Koronavirüs ve World of Warcraft Tartışma Programında Yan Yana Geldi

Türk televizyonlarında koronavirüs konuşulurken, ansızın konu WoW'dan açıldı.

koronavirüs ve world of warcraft cnnt türk dr. ramazan kurtoğlu

Koronavirüs ve World of Warcraft, nasıl olduğunu anlamadığımız şekilde yan yana geldi. CNN Türk ekranlarında yayınlanan CNN Türk Masası programının geçtiğimiz günlerde gündemi koronavirüs olmuştu. Konuyla ilgili uzmanlar televizyona çıkarılırken, programda ansızın World of Warcraft’ın adı geçti.

Çin’in Wuhan kentinde başlayan ve hızla yayılan viral salgın COVID-19, bir süredir dünyanın gündemini meşgul ediyordu. Wuhan’da binlerce kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan virüs, başka ülkelere sıçramış ve paniği artırmıştı.

Yakın zaman önce sınır komşumuz İran İslam Cumhuriyeti’nin Kum kentinde görülen ve bu şehirde 50 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan virüsün tedirginliği ülkemize sıçramıştı. İran’ın yanı sıra Irak’ta da koronavirüs vak’alarının görülmesi, virüsün bir sonraki durağının Türkiye olabileceğinin göstergesi niteliğindeydi.

Tehlikenin giderek büyümesi sonrasında konuyla ilgili uzmanları ekranlara çıkarmak isteyen CNN Türk, birkaç doktoru yan yana getirmişti. Konuk arasında Prof. Canan Karatay, Dr. Ramazan Kurtoğlu ve İsmail Tokalak vardı.


İlginizi çekebilir: Logitech G513 Carbon, G502 Hero ve G432 çekilişine ücretsiz katılın


Viral virüsler konusunda uzmanlıklarından emin olamadığımız bu isimler, konuyu yorumlarken işi bir ara kelle paçaya kadar getirmişlerdi. Konu kelle paçaya geldiyse ben de eli yükselteyim diyen Dr. Ramazan Kurtoğlu, işin içine World of Warcraft’ı kattı.

Dr. Ramazan Kurtoğlu, kurulan yeni dünya düzeninde gıda sektörünün çok önemli olduğunu dile getirerek konuşmasını açtı ve sonrasında şunları söyledi: “World of Warcraft bir oyun bu. Amerikanın iki üniversitesinde yıllar önce bir araştırma yapıyorlar. Bu oyun üzerinden. Bu oyunun herhangi bir yerine herhangi bir noktada virüs veriyorlar. Evet! Elimde dokümanı var. Ama oyun, sanal dünyada bütün tedbirlerine rağmen virüsün yayılması konusunda sıkıntıya giriyorlar. Sonra serverları kapatıyorlar. İnsanlara korku salıyorlar.” Konunun tam kıvamına geldiğini düşünen Prof. Canan Karay ise buna cevaben, “Kelle paça, yumurta” çıkışı yaptı.

Aslında masada oturan kişiler, COVID-2019 salgınının viral bir virüsten kaynaklandığını ve tedbirlerin alınması durumunda tehlike arz etmediğini iddia ediyorlardı. Gripten daha güçlü bir tür “grip” olan koronavirüs, bağışıklık sistemi güçlü hastalarda can almadan tedavi edilebiliyordu. Bu sebeple programdakiler, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini öneriyorlardı.

Koronavirüs ve World of Warcraft örneği aslında neyle alakalı?

Dr. Ramazan Kurtoğlu aslında 2005 yılında World of Warcraft oynayanların yaşadıkları ve Corrupted Blood olayı olarak bilinen olaya gönderme yapmıştı.

O yıllarda Zul’gurub Boss’u Hakkar’dan yayılan corrupted blood debuff’ı hızla bütün karakterlerin ölmesine yol açmıştı. Aslında bu bir deneyden öte, oyunda ortaya çıkan bir hataydı. Yapımcıların gözünden kaçan detay sonrasında, WoW oyuncuları zehirli bir debuff’tan etkileniyorlar ve en sonunda ölüyorlardı.

Bir hata sonrasında oyunda hızla yayılan ve neredeyse bütün haritanın sanal kemiklerle dolmasına yol açan Corrupted Blood olayı, bilim insanlarının dikkatini çekmişti. Salgın hastalıklarla ilgilenen bilim insanları, virüsün sanal dünyada yayılma şeklini ele alan birçok makale yazmışlardı.

Dr. Ramazan Kurtoğlu ise bunun bilerek yayıldığı konusunda elinde belgeler olduğunu iddia etse de aslında elindeki belgeler, yanlışlıkla ortaya çıkmış bir oyun hatasının yayılma serüvenini inceleyen bir akademik makaleydi.

Exit mobile version