & Blade II: Bannerlord Multiplayer İnceleme

At binenin, kılıç kuşanandır..

Bu yazımızda Mount & Blade II: Bannerlord multiplayer incelemesi ile karşınızdayız! Peki Bannerlord’un kapalı beta sürümündeki multiplayer deneyimi bizleri tatmin etti mi?


İlginizi Çekebilir: Doom Eternal İnceleme


Mount & Blade II: Bannerlord Multiplayer İncelemesi

Yıllardır beklediğimiz, artık umudumuzu kestik dediğimiz dönemlerde yapılan açıklama ile birlikte 31 Mart 2020 tarihine zincirlenen Bannerlord için kapalı beta testleri bir süredir sürüyordu. Biz de bu kapalı beta programına dahil olduk ve yazının girildiği tarih itibarıyla önümüzdeki hafta satışa sunulacak olan oyunun çok oyunculu moduna daha yakından bir göz atalım dedik.

Pekiii, geldik asıl soruya. Mount & Blade II: Bannerlord en azından şu aşamada bizlere neler sunuyor? Hadi, bu konuya biraz daha detaylıca bakalım.

Oyuna Girdik, Ne Görüyoruz?

Oyunun kısayoluna giriş yaptığımızda karşımıza tek oyunculu ve çok oyunculu seçeneklerinin yer aldığı bir ön ekran geliyor. Elimizde, kapalı beta sürümü olduğu için bu sürümde tek oyunculu seçeneğine sahip değiliz ve bu nedenle yalnızca çok oyunculu seçeneğine giriş yapabiliyoruz.

Mount & Blade II: Bannerlord Multiplayer İncelemesi

Hemen ardından, oyunun multiplayer ayağının bulunduğu ekrana ulaşıyoruz. Kararlı sürümde bu alan için ayrı bir alan olmayabileceğini göz önüne alalım. Yani önceki oyundaki gibi ön ekrandan seçim yapmak yerine oyuna girip seçimi oyun içerisindeki menüden yapmamız oldukça olası. Tabii şu aşamada bundan tam emin değiliz.

Multiplayer alanında temel olarak dört farklı menü yer alıyor.

– Home: Bu menü, oyunun açılışında bizi karşılayan ana ekran. Hemen sağ tarafta Steam üzerinde ekli olan arkadaşlarımızı görebiliyor, bunlardan Bannerlord oynayanları ya da çevrim içi olanları görebiliyoruz. Sol tarafta ise kaçıncı seviye olduğumuz, bu ele kadarki öldürme skorumuz, ölüm skorumuz, kazandığımız maçlar ve kaybettiğimiz maçlar yer alıyor. Hemen alttaki ‘Find Game’ alanından da tabii ki hızlı ayarlarla oyuna başlayabiliyoruz.

– Play: Eğer oyuna hızlı ayarlarla başlamak istemiyorsak ikinci menüye geçiş yapabiliyoruz. Burada sol tarafta hızlı oyun, özelleştirilmiş oyun ve özelleştirilmiş oyun serverleri arasından seçim yapabiliyoruz. Alt tarafta Captain ve Skirmish modları yer alıyor. Captain modunda seçtiğiniz birliğe bağlı olarak genelde sayısı 8 ila 20 arası değişen bir orduya komutanlık yapıyorsunuz. Detaylarını aşağılarda sizlere aktaracağım. Skirmish modu ise zaten hepimizin yakından tanıdığı ve tek kişiyi yönettiğiniz bir mod. Yine bunlar arasından bir seçim yapma ya da rastgele ayarlama seçeneğine sahipsiniz.

– Armory: Bu başlık altında ise farklı uygarlıklara ait farklı savaşçı türlerini görüyorsunuz. Piyade, atlı birlikler ya da okçular hakkında detaylı bilgileri buradan edinebilmeniz mümkün.

– Profile: Bu menü ise işlevsel olmayan ancak ulaştığınız skorlara dayalı olarak başarımlarınızı gösteren bir menü. Bunun dışında tamamı ile boş. Tabii kararlı sürümde daha farklı olabilir.

Ayarlar Menüsünde Neler Var?

Oyunun ayarları hakkında çok bir detaya yer vermemize gerek yok. Burada merak edebileceğiniz detayları aşağıdan sizlerle paylaşıyorum. Buna ek olarak sistem gereksinimlerinin bir miktar zorlayıcı olduğu söylenebilir. Bunun kapalı beta ile alakalı olup olmadığını söylemek için henüz erken ancak şu an yüksek ayarlarda oynayabilmek için gerçekten iyi bir sisteme ihtiyacınız olacak gibi gözüküyor.

Ayarlar sekmesi temel olarak beş farklı menüden oluşuyor. Bunlar:

– Video

– Performans

– Ses

– Oynanış

– Fare ve Klavye

Menülerin altında bulunan detayları, seçenekleri ve ayarları ise hemen yukarıdaki görsellerden görebilirsiniz.

Multiplayer Seçenekleri

Oyuna girdiğinizde karşınıza Captain ve Skirmish olarak iki ayrı mod çıkıyor.

– Captain: Bu modda piyade, okçu ya da atlı birliklerden birisi seçiyorsunuz. Seçtiğiniz türe bağlı olarak size bir birlik veriliyor. Bu birlik genel olarak 8 ila 20 arasında askerden oluşuyor. Burada en çok askerin piyade birliklerinde, daha sonra okçularda ve en az askerin de atlılarda olduğunu söyleyebiliriz. Yine askerlerin gücüne bağlı olarak “daha az sayıda ama daha güçlü okçular” ya da “daha çok sayıda ama daha güçsüz okçular” gibi seçenekleriniz bulunuyor.

Örneğin 20 kişiden oluşan bir piyade birliği seçtiğinizi düşünelim. Bu noktada siz de seçtiğiniz birlikten bir askeri yöneterek oyuna başlıyorsunuz. Karşınızda yine seçtiği türe göre farklı sayıda askere sahip birlikleri yöneten başka oyuncular yer alıyor. Bu modun bir takım oyunu olduğunu elbette hatırlatayım.

Sizin takımınız, seçtiği birliklerle beraber karşı takımın birliklerini yok etmeye çalışıyor. Eğer arkadaşlarınızla girerseniz hepiniz farklı birlikleri seçip ve uygun stratejiler uygulayıp önemli zaferler elde edebilirsiniz.

Eğer size verilen birincil karakter ölürse, birliğinizdeki canlı kalan karakterlerden birisine geçiş yapabiliyor ya da onları izleyebiliyorsunuz. Eğer onlar da ölürse takım arkadaşlarınızı izleyebiliyorsunuz.

– Skirmish: Bu mod aslında Warband’in çoklu oyuncu modundan aşina olduğunuz modun oldukça benzeri. Tabii haritaların farklı olduğunu saymazsak.

Bu moda giriş yaparsanız bir karakter seçiyorsunuz ve bu karakterle birlikte oyuna başlıyorsunuz. Oyun içerisinde iki farklı takım var ve ikisinde de sunucuya bağlı olarak çok sayıda oyuncu bulunabiliyor. Yine üstteki modla aynı olarak piyade, okçu ya da atlı seçebiliyorsunuz. Tabii burada sizin bir birliğiniz yok.

Bu modu seçtiğinizde yine karşı tarafı yenmeyi hedefliyorsunuz. Burada takım uyumunun oldukça önemli olduğunu hatırlatmak gerekiyor.

Mount & Blade II: Bannerlord Multiplayer İncelemesi Genel Deneyim

Öncelikle belirtmem gerekiyor ki oyunun kapalı beta sürümünü oynamamızdan kaynaklanan bazı sorunlar mevcut olabilir.

Öncelikle tamamen bu durumla kaynaklı olarak oyuna giriş öncesi uzun bir bekleme süreci vardı. Nitekim satışların başlaması ve oyuncuların çoğalması ile birlikte bu sorunun ardına geçilecektir.

Buna karşın temel mekanikler önemli ölçüde değişmiş durumda ve alışmak da ciddi zaman alacak gibi gözüküyor. Örneğin eski oyundaki ok mekanikleri daha hoş ve alışılmış idi. Yeni oyunda ise daha sert ancak daha gerçekçi bir yapıya sahip. Bu durum kılıç ve balta gibi silahlar için pek geçerli değil.

Oyunun haritaları gerçekten hoş bir yapıya sahip. Bazı yerler eski yapılardan uyarlanmış ve hoş duruyor. Yani savaştığınız yerlerde keyif alarak savaşabiliyorsunuz. Buna karşın şunu da belirtmek gerekiyor ki oyuncuların yoğun olduğu yerlerde ciddi fps sorunları mevcut.

Kendi bilgisayarımda i7 8750h ve Nvidia GTX1050 bulunuyor. Bu sistemle almayı beklediğim değerlerin altında değerler aldığım söylenebilir. Oyunun çıkış tarihinde erken erişim sürümü olarak çıkacağını da göz önüne alırsak bir süre için daha benzer durumlar mevcut olabilir. Umuyorum ki bu sorun yalnızca çoklu oyunculu mod için geçerli bir sorundur.

Oyundaki piyade, okçu ve atlı çeşitliliği hoş bir yoğunluğa sahip. Genelde iki ya da üç piyade türü, iki okçu türü ve iki atlı türü arasında seçim yapabiliyorsunuz. Bu seçimlerin altında ise ayrı seçimler yapabilmeniz mümkün. Örneğin okçu seçtiğinizde daha güçlü zırh ya da daha fazla ok gibi seçenekler de size sunuluyor.

Yani aslında bulunduğunuz haritaya, oynadığınız kişilere bakarak temel stratejik seçimler yapabilirsiniz. Eğer skirmish modunda oynuyorsanız, size başlangıçta bir para veriliyor ve bu para ölçüsünde seçim yapıyorsunuz. Her öldüğünüzde bu para eksiliyor. Bu nedenle direkt başlangıçta tüm parayı en güçlüye harcamak her zaman doğru bir strateji olmayabilir.

Son Detaylar

Oyunun kendisinde anlatılabilecek pek çok detay bulunsa da çoklu oyuncu modunda çok fazla detaydan bahsedebilmek mümkün değil. Bu nedenle yazının sonuna doğru yaklaşmış bulunuyoruz.

Neden Oynanır?

Öncelikle söyleyebilirim ki Bannerlord, sırf çoklu oyuncu modu için alınabilecek bir oyun değil. Eğer ana hikayeyi oynamak için alıyorsanız çoklu oyuncu moduna da ara sıra girip vakit geçirebileceğinizi düşünüyorum ancak temelde bir yere varmayan ve ilerleme sunmayan bir çoklu oyuncu modu bir yerden sonra sıkacaktır. Özellikle bunu tek başınıza yapacaksanız.

Ama eğer, bu oyunu oynayabileceğiniz dostlarınız varsa, işte bu müthiş bir haber. Farklı stratejiler uygulayarak ve birlikte çok daha keyif alarak saatlerce oynayabileceğiniz bir oyuna sahipsiniz demektir.


Bannerlord on Steam



Peki siz Mount & Blade II: Bannerlord hakkında neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi hemen aşağıda yer alan yorumlar sekmesinden hem bizlerle hem de diğer okurlarla paylaşmayı unutmayın.

İnceleme

Mount & Blade II: Bannerlord (Multiplayer)

8 Puan

Multiplayer deneyimine daha yakından göz attık.

ARTILAR

  • Çevre ve Mekan Tasarımları
  • Askeri Birlikler
  • Grafik Kalitesi
  • Captain Modu

EKSİLER

  • Optimizasyon Sorunları
  • Bazı Mekanikler Tam Oturmamış

Editörün Puanı

  • Puan 8
Exit mobile version